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LEGAL ISSUES RELATED TO THE PROPOSED CITY ENDORSEMENT OF THE


AIRPORT AUTHORITY'S TAXICAB TRIP FEE


INTRODUCTION


The San Diego Metropolitan Transit System (MTS), on behalf of the City of San Diego,

regulates the taxicab industry within the City. In this capacity, MTS determines how metered


taxicab rates are calculated and enforces a prohibition on taxicab operators from charging

passengers in excess of the metered fare. The San Diego Regional Airport Authority (Airport

Authority) has imposed a $0.50 per trip fee (Trip Fee) on taxicab trips originating from the

San Diego International Airport (Airport). The Airport Authority has requested that MTS add the

Trip Fee to all metered fares originating from the Airport, MTS has requested that the City

provide policy guidance to MTS on the question of whether to implement the Airport Authority's

request. This memo is intended to address the legal implications to the City should the City

endorse the Airport Authority's request to add the Trip Fee into the MTS taxicab meter fares.


QUESTION PRESENTED


Is the Airport Authority Trip Fee a tax that requires voter approval under Proposition 26?

SHORT ANSWER


Maybe. Airport Authority proposes to add the Trip Fee to the taxicab meter fares. This

would allow for the fee to be collected directly from taxicab passengers as opposed to the taxicab

operators under current practice, This fee is a charge, levy, or exaction and therefore a tax unless


it falls under one of the exceptions provided within Proposition 26. It is possible that a court may


find the fee to be a charge for the use of local government property and thus not a tax. However,

the nexus between the taxicab which is using the local government property and the passenger


who is paying the fee is attenuated. Until the courts have an opportunity to interpret Proposition


26, the status of the Trip Fee will remain unclear.

BACKGROUND


MTS is authorized by California Public Utilities Code section 120266 to enter into


contracts to regulate transportation services within a city in its area of jurisdiction, Since july of

1988, the City has delegated to MTS its authority to regulate the operation of taxicabs and other

vehicles for hire. This authority includes the collection and administration of all fees, fines, and


forfeitures related to taxicabs.
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The Airport Authority was created by California Assembly BiIl 93 enacted on


October 14,2001, with a mission to operate and manage the Airport On January 7, 2010, the

Airport Authority adopted by resolution a Comprehensive Ground Transportation Management


Plan (Ground Transportation Plan)l. This Plan identified various users of ground transportation


facilities at the Airport and identified sources of revenue from these users to fund the general

capital, operational, and maintenance costs ofthe Airport. Among these users of ground

transportation facilities at the Airport are taxicabs. The Plan outlines a combination of yearly

permit fees and per trip fees for taxicabs with the stated intent to generate revenue to recover

costs to support ground transportation at the Airport. The Plan also examines the possibility of

charging privilege fees to other types of businesses that benefit from the presence of the Airport.

Upon adoption of the Plan, the AirpOli Authority began imposing a $0.50 Trip Fee on

taxicab operators leaving the Airport. The Trip Fee was not approved by the California State

Legislature nor was it approved by voter proposition. Taxicab operators are currently prohibited


from passing this Trip Fee onto the taxicab passenger by MTS Ordinance 11 which makes it

unlawful for a taxicab operator to charge a passenger more than the taxicab meter fare. MTS

Ordinance 11, section 2.2(i), adopted on August 7, 2003.

On November 2, 2010, the voters of the State of California passed Proposition 26.

Proposition 26 amended article XIII C of the California Constitution by redefining a tax as "any

levy, charge, or exaction of any kind imposed by a local government" with a series of

exceptions. The intent of this Proposition is to curtail the use of fees as a means for the State and


local governments to raise additional revenues without being adopted by two-thirds ofthe state

legislature for state taxes, or by voter approval for taxes enacted by local governments. Because

it is new, the Courts have not yet had the opportunity to interpret Proposition 26. How

Proposition 26 may apply to different fees and charges is uncertain, and is the subject of

discussion among public agencies statewide.

