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BACKGROUND

In 2006, pursuant to its authority in San Diego Charter section 43(a), the City Council
created and established a Commission on Gang Prevention and Intervention [CGPI] codified in
San Diego Municipal Code sections 26.1901-26.1903. CGPI serves as an “official advisory body”
to the Mayor and City Council on policy issues related to gang prevention and intervention. San
Diego Municipal Code § 26.1901. Originally, CGPI consisted of seventeen members serving
without compensation, appointed by the Mayor and confirmed by City Council. Eight members
were chosen from nominations by City Council and eight were chosen from statutorily prescribed
fields such as education and social services. San Diego Municipal Code § 26.1902. San Diego
Municipal Code section 26.1902 was recently amended to add certain office holders, such as the
District Attorney and the San Diego Unified School District Superintendent, and to delete
duplicative positions. CGPI now consists of twenty-one members.

QUESTION PRESENTED

At its April 28, 2008 City Council meeting, the City Council asked the City Attorney to
report to the Committee on Public Safety and Neighborhood Services [PS&NS] on the legality of
appointing a councilmember to CGPL In July 9, 2008, this Office reported to PS&NS that it had
concerns about the legality of appointing a councilmember to CGPI based on the City Charter and
Government Code section 1099 (incompatible offices). At that time, the City Attorney was
directed by PS&NS to seek an Attorney General opinion on the Government Code section 1099
issue.

SHORT ANSWER

This Office concludes that the City Charter prohibits the appointment of a Councilmember
to an advisory board created pursuant to Charter section 43, such as the CGPI. The Charter
prohibits such appointment, therefore, it is not necessary to address Government Code section
1099. Accordingly, this Office recommends that a councilmember not be appointed to CGPI.
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ANALYSIS

A. City Charter section 43

The City’s Charter, taken as a whole, does not contemplate councilmembers as appointecs
to advisory boards when those boards are created by ordinance pursuant to Charter section 43 for
the purpose of giving advice to the Council, Mayor, and City Manager.!

The duty of an advisory board is to “consult and advise with the Mayor, Council, or City
Manager...” Charter § 43. The plain reading of Charter section 43 is that the persons giving the
advice are not the same as those receiving the advice.

The process of appointments itself assumes that board members are not councilmembers.
The Council confirms the mayoral appointees to advisory boards. When the Mayor is vested with
appointment authority, but fails to exercise it, the Council may make the appointment. Charter
§ 43(c). Only the Council has removal authority over committee and board members. The removal
authority of the Council strongly suggests that councilmembers are not intended to be members of
advisory boards.

This Office previously opined that appointees to boards and commissions are vested with
discretionary powers and functions that are not subject to Council control, absent specific
authority stating otherwise. 1984 Op. City Att’y 1 (attached). In considering the issue of Council
control, the author referenced a variety of different types of boards and commissions and stated
that “none of the appointees are members of the City Council,” and cited several reasons why
appointees to boards and commissions are not councilmembers: the offices are incompatible,? and
appointing a councilmember destroys the independent status of the board and the purpose for
which the board was created. Moreover, even if the offices were not considered to be
incompatible, it would be impractical and non-sensical for a councilmember to sit on a body that
was created to advise the Council.

We recognize that with the addition of certain officeholders® to CGPI, it appears that the
Council is not represented while other governmental departments and agencies are represented.
This would be a concern if CGPI was a countywide task force or a joint powers authority, or other
similar body. In this instance, CGPI exists to provide information, analysis, and advice to the
Council and in that way, is in a supporting role to the role of the Council, not an independent body
with its own governmental sovereignty.

! This memorandum does not address bodies created by state law, such as joint power authorities or the Housing
Commission, nor does it address commissions created pursuant to the Charter itself.

2 Opinion 84-1 did not analyze the precise issue of an appointment of a councilmember to an advisory board. Because
the Charter precludes the appointment, a further analysis of the doctrine of incompatibility, now codified in
Government Code section 1099, is not necessary.

