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INTRODUCTION 
 
At the June 21, 2006 meeting of the Land Use and Housing Committee, proposed fees for 

historical nomination and Mills Act agreements were on the agenda. In the course of the 
discussion, issues were raised as to how these fees were sometimes barriers to the designation of 
historical homes and that, consequently, these homes were being lost. City Council Member  
Toni Atkins asked this office to research whether Redevelopment Agency funds can be used in 
connection with incentive programs to encourage preservation of historical properties. 

 
QUESTION PRESENTED 

 
To what extent can Redevelopment funds be used for historic preservation or as 

incentives to the historic designation process? 
  

SHORT ANSWER 
 

Redevelopment funds can be used for any of the designated purposes set forth in the 
California Health & Safety Code sections 33020 and 33021. Under these sections, 
“redevelopment” would include “rehabilitation” of historical properties within a redevelopment 
area, as it provides a direct benefit to the project area. For example, funds can be used for 
historic facades. 
 

California Health & Safety Code section 33678 places limitations on the use of tax 
increment funds by the Redevelopment Agency. The funds must only be used for purposes 
defined in California Health & Safety Code sections 33020 and 33021. The funds cannot be used 
for the purpose of paying for employee or contractual services of any local government agency 
unless the services are directly related to defined redevelopment purposes. If necessary, an  
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agreement can be drafted to permit Redevelopment Agency funds to pay for City Planning and 
Community Investment staff to assist in redevelopment of historic residences in redevelopment 
areas. 

 
ANALYSIS 

 
The California Legislature has adopted a comprehensive statutory scheme, the 

Community Redevelopment Law (California Health & Safety Code sections 33000 through 
37964), “[t]o protect and promote the sound development and redevelopment of blighted areas 
and the general welfare of the inhabitants of communities in which they exist…” Cal. Health & 
Safety Code § 33037(a). Under provisions of the Community Redevelopment Law, there is in 
“each community a public body, corporate and politic, known as the redevelopment agency of 
the community.” Cal. Health & Safety Code § 33100. “Redevelopment” is defined in section 
33020 as follows: 
 

“Redevelopment” means the planning, development, replanning, 
redesign, clearance, reconstruction, or rehabilitation, or any 
combination of these, of all or part of a survey area, and the 
provision of those residential, commercial, industrial, public, or 
other structures or spaces as may be appropriate or necessary in the 
interest of the general welfare, including recreational and other 
facilities incidental or appurtenant to them… 

 
The funding mechanism provided for community redevelopment is known as “tax 

increment financing.” Redevelopment Agency v. County of San Bernardino,1 Cal. 3d 255, 259 
(1978). This financing system anticipates that redevelopment will increase tax revenues 
produced by a community by virtue of the increased valuation of property, thus raising the tax 
base. Bell Community Redevelopment Agency v. Woolsey,169 Cal. App. 3d 24, 27 (1985).  

 
Tax increment funds are allocated to redevelopment agencies by the county auditor or 

other appropriate county official at the same time as property taxes are allocated to the taxing 
entities. Cal. Health & Safety Code § 33675(g). The Redevelopment Agency must conform to 
accounting and reporting requirements with regard to any tax increment funds it receives. The 
agency may receive tax increment funds only if its redevelopment plan contains the necessary 
authority and only to the extent that the agency has debt, which must be reported annually.  
Cal. Health & Safety Code §§ 33670, 33675. 
 

Certain limitations apply to the expenditure of tax increment funds. These limits were 
modified by AB 1290 (Chapter 942, Statutes of 1993). First, the funds must be spent for 
redevelopment activities. After the passage by voters of Proposition 4, adding Article. XIIIB to  
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the California Constitution requiring governmental entities to adopt spending limits, the state 
legislature enacted California Health & Safety Code section 33678, which exempted tax 
increments from these limits if the following requirements are met: 
 

1. The funds must be used for redevelopment purposes defined in sections  
33020 and 33021. 

 
2. The expenditures must primarily benefit the project area. 

 
3. The funds cannot be used for the purpose of paying for employee or contractual 

services of any local governmental agency unless the services are directly related 
to the purpose of the defined redevelopment purposes set forth in sections 33020 
and 33021.  

 
As discussed above, California Health and Safety Code section 33020 includes in its 

definition of redevelopment the “planning”, “redevelopment” or “rehabilitation” (or any 
combination of these) of residential or commercial structures “in a survey area” and the 
provision of those residential, commercial, industrial, public, or other structures or spaces as may 
be appropriate or necessary in the interest of the general welfare. section 33021(a) further 
provides that redevelopment includes: “(a) The alteration, improvement, modernization, 
reconstruction, or rehabilitation, or any combination of these, of existing structures in a project 
area.” 
 