ANALYSIS

The use of fees to generate revenues to support the operation of commercial airports has

been common practice both within California and throughout the country. Within the Airport

Authority enabling legislation, this practice was anticipated in that "[t]o the extent practicable,

the authority shall endeavor to maximize the revenues generated from enterprises located on the


property of the authority." Cal. Pub. Uti!. Code § 170064(c).


Prior to Proposition 26, the Fourth District Court of Appeals upheld a fee imposed by the


Orange County Board of Supervisors, based upon the gross receipts of rental car companies

operating in the proximity of, but not within, John Wayne AirpOli. This fee was challenged on

the l,'I"ounds that it was a special tax and thus required voter approval under article XIII C of the

California Constitution. The Court upheld this fee on the basis that an offpremises rental car

company derives a benefit flowing "from all phases of the Airport operation." Alamo Rent-a-

Car, Inc. v. Board a/Superv isors a/Orange County, 221 Cal. App. 3d 198,208 (1990). Thus the

fee being charged to a business taking advantage of its proximity "need not relate only to use of

the airport roads and shuttle stops, but may apply to general airport maintenance and operational

costs." Id. at 207. The fee is charged not for the right to use the airport ground tran.spOliation


I Resolution 2010-0006: A Resolution of the Board of the San Diego Regional Airport Authority Approving the

Implementation of the Comprehensive Ground Transportation Management Plan, Jan. 7, 2010.
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facilities, but is levied for the economic benefit gained from operating near the airport.

Proposition 26 has considerably changed the definition o f what is considered a 'tax' within

article XIII C of the California Constitution. It is not clear that the rationale of Alamo would

apply today.


I. THE AIRPORT AUTHORITY IS SUBJECT TO THE RESTRICTIONS OF

PROPOSITION 26.

The Airport Authority was created by California Assembly Bill 93, which added Public

Utilities Code sections 170000-170084, also known as the San Diego Regional Airport Authority

Act (Airport Authority Act). The Airport Authority Act provides in detail the purpose, scope,

and governance of the Airport Authority and directs the Airport Authority to raise the revenues

necessary to fund its operations. The Airport Authority Act further specifies that these sources of

revenue may include "imposing fees, rents, or other charges for facilities, services, the

repayment of bonded indebtedness, and other expenditures consistent with the purposes of the

authority." Cal. Pub. Util. Code § 170064(b). The legislature did not grant the Airport Authority


taxation powers to generate revenue to fund their operations.

The Airport Authority is considered a "special district" as it was formed pursuant to

general law for the "local performance of governmental or proprietary functions within limited

geographic boundari.es." Cal. Const. art. XIII C, § I(c). Furthermore, local governments are

defined to include any "special district." Cal. Const. art. XIII C, § I(b). Therefore, the Airport

Authority is a local government subject to the provisions of article XIII C of the California

Constitution related to taxation.

n. AIRPORT AUTHORITY TRIP FEE MIGHT BE CONSIDERED A TAX WITHIN


THE MEANING OF PROPOSITION 26.

A. The Airport Authority Trip Fee meets the general definition of tax under

Proposition 26.

Tax is defined as "any levy, charge, or exaction of any kind imposed by a local


government" unless one of seven exceptions apply. Cal. Const. art. XIII C, § I(e). This definition


is deliberately broad and intended to foreclose any classification that does not specifically fall


within one of the given exceptions as a tax. The proposed Airport Authority Trip Fee is certainly

a levy, charge, or exaction, and is being imposed by a local government. Therefore, it is a tax


subject to the voter approval provisions of atiicle XIII C, section 2 of the California Constitution


unless it falls under one of the listed exceptions.

B. The Airport Authority Trip Fee might fall within the exceptions to the

definition of a tax listed within Proposition 26.

Proposition 26 includes several exceptions to its general definition of tax for which voter


approval is not required. The exceptions that might apply to the Trip Fee are discussed below.

1. Specific Benefit


A charge imposed for a specific benefit conferred or privilege


!,'Tanted directly to the payor that is not provided to those not
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charged, and which does not exceed the reasonable costs to the

local government of conferring the benefit or granting the

privilege.