3 The County District Attorney, County Chief of Probation, Chief Administrator of Parole, County Sheriff, San Diego
Unified School District Superintendent, County Office of Education Superintendent, and Chief of Police were added
to CGPI in 2008. City of San Diego Ordinance No. O-19748.
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The additional members to CGPI are officeholders who, by nature of their job, are obvious
partners in the search for ways to prevent youth from joining gangs, and who can intervene in
gang behavior. The officeholders have no particular “control” over the other CGPI members in the
way that the Council does by virtue of its removal authority. Additionally, CGPI does not provide
reports, analysis, and advice to any of those offices as it does for the Council.

The Council relies on citizen-based advisory boards to research issues, reach out to the
community, and to make recommendations to the Council and Mayor. The Charter does not
contemplate a merging of the functions of Council and advisory boards.

B. City Charter section 12

Article III of the San Diego City Charter sets forth both the powers and role of the City
Council. As a general rule, councilmembers are required to devote full time to the duties of their
office and may not hold any other elected office or employment with the City. Charter §§ 12(j),
138. Charter section 12(k) provides for a limited number of exceptions to this rule:

Council members shall not be eligible during the term for which
they were appointed or elected to hold any other office or
employment with the City, except as Mayor or City Attorney and as
a member of any Board, Commission or Committee thereof, of
which they are constituted such a member by general law or by this
Charter. (emphasis added)

There is no requirement in the Charter for a councilmember to sit on CGPI. In contrast,
Charter section 39.1 creates an Audit Committee which is composed of, in part, two members of
the City Council. -

As to any “general law”, that phrase, as used in section 12(k), refers to laws that operate
outside of matters covered by the Charter. The Charter covers matters of purely local concern, also
known as municipal affairs. California Constitution Article X1, section 5(a), says, in part:

It shall be competent in any city charter to provide that the city
governed thereunder may make and enforce all ordinances and
regulations in respect to municipal affairs, subject only to
restrictions and limitations provided in their several charters and in
respect to other matters they shall be subject to general laws.

In interpreting this section, the California Supreme Court has said that the city charter is an
instrument of limitation and restriction over all municipal affairs. City of Grass Valley v.
Walkinshaw, 34 Cal. 2d 595, 599 (1949). With respect to municipal affairs, the City is not subject
to general law except as the charter may provide. Id. As City of Grass Valley notes, the general or
state law operates outside the charter city’s municipal affairs. “General law” thus covers matters
not considered a municipal affair, i.e. matters of state law. There is no state law requirement that a
councilmember be appointed to its own advisory board.
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CONCLUSION

The Charter does not permit a councilmember to sit on a “Charter section 43” body. A
councilmember could be appointed as a liaison between the City Council and CGPL, similar to the

appointment of a councilmember to the City of San Diego Youth Commission. San Diego
* Municipal Code § 26.1604.

; Alternatively, if the nature of the CGPI is changed to something other than a purely city
advisory board within the meaning of Charter section 43, such as a regional task force, this
analysis would not apply.

~ Respectfully submitted,

| “Prady GW@“

Chief Deputy City Attorney

- MTN:ar
RC-2009-3

Attachment: Office of the City Attorney Opinion 84-1
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QUESTION PRESENTED

, Does the City Council have the power to control the ’
vote of persons appointed by the Council to serve on boards
or commlissions? - y ;

CONCLUSION

: In general, boards and commissions of entities whether
created by the City Council or not have discretionary powers
and functions and the vote of the persons appointed by the
‘Council, whether or not they are also Council members, is
‘not subject to the control of the City Council.

