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March 3, 2003 

REPORT TO THE HONORABLE 
MAYOR AND CITY COUNCIL 

 
LEGAL QUESTIONS CONCERNING THE CITY HEIGHTS REDEVELOPMENT 
PROJECT AREA COMMITTEE 

INTRODUCTION 

During Public Comment at the January 4, 2003, meeting of the City Council, 
Michael Sprague, a member of the City Heights Redevelopment Project Area Committee [PAC], 
complained about a number of issues related to the PAC. Specifically, he complained that the 
PAC was illegally elected, because crossover voting was allowed.1 He further alleged that 
because of the crossover voting, no vote taken during the last two years was legal or binding on 
the City Council. Finally, he expressed his concern that because there was crossover voting, the 
current PAC members were not indemnified for actions taken by the PAC. Councilmember 
Toni Atkins asked the City Attorney to review these complaints and respond to the City Council. 

DISCUSSION 

The California Redevelopment Law [CRL] (California Health and Safety Code sections 
33000-34160) governs redevelopment in California. CRL section 33385 regulates the formation, 
membership, role and staffing of PACs. Pursuant to this section, the City Council is charged to 
“call upon the residents and existing community organizations . . . to form a project area 
committee,” in order to provide a voice to low and moderate income persons within the project 
area. CRL §§ 33385(a), 33385(a)(1). The City Council is required, by resolution, to adopt 
procedures for the formation of the PAC. CRL § 33385(b). These procedures must include, 
among other things, provisions  related to notice, public meetings, categories of membership, and 
elections. They also must prohibit crossover voting between categories. CRL § 33385(d)(1). 
Finally, the procedures must provide that any challenge to an election, or to the procedures 
themselves, must be filed within fifteen days of an election. CRL § 33385(d)(2). 

                                                 
1 Crossover Voting - Voting between categories of PAC positions, such as a business owner voting in a 
residential category or vice versa. 
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On September 14, 1999, by San Diego Resolution R-292185, the City Council approved 
the Procedure for Formation of a Project Area Committee for the City Heights Redevelopment 
Project [Procedures]. These Procedures prohibited crossover voting. On March 12, 2001, the 
PAC drafted amendments to the Procedures, including removing the prohibition against 
crossover voting. Following the recommendation of the PAC, the City Council by San Diego 
Resolution R-294800 on May 1, 2001 adopted the amended Procedures. Since that time, there 
have been two PAC elections held pursuant to the revised Procedures. Both elections were 
ratified by the City Council, with no objections to either of those elections filed. 

There is no published case which addresses the legality of a PAC elected with crossover 
voting allowed. In fact, the only case which addresses the issue of whether a PAC was legally 
constituted looked at the make up of the PAC - whether it was “representative” within the 
meaning of CRL section 33385(d)(1). In Morgan v. Community Redevelopment Agency of the 
City of Los Angeles, 231 Cal. App. 3d. 243 (1991), the court considered a challenge to the City 
of Los Angeles's adoption of a redevelopment project area by citizens who contended, among 
other things, that the PAC did not “meet the statutory requirements of self-formation and 
representativeness.” Id. at 249. In that case, the court deferred to the City Council approval of the 
PAC election, emphasizing that, (1) a procedure existed for nominations of candidates, (2) the 
methods used for the formation of the PAC were consistent with CRL section 33385, (3) the 
methods used to form the PAC were independently reasonable, and (4) the PAC was not unduly 
dominated by any group or agency. Id. at 251. 

Similar to the facts in Morgan, the City Heights PAC was self formed and representative. 
The PAC, consistent with the requirements of CRL section 33385(c), consists of 4 elected 
representatives who are residential owner-occupants, 3 residential tenants, 4 business owners, 
and 4 existing community organizations. Similar to the PAC in Morgan, the City Heights PAC 
also has 7 members appointed by community organizations. The PAC was independently 
elected, and is representative of the Project Area, as required by the CRL. In addition to the PAC 
having been independently elected, and representative, no challenge was ever filed with regard to 
either election, nor was any challenge ever filed as to the Procedures. 

In response to the specific concerns raised by Mr. Sprague, he is correct that the CRL 
requires that the Procedures prohibit crossover voting. Because the Procedures currently do not 
contain this prohibition, they should be corrected on an expedited basis. In fact, the corrected 
Procedures are scheduled to be before the City Council for approval in March, with a new 
election to be held after their adoption. 

As for Mr. Sprague's concerns that the actions of the PAC may not be “legally binding on 
the City Council,” it is the opinion of the City Attorney's Office that because the PAC is legally 
constituted, with no challenge filed as to its formation or to the Procedures, the actions of the 
PAC are valid. The PAC is an independent body charged with advising the Redevelopment 
Agency, not the City Council. Further, after the adoption of a project area, the PAC's actions are 
advisory only. CRL § 33386. As such, the actions of any PAC are not legally binding on either 
the City Council or the Redevelopment Agency. Finally, it is our opinion that because it was the 
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City Council that adopted the current Procedures, a PAC member – otherwise acting within the 
legal scope of responsibility as a PAC member – would not lose his or her indemnification 
merely because those Procedures did not prohibit crossover voting. 

CONCLUSION 

PAC formation procedures are required to preclude crossover voting. The Procedure for 
Formation of a Project Area Committee for the City Heights Redevelopment Project does not 
contain this required prohibition. While the Procedures should be expeditiously corrected, this 
inconsistency neither invalidates the actions of the PAC, nor jeopardizes the members' indemnity 
for actions taken within the scope of their office. 
 
 

Respectfully submitted, 
 
 
 
CASEY GWINN 
City Attorney 
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