Cal. Const. art. XII! C, § 1( e)(I).

Currently, the Trip Fee is paid by taxicab operators to the Airport Authority.

However, if the City were to endorse the Airport Authority's proposal and MTS were to

incorporate the Trip Fee into the taxicab meter fares, then the fee would be paid by the

airport patrons who use a taxicab to leave the Airport. It could be argued that the passenger


who elects to pay this fee is granted the benefit or privilege to use the ground transportation


facilities to leave the Airport via taxicab. Other commercial users of ground transportation


facilities at the Airport, such as limousines, charter buses, and hotel courtesy buses also pay

various fees to operate at the Airport.

2 

However, private vehicles, rental car courtesy buses,


and public transit operators pay no fee to use the Airport's roadways3

A specific benefit or privilege provided to those paying the fee must be denied to

those not charged. In this case, the taxicab fee is imposed to offset costs incurred to the

Airport Authority in providing b'round transportation facilities at the Airport. The Ground

Transportation Plan estimates that 59.7 percent of all ground transportation expenses are

attributable to private vehicles. These private vehicles are not subject to any fee for using the


Airport's roadways. While the court in Alamo found that "fair and reasonable" fees assessed

to those benefiting from their "exploitation of the presence of the Airport" were not taxes


subject to super majority legislative or voter approval, it is likely that this interpretation has


been superseded by the plain language of Proposition 26. Alamo, 221 Cal. App. 3d at 208.

Unless all users of the Airport's ground transportation facilities are charged a Trip Fee, it is


likely that this exception would not apply and any fee would be found to be a tax.


Setting the benefit/privilege criteria o f the exception, the amount of the Trip Fee itself


appears to be reasonable. The Ground Transportation Plan states that in Fiscal Year 2009, the

Airport Authority's annual costs to provide, operate, and maintain the ground transportation


facilities at the Airport to be approximately $9.2 million and that approximately 6,669,000


vehicles trips were made using the Airport's ground transportation facilities.

4 

By dividing the

$9.2 million in ground transportation costs by the 6,669,000 trips in Fiscal Year 2009 an


approximate per trip fee of$1.38 for all vehicles can be determined.


s

As the $0.50 Trip Fee

currently being charged taxicab operators is less than the $1.38 per trip needed to achieve full

cost recovery for all vehicles using the Airport, it is likely that the Trip Fee would be found


reasonable. However, should the Trip Fee charged taxicab passengers exceed those costs

found to be attributable to all vehicles using the ground transportation facilities at the

2 See San Diego Regional Airport Authority Comprehensive Ground Transportation Management Plan, Table 4,

page 14, adopted on Jan. 7,2010.


3 See San Diego Regional Airport Authority Comprehensive Ground Transportation Management Plan, page 16,

adopted on Jan. 7,2010.


4 These costs include $5.4 million in operating expenses, $1.3 million in administration and overhead, and $2.5

million in an annual allocation of capital costs. See San Diego Regional Airport Authority Comprehensive Ground

Transportation Management Plan, pagesJ3 through 19 and Tables 3, 5, 6, and 7, adopted on Jan. 7, 2010.

5 The Airport Authority uses a calculated per-trip fee of $2.44 for taxicabs and $1.22 for other vehicles for hire.

These calculations do not allocate any costs to certain transportation users such as private vehicles. Sec San Diego

Regional AirpOlt Authority Comprehensive Ground Transportation Management Plan, Table 7, page 19, adopted on


Jan, 7, 2010.
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Airport, a court may find this Trip Fee unreasonable and thus a tax requiring voter approval

under Proposition 26.

2. Specific Government Service or Product


A charge imposed for a specific government service or product

provided directly to the payor that is not provided to those not


charged, and which does not exceed the reasonable costs to the

local government of providing the service or product.

Cal. Const. article XIII C, §1(e)(2).

The Airport Authority may provide services to support the general use of ground

transportation facilities at the Airport, and may be entitled to recover these costs from the various

users of these services. However, unless all users of these services are charged fees and the fees

do not exceed the reasonable costs to provide the services, the fee would be classified a tax.


