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REPORT  TO  THE  AUDIT  COMMITTEE  
 

LEGAL  INTERPRETATION  OF  CITY  CHARTER  AND  MUNICIPAL  CODE  PROVISIONS
REGARDING  SERVICE  CONTRACTS  AWARDED  TO  AGENCIES  AND  NON-PROFITS

INTRODUCTION

 In  March  of this  year,  the  City  Auditor  released  an  audit  report  entitled  �The  City  Needs
to  Clarify  Purchasing  Laws  to  Ensure  City  Council  Oversight  and  Encourage  Competition,�  as
part  of a  performance  audit  of the  Purchasing  and  Contracting  Department.  The  audit  report
recommends  the  Office  of the  City  Attorney  provide  a  legal  interpretation  of certain  provisions
of the  City  Charter  and  Municipal  Code  regarding  the  award  of contracts  to  agencies  and
non-profit  corporations.  This  report  provides  the  requested  legal  analysis.1

DISCUSSION
 
I. MUNICIPAL  CODE  REQUIREMENTS  FOR  AGENCY  AND  NON-PROFIT

SERVICE  CONTRACTS

 The  City  Auditor  identified  approximately  $7.4  million  in  brush  management,  graffiti
removal,  and  weed  abatement  contracts  awarded  to  agencies  and  non-profits  without  City
Council  approval  or  competitive  bids.  While  the  individual  contract  awards  appear  to  be
$500,000  or  less,  cumulatively  the  contract  awards  to  each  of these  firms2  exceed  $500,000  per
year.  The  City  Auditor  is  concerned  about  the  level  of oversight  of the  award  of these  contracts,
and  has  asked  whether  this  practice  is  consistent  with  the  San  Diego  Municipal  Code  (SDMC).

                                                
1  Legal  review  of the  individual  contracts  identified  in  the  City  Auditor�s  report  will  be  done  by  separate
memorandum.
2  The  agencies  and  non-profits  are  Alpha  Project,  Urban  Corps,  California  Conservation  Corps,  and  the  County  of
San  Diego  Probation  Department.
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 A.     Cumulative  Contract  Awards.

 Chapter  2,  Article  2,  Division  32  of the  SDMC  establishes  competitive  bidding
requirements  for  goods  and  services  contracts.3   Division  32  also  identifies  exceptions  to  the
competitive  bidding  requirements,  including  �Contracts  for  Services  with  Agencies  and  Non-
Profit  Organizations  which  comply  with  Section  22.3222.�  SDMC  §  22.3212(h).  Section
22.3222  provides:

§22.3222  City  Manager�s  Authority  to  Enter  Contracts  for  Services  with
Agencies  or  Non�Profit  Organizations

 
The  City  Manager  may  enter  contracts  for  Services  with  any  Agency  or  with  any
non�profit  organization  qualified  under  Section  501(c)(3)  of the  Internal  Revenue
Code  without  Council  action,  provided  that  all  of the  following  conditions  are
met:
 

(a) The  City  Manager  has  certified  in  writing  that  the  contract  furthers
a  specific  public  policy;  and

 
(b)  The  City  Manager  has  certified  in  writing  that  the  contract  is  in  the

public  interest;  and
 

 (c)  The  contract  does  not  exceed  $500,000  per  year;  and
 

 (d)  The  City  Manager  has  considered  all  of the  following:
 

(1)  whether  the  Agency  or  non�profit  organization  agrees  to
direct  supervision  of the  workers;  and

 
(2)  whether  the  Agency  or  non�profit  organization  agrees  to

provide  workers�  compensation  insurance  for  the  workers;
and

 
(3)  whether  the  Agency  or  non�profit  organization  agrees  to

indemnify,  protect,  defend,  and  hold  the  City  harmless
against  any  and  all  claims  alleged  to  be  caused  or  caused  by
any  act  or  omission  of the  worker  or  Agency  employee.