Presented with questions related to a community redevelopment agency’s use of money 
in its fund, the California Attorney General has indicated that well established principles of 
statutory construction should be applied as follows:  
 

To interpret statutory language, we must ‘ascertain the intent of the 
Legislature so as to effectuate the purpose of the law. [Citation.] 
(California Teachers Assn. v. Governing Bd. of Rialto Unified 
School Dist.,14 Cal.4th 627, 632 (1977). “[W]e interpret a statute in 
context, examining other legislation on the same subject, to 
determine the Legislature’s probable intent. [Citation.]” (Id.  at p. 
642.). . .”[A] court may consider the consequences that would 
follow from a particular construction and will not readily imply an 
unreasonable legislative purpose.” (California Peace Officers 
Assn. v. State Personnel Bd.,10 Cal.4th 1133, 1147 (1995). 

 
81 Op. Cal. Atty. Gen. 281 (1998). 
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          California Health & Safety Code section 33678 sets forth the express intention to exempt 
tax increment funds from the general prohibition against increased spending limits by local  
government only if the funds are used for the uses specified, so as not to violate the limitations 
on new fees and taxes otherwise provided by the state Constitution, including Cal. Const. article 
XIIIB of the California Constitution. Accordingly, general use of such funds to pay City staff 
and administrative costs in order to process a backlog of historical designation applications that 
have been delayed due to lack of staffing would not be a use directly related to redevelopment 
purposes. One reason is that many of the properties on the wait list would be outside a particular 
redevelopment area, and the apportionment of City staff time to a particular project would invite 
the type of accounting problems that occurred recently with the improper allocation of enterprise  
funds under Service Level Agreements. However, if those funds were earmarked specifically for 
redevelopment purposes, to be used in redevelopment areas, this would be permissible. 

 
Based on the foregoing, the City can create a program to assist owners of historic 

residential properties in redevelopment areas in rehabilitating their historic properties. The City 
has an existing Storefront Improvement Program that offers rebates to owners of historic 
commercial properties. In this program, the City contributes matching funds up to $7,500 to 
cover construction costs of enhancements to historic business properties. The Redevelopment 
Agency also contributes funds for this purpose in specific project areas to increase the incentive 
amount, beyond the City’s base program. A similar program could be established for owners of 
historic residential properties, whereby the Redevelopment Agency would contribute matching 
funds up to a certain amount as an incentive to homeowners qualifying their homes under the 
Mills Act. 
 

In addition, it is possible to create an agreement between the City Planning and 
Community Investment Department [CPCI] and the Redevelopment Agency for the purpose of 
providing CPCI staff to work on historical redevelopment projects. For example, in 2005 an 
agreement between the Planning Department/CPCI and the Redevelopment Agency was set up to 
enhance plan review of redevelopment projects and improve coordination between the two 
agencies. A companion agreement could be drafted to allow for Redevelopment funds to pay for 
CPCI staff to provide assistance with processing Mills Act applications, implementing the 
historic residence rehabilitation matching fund program as proposed above, and otherwise 
assisting with rehabilitation of historic residences within redevelopment areas. Any programs 
created that will utilize Redevelopment Agency funds must be strictly designed and implemented 
to ensure compliance with Redevelopment goals. 
 
 
 



 
 -5- 

 
REPORT TO THE MEMBERS OF THE      March 7, 2007 

LAND USE AND HOUSING COMMITTEE 
 

 

CONCLUSION 
 

Redevelopment Agency funds may be used to allow homeowners within redevelopment 
project areas to rehabilitate their properties for general redevelopment purposes (i.e., 
“rehabilitation” of a structure “within the survey area”), so long as identified funds are used 
directly within a particular redevelopment area only to provide owners with assistance in 
rehabilitating existing historical structures. Also, an agreement can be drafted to allow for 
redevelopment funds to pay for CPCI staff for work done in connection with redevelopment of 
residential historic properties. 
 
 

Respectfully submitted, 
 
 
 
MICHAEL J. AGUIRRE 
City Attorney 
 

KAD:ca 
RC-2007-01 
 
cc:  

Mayor Jerry Sanders 
Council President Scott Peters
Councilmember Kevin Faulconer
Councilmember Brian Maienschein
Councilmember Donna Frye 
Betsy Mc Cullough, Deputy Director, Planning Department
Huston Carlyle, Redevelopment Section Chief, Deputy City Attorney 

 
 