ANALYSIS

There are a variety of boards and commissions to which
the Council makes appointments. Boards can be created by the
Council by virtue of authority found in Charter Section 43.
Commiggions are created by the Charter itself and are listed
in Section 41. There are the various corporations the City
“has created under authority of the general powers such as

' San Diego Transit, Data Processing and Centre City Development.
There are bodies created under the joint power authority

- of State law, Government Code Section 6500 et seq., such as
the Stadium and Planetarium Authorities. There is, as well,
~ the Charter-created Retirement Board in whose charge Article
IX of the Charter has placed the running of the City's Re-

. tirement System. Certain commissions are created by State

- statute, such as the Port District, West's Harbor and Navi-
gation Code, Appendix 1, and the County Water Authority,
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West's Water Code, Appendix 45,

These bodies all have dlscretlonary functlons ranging
from giving of advice to the running of a business. To
some of them, the Council appoints all the members. To
others, the Council has one or more appointments but less
than the entire board. None of the appointees are members
of “the City Council. One reason for this is that the
appointment would be to an incompatible office. For example,
a Council member could not serve on the Planning Commission
and remain a member of the Council because the two offices
are incompatible. People ex rel. Chapman v. Rapsey, 16 Cal.2d "
637 (1940). ' ' ' ' i

Another reason for not appointing a Council member would |
be that such an appointment destroys the independent status ;
of the- board and the purpose for which the body was created. 4
Buch would be the case, for example, with the Transit, Data <
Processing and Centre Clty Corporations. The insulation : K
that these corporations give the City would be damaged 1f i
Council members served on their boards. Still another reason i
"ig that appointing of Council members would simply not make i
sense. Example of this would be if the Council were tof
appoint themselves to serve on ordinance-crsated advisory
bodies such as the Park and Recreation Board. Even if the
offices were not considered to be incompatible, it would '
hardly be practical for a Council member to sit on a body ’ i
that was created to advise the Council

4.

Each app01ntee to the aforementloned types of boards ' I
and commisgions iz, therefore, selected to exercise a dis- !
cretionary power specified in the legislation or instrument
creating the body. None of the legislation or instruments
creating these bodies give the Council authority to control 1
the exercise of the discretion given the members of the , 8
/board or commission. . If the Council attempted to do s0, T
as by seeking a writ of mandamus to reguire an appointee to
vote in a certain mannér, such a writ would most assuredly :
be denied. ILindell Co. v. Bd. of Permit Appeals, 23 Cal.2d ;

- 303 (1943); Faulkner v. Cal. Toll Bridge Auth., 40 Cal.2d
317 (1953). - '

oD, T
e

LR

There is also that kind of organization to whose governing
body the Council appoints one or more of its own Council
menbers. These organizations are either created or authorized ,
to be created by State law. The former include Metropolitan A !
Transit Development Board created by Public Utilities Code : by
Sections 120000 et seg., and the Local Agency Formation %

e
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commission created by Govermment Code Sections 54780 et seq.
The latter include joint powers agencies such as the San
Diego Association of Governments and the San Diego Regional
Employment and Training Consortium authorized to be created
by Govermment Code Sections 6500 et seq., or the Palm City
ganitation District authorized to be created by Health and
safety Code. Section 4700. In the former group, as well as
the Sanitation District, the State legislation requires

the a9901ntment of Council members. As for joint powers
~agencies, the State legislation allows such appointments.
What mlght otherwise be a problem of incompatibility of
office is avoided because of specific legislative sanction.
Lowman v. Stafford, 226 Cal.App.2d 31 (1964).

T ey

All of these agencies on whoase governing bodies Council
members serve are entilties separate from the City with
identities, functiong and powers of their own. The Council
" members who are either appointed to the governing bodies’
of these agencies or serve by virtue of their office are
vested with individual discretionary functions which we:

. believe cannot be controlled by the City Council and the
rule in Lindell, supra, is egually applicable.

In conclusion, appointees, whether Council members or
not, to the governing bodies of public entities, whether
created by the Council or not, are vested with discretionary
powers and functions to run those entities. That discretion
is not subject to Councill eontrol absent some specific such
provision.

Regpectfully submitted,

JOHN W. WITT, City Attorney
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Robert S. Teaze
Assistant City Attorney
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Jehr W. Witt, City Attorney
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