 
SDMC  §  22.3222

 
To  determine  whether  the  City�s  practice  of awarding  agency  and  non-profit  contracts  is

consistent  with  the  SDMC,  we  first  turn  to  the  rules  of statutory  interpretation.  The  rules  of
                                                
3   This  Division  of the  Municipal  Code  was  recently  amended  by  Ordinance  No.  O-20148  (Apr.  23,  2012).  This
ordinance  renumbers  and  clarifies  some  of the  provisions  referenced  in  this  report,  but  the  substance  of the
provisions  regarding  agency  and  non-profit  service  contracts  is  still  the  same.
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statutory  construction  and  interpretation  apply  to  local  ordinances.  County  of Madera  v.  Superior
Court,  39  Cal.  App.  3d  665,  668  (1974).  �When  statutory  language  is  clear  and  unambiguous,  we
need  not  construe  its  meaning.�  Howard Jarvis  Taxpayers  Ass'n  v.  County  of Orange,  110  Cal.
App.  4th  1375,  1381  (2003).  Otherwise  the  rules  of statutory  interpretation  should  be  used  to
ascertain  the  intent  of the  legislature.  Palos  Verdes  Faculty  Ass�n  v.  Palos  Verdes  Peninsula
Unified School  District,  21  Cal.  3d  650,  658  (1978).  Words  used  in  a  statute  are  given  their  usual
meaning.  Hamilton  v.  State  Board of Education,  117  Cal.  App.  3d  132,  141  (1981).  If a  statute  is
ambiguous,  the  public  agency�s  interpretation  is  accorded  great  weight.  Gay  Law  Students  Ass�n.
v.  Pacific  Telephone  &  Telegraph,  24  Cal.  3d  458,  491  (1979);  Mason  v.  Retirement  Board of the
City  and County  of San  Francisco,  111  Cal.  App.  4th  1221,  1228  (2003).

 
Section  22.3222  does  not  preclude  the  award  of contracts  to  an  agency  or  non-profit

cumulatively  exceeding  $500,000  per  year,  provided  each  contract  is  less  than  $500,000  per
year.  The  restriction  in  SDMC  22.3222(c)  that  �[t]he  contract�  not  exceed  $500,000  per  year  is
singular,  thereby  expressing  that  the  $500,000  annual  limit  applies  individually  to  each  contract.
If  the  intent  of the  ordinance  was  a  cumulative  limit,  we  would  expect  the  ordinance  to  restrict
the  plural  of �the  contracts�  to  $500,000  per  year.  The  other  restrictions  in  SDMC  22.3222(a)
and  (b)  also  reference  �the  contract,�  further  supporting  a  contract-by-contract  review  applies  to
agency  and  non-profit  service  contracts.

 
Even  assuming  Section  22.3222  is  ambiguous,  applying  the  rules  of statutory

interpretation  lead  to  the  same  conclusion.  In  determining  the  intent  of the  legislature,  we  can
look  to  other  provisions  of the  statutory  scheme  for  guidance.  See  People  v.  Drake,  19  Cal.  3d
749,  755  (1977).  �Where  a  statute,  with  reference  to  one  subject  contains  a  given  provision,  the
omission  of such  provision  from  a  similar  statute  concerning  a  related  subject  is  significant  to
show  that  a  different  intention  existed.�  Allis-Chalmers  Corp.  v.  City  of Oxnard,  126  Cal.  App.
3d  814,  821  (1981)  (citations  omitted).  The  City  Council  has  established  a  cumulative  annual
limit  for  contract  awards  for  consultant  contracts  in  the  same  Division  of the  SDMC  that
addresses  contracts  with  agencies  and  non-profits:

 
§22.3223  Consultant  Contracts
 
Except  as  otherwise  provided  by  Charter  or  ordinance,  the  City  Manager  may
enter  a  contract  with  a  Consultant  to  perform  work  or  give  advice  without  first
seeking  Council  approval  provided  that  both  of the  following  conditions  exist:
 

(a)  the  contract  and  any  subsequent  amendments  do  not  exceed
$250,000  in  any  given  fiscal  year;  and

 
(b)  the  total  amount  of contract  awards  to  the  Consultant,  including

the  current  award,  in  any  given  fiscal  year  does  not  exceed
$250,000.

 
SDMC  §  22.3223
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Section  22.3223  clearly  establishes  both  an  individual  contract  limit  and  a  cumulative
annual  limit  for  �the  total  amount  of contract  awards�  to  consultants,  after  which  City  Council
approval  is  required.  It  is  evident  that  the  City  Council  can  establish  a  cumulative  annual  limit
when  it  intends  to  do  so.  The  absence  of such  language  in  Section  22.3222  for  agency  and  non-
profit  contracts  demonstrates  the  City  Council�s  intent  not  to  impose  a  cumulative  limit  on
contract  awards.  The  City�s  practice  has  been  to  apply  the  $500,000  annual  restriction  on  a
contract-by-contract  basis,  which  is  consistent  with  this  interpretation.

 
B. Subdividing  Contracts.

 
Some  of the  contracts  awarded  to  agencies  and  non-profits,  particularly  for  brush

management  and  weed  abatement,  involve  similar  work.  The  City  Auditor  asks  whether  this
work  can  be  awarded  as  separate  contracts,  or  whether  the  work  should  have  been  awarded  as  a
single  contract  for  each  agency  or  non-profit  which  in  some  cases  would  have  triggered
competitive  bidding  and  City  Council  approval  by  exceeding  the  $500,000  limit.  As  the  City
Auditor  indicates,  the  City  is  prohibited  from  subdividing  purchases  for  the  purpose  of avoiding
competitive  bidding  requirements:
 

§22.3204  Subdividing  Purchase  Prohibited
 
The  Purchasing  Agent  is  prohibited  from  subdividing  into  two  or  more  purchases
any  purchase  of Goods  or  Services  for  an  expenditure  of $50,000  or  more  that
logically  should  be  made  as  a  single  transaction  if the  purpose  of the  subdividing
is  to  avoid the  bidding  requirements  of the  San  Diego  Municipal  Code  and  the
City  Charter.
 

SDMC  §  22.3204  (emphasis  added).
 
 There  are  many  reasons  why  similar  work  may  be  awarded  to  the  same  firm  through
separate  contracts.  The  need  for  the  work  may  arise  at  different  times,  in  different  City
departments,  with  different  funding  sources  and  managed  by  different  City  employees.  These
appear  to  be  logical  reasons  for  awarding  separate  contracts  to  the  same  agency  or  non-profit,
which  are  not  for  the  purpose  of avoiding  competitive  bidding.  However,  the  City  Auditor  raises
a  good  point.  It  is  difficult  to  determine  whether  separate  contracts  are  being  awarded  for  one  of
these  reasons,  or  whether  avoiding  competitive  bidding  is  also  a  reason  behind  awarding  separate
contracts.
 
 If  the  City  Council  is  concerned  about  the  amount  or  the  manner  in  which  contracts  are
being  awarded  to  agencies  and  non-profits,  we  recommend  amending  the  SDMC  to  better  define
the  limits  of the  City�s  authority  to  award  these  contracts.  The  City  Council  could  impose  a
cumulative  annual  limit,  like  it  has  for  consultant  contracts,  for  competitive  bidding,  City
Council  approval,  or  both.  Alternatively,  the  City  Council  could  impose  limits  for  specific
departments,  or  for  particular  types  of work.  There  may  be  other  alternatives  too.  This  Office  can
draft  the  appropriate  amendments  to  the  SDMC  once  we  receive  guidance  from  the  City  Council.
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II. CITY  CHARTER  REQUIREMENTS  FOR  CONTRACTS  OVER  FIVE  YEARS
 
 The  City  Auditor  has  raised  concerns  that  some  of the  contracts  with  agencies  and  non-
profits  may  have  been  extended  beyond  a  five  year  term  without  City  Council  approval.  The  City
Charter  provides:
 

No  contract,  agreement  or  obligation  extending  for  a  period  of more  than  five
years  may  be  authorized  except  by  ordinance  adopted  by  a  two-thirds�  majority
vote  of the  members  elected  to  the  Council  after  holding  a  public  hearing  which
has  been  duly  noticed  in  the  official  City  newspaper  at  least  ten  days  in  advance.
 

San  Diego  Charter  §  99.
 
 This  Office  has  indicated  that  month-to-month  extensions  of contracts  resulting  in  a  total
contract  term  of more  than  five  years  must  be  approved  by  ordinance  of the  City  Council.  City
Att�y  MOL  No.  2009-20  (Dec.  18,  2009).  Such  extensions  that  have  not  been  approved  by  the
City  Council  are  void  or  at  least  unenforceable  against  the  City,  leaving  the  firms  at  risk  that  they
may  not  be  paid  for  their  services.  Id.
 
 Charter  Section  99,  however,  does  not  apply  to  separate  contracts  that  cumulatively
exceed  five  years  if  each  contract  is  less  than  five  years.  City  Att�y  MOL  No.  2010-11  (June  8,
2010).  But  intentionally  breaking  up  what  would  logically  be  a  single  contract  into  smaller
transactions  to  avoid  City  Council  review  will  render  the  transactions  void.  Id.  Whether  the  City
has  extended  an  existing  contract  or  awarded  a  new  contract  is  a  factual  question  that  should  be
analyzed  on  a  case-by-case  basis.  If the  City  followed  the  SDMC  process  for  the  award  of new
contracts,  it  is  strong  evidence  the  contracts  are  separate.  For  example,  if the  City  advertised  for
bids  and  the  incumbent  firm  won  the  competition,  they  are  separate  contracts.  In  the  case  of
agency  and  non-profit  service  contracts,  if the  City  made  the  sole  source  certifications  required
by  Section  22.3222  between  consecutive  awards,  they  are  probably  separate  contracts  absent  any
evidence  of intent  to  avoid  City  Council  review.  If a  later  contract  amends  or  incorporates  a  prior
contract,  it  is  likely  an  extension  of an  existing  contract  requiring  City  Council  approval  if
cumulatively  longer  than  five  years.  But  we  emphasize  that  each  situation  must  be  individually
reviewed  to  determine  whether  City  Council  approval  is  required  under  Charter  Section  99.
 

CONCLUSION
 
 The  SDMC  does  not  prohibit  the  award  of contracts  to  agencies  or  non-profits  that
cumulatively  exceed  $500,000  per  year,  as  long  as  each  individual  contract  is  less  than  $500,000
per  year.  The  City  Charter  does  not  prohibit  the  award  of  contracts  to  one  firm  that  cumulatively
exceeds  five  years,  but  whether  a  contract  has  been  extended  or  a  new  contract  awarded  is  a
review  that  should  be  done  on  a  case-by-case  basis.  The  SDMC  prohibits  dividing
transactions  into  contracts  of less  than  $500,000  per  year  for  the  purpose  of avoiding  competitive
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bidding,  but  it  may  be  difficult  to  ascertain  why  work  was  awarded  to  one  firm  through  multiple
contracts  instead  of a  single  contract.  If the  City  Council  is  concerned  about  the  amount  or
manner  in  which  contracts  are  being  awarded  to  agencies  or  non-profits,  this  Office  can  draft
appropriate  amendments  to  the  SDMC  with  guidance  from  the  City  Council.
 

  JAN  I.  GOLDSMITH,  City  Attorney

  By
   Thomas  C.  Zeleny
   Chief  Deputy  City  Attorney
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