
                                  March 16, 1988


REPORT TO THE COMMITTEE ON RULES, LEGISLATION,


   AND INTERGOVERNMENTAL RELATIONS


SAN DIEGO CONVENTION CENTER


CORPORATION FOOD AND BEVERAGE CONTRACT


    At your meeting of February 17, 1988, you requested that we


report back to you concerning several legal issues raised in


connection with the San Diego Convention Center Corporation


("SDCCC") selection of Premier Food Services, Inc. ("Premier"),


as SDCCC's catering and concessions services contractor.  Each of


these issues will be discussed separately.


                           QUESTION 1


    Is there a conflict of interest on the part of SDCCC Board


member Mateo Camarillo which would preclude his participation in


the selection of Premier?


                            ANSWER 1


    No.  We do not believe that Mr. Camarillo is precluded from


participating in the selection of Premier because of any conflict


of interest.

                              FACTS


    SDCCC issued a Request for Proposals ("RFP") late last year


in order to find a suitable provider of food and beverage


services for the Convention Center.  A subcommittee of the Board


was set up to evaluate the proposals which came in.  Mr.


Camarillo was a member of the subcommittee.


    The field was narrowed down to three potential providers.


One of the three was Premier, which is owned in part by Ballard


Smith.  Mr. Smith is also a member of the Board of Directors of


the McDonald's Corporation.  Premier was ultimately selected by


the SDCCC Board by a 3 to 2 vote with Mr. Camarillo chairing the


meeting and voting in favor of Premier.


    Mr. Camarillo owns a franchise with the McDonald's


Corporation.  Mr. Camarillo's relationship with McDonald's


Corporation is governed by a Franchise Letter Agreement and a


Uniform Franchise Offering Circular (copies attached respectively


as Exhibits A and B).  We have been advised by McDonald's


Corporation that the Board of Directors does not deal with the


individual franchises.  This was reiterated in a letter from


Donald P. Horwitz, Executive Vice President-Law, for McDonald's


Corporation, to Mr. Camarillo.  A copy of that letter is attached


to this report as Exhibit C.  Mr. Camarillo does not now receive




nor has ever received any income from Premier.


                            ANALYSIS


    We believe that members of the Board of Directors of SDCCC


are governed by two separate bodies of law and policy with


respect to potential conflicts of law.  One body of law emanates


from the State and is codified as the California Political Reform


Act ("Act") Government Code sections 81000 et seq. (and


regulations by the Fair Political Practices Commission ("FPPC")


promulgated thereunder and Government Code section 1090.


    The other body of law and policy is set forth in the San


Diego Charter (section 94) and City Council Policy (#000-4).  We


shall examine them all in this context.


    A.  City of San Diego Conflict of Interest Provisions


    City Charter section 94 reads in pertinent part:  "No


officer, whether elected or appointed, of the City of San Diego


shall be or become directly or indirectly interested in, or in


the performance of, any contract with or for the City of San


Diego."

    City Council Policy 000-4 states:


         No elected official, officer, appointee or


         employee of the City of San Diego shall engage


         in any business or transaction or shall have a


         financial or other personal interest, direct


         or indirect, which is incompatible with the


         proper discharge of his official duties or


         would tend to impair his independence or


         judgment or action in the performance of such


         duties.

                   Emphasis added.


    Whether Mr. Camarillo is governed directly by City Charter


section 94 is not free from doubt.  However, we note that in the


case of City Council v. McKinley, 88 Cal.App.3d 204 (1978), the


Court of Appeals for the 4th District had little difficulty in


finding the Charter section applicable to a member of the Park


and Recreation Commission.  Thus, we believe the Charter Section


should be construed to cover members of SDCCC's Board.  For


purposes of this construction, we note that the City is the sole


member of the Corporation and that appointments to the Board are


made directly by the City Council.


    We also note that (i) the proposed agreement for concession


and catering services is not with or for the City, and (ii) there


is no evidence that Mr. Camarillo has any direct or indirect


interest in, or performance by, Premier.  Thus, although Section


94 would seem to cover Mr. Camarillo, it would not preclude his


participation or Premier's contract.




    As to Council Policy 000-4, (specifically drafted at the


request of the City Council by Assistant City Attorney C. M.


Fitzpatrick in 1967) it is clear to us that it includes


appointees such as Mr. Camarillo.  That being the case, the test


of its applicability to our factual situation seems to be whether


the relationship between Mr. Smith as a Board of Directors'


member of McDonald's Corporation and Mr. Camarillo as a


McDonald's Corporation franchise holder establishes some


"financial or other personal interest" connection which would


bring 000-4 into play.  In view of our analysis with respect to


the applicability of various sections of the Political Reform


Act, we think not.


    B.  State Law Conflict of Interest Provisions


    The California Political Reform Act (the "Act") is codified


in Government Code section 81000 et seq.  The regulations adopted


by the Fair Political Practices Commission ("FPPC") pursuant to


the Act are codified at 2 California Code of Regulations,


Division 6.

    The Act prohibits a public official from making or


participating in making a governmental decision in which he or


she knows, or has reason to know to believe, that he or she has a


financial interest.  Government Code section 87100.


    Government Code section 87103 explains the meaning of having


a "financial interest" under section 87100.


              An official has a financial interest in a


         decision within the meaning of Section 87100


         if it is reasonably foreseeable that the


         decision will have a material financial


         effect, distinguishable from its effect on the


         public generally, on:


              (a) Any business entity in which the


         public official has a direct or indirect


         investment worth more than one thousand


         dollars ($1,000);


              (b) Any real property interest in which


         the public official has a direct or indirect


         interest worth one thousand dollars ($1,000)


         or more;


              (c) Any source of income, other than


         loans by a commercial lending institution in


         the regular course of business, aggregating


         two hundred fifty dollars ($250) or more in


         value received by or promised to the public


         official within twelve months prior to the


         time when the decision is made;




    A careful reading of the foregoing Government Code sections


indicates to us that a public official does not have to legally


disqualify himself from participating in a governmental decision


unless several elements are present:  (1) It must be reasonably


foreseeable that there will be some financial effect resulting


from the decision; (2) the financial effect must be on one of the


interests described in Government Code section 87103; (3) the


financial effect must be material; and, (4) the effect must be


one that differs from the effect on the public generally.  In re


Thorner, 1 FPPC Ops. 198, 202 (1975).


    Finally, Government Code section 1090 must be examined in the


analysis of any conflict of interest on Mr. Camarillo's part.  It


states in pertinent part:  ". . . City officers or employees


shall not be financially interested in any contact made by them


in their official capacity, or by any body or board of which they


are members."


    After examining the facts as known in light of the


above-cited law, it does not appear that Mr. Camarillo had a financial


interest in the selection of Premier so as to constitute a legal


conflict of interest.


    Under the Act, we do not see how it can be found to be


reasonably foreseeable that Mr. Camarillo's vote for or against


Premier would have a material financial effect on Mr. Camarillo's


interest in his McDonald's franchise.  While it is true that Mr.


Smith sits on the Board of Directors of McDonald's Corporation,


the Board does not manage or govern the individual franchises


(see Exhibit C).  There is only one situation in which the Board


would become involved in an individual franchise and that is


voting on management's recommendation that the Board approve or


not approve the purchase of a franchise.  Mr. Camarillo already


owns his franchise.


    Finally, Mr. Camarillo has no relationship with Premier.


Whatever benefits which accrue to him as a result of Premier


providing catering and concessions services to the Convention


Center are no different than those that would accrue to the


public at large.


                           QUESTION 