A Trip Fee to recover costs to provide services exclusively used by taxicabs and other

vehicles for hire, such as ground transportations starters

6

, may fall within this specific

government service exception. However, any fee must not exceed the reasonable costs to provide

those services exclusively attributable to taxicabs and must take into consideration any other fees


imposed upon taxicabs.

3. Regulatory Costs

A charge imposed for the reasonable regulatory costs to the local

government for issuing licenses and permits, performing

investigations, inspections, and audits, enforcing agricultural

marketing orders, and the administrative enforcement and


adjudication thereof.

Cal. Const., article XIII C, § l(e)(3).

The stated intent of the fee is to recover costs incurred to the Airport in "providing,

operating, and maintaining the facilities used by the commercial vehicle operators doing business

at the Airport." 

7 

There is no discussion of regulatory costs related to the operation of taxicabs at

the Airport. The Airport Authority already requires that all taxicabs at the Airport possess an


annual permit to operate at the Airport. This permit is in addition to the MTS permit that all

taxicabs must possess to conduct business within the City. The cost of an Airport Authority

annual commercial vehicle permit for a taxicab ranges between $200 and $500

8

· The Airport


Authority has estimated that revenues from taxicab annual permit fees to be $59,000 in Fiscal

Year 2009. If the Airport considers the Trip Fee a mechanism to recover regulatory costs, the

6 Sec San Diego Regional Airport Authority Comprehensive Ground Transportation Management Plan, Table 6,

page 18, adopted on .Tan. 7, 2010. The $749,845 in annual Ground Transportation Starter expenses allocated 87.9%

to taxicabs and 12.1 % to other Vehicles for Hire.

7 See San Diego Regional Airport Authority Comprehensive Ground Transportation Management Plan, page 2,

adopted on .Tan. 7, 2010.

8 See San Diego Regional Airpolt Authority Comprehensive Ground Transportation Management Plan, Table 4,

page 14, adopted on Jan. 7, 201 O.




REPORT TO THE HONORABLE 

MAYOR AND CITY COlJNCIL


-6- May 16, 2011

Trip Fee amount would need to be considered along with the annual pennit fees charged taxicab


owners for their Airport operating pennits.


4. Entrance, Use, Purchase, Rental, or Lease of State Property


A charge imposed for entrance to or use ofloeal government

property, or the purchase, rental, or lease of local government

property.

Cal. Const., art. XIII C, § l(e)(4).


The ground transportation facilities at the Airport are the property ofthe Airport

Authority and it is possible that a fee imposed upon taxicab operators to use that property could


fall within this exception. However, if the Airport Authority's proposal were adopted, and the

Trip Fee were added into the taxicab meter fares, then the fee would not be paid by the taxicab


operator, but by the airport passenger who wishes to be transported from the Airport by a


taxicab. The Trip Fee might be considered to be a reasonable charge for a taxicab passenger's

use of the Airport property, in that the taxicab patron's use is different than those who use private


transportation. However it is not clear how the courts will interpret this exception where the

nexus between those paying for the use oflocal governmental property and the actual user of that

property are so attenuated.

CONCLUSION


The Trip Fee proposed by the Airport Authority to be added into the MTS taxicab meter

rate might be a tax under the recent changes to article XIII C of the California Constitution


imposed by Proposition 26. While there is no body of case law in which to predict the eventual

interpretation of the State courts, it is uncertain whether the exceptions related to fees paid in


return for a specific benefit or privilege will apply. It is possible that the Trip Fee may be upheld

as paying for a specific govennnental service exclusively benefiting taxicabs and other vehicles


for hire. Any fees recovered must be reasonable in relation to the cost incurred and any other fees


imposed upon taxicabs and other vehicles for hire. The Trip Fee might be upheld as a fee paid

for the entrance or use oflocal govennnent property. However, the Trip Fee would be paid by a

taxicab customer and not the taxicab operator. It is unknown whether a Court would support the


extension of this exception beyond the operator of the taxicab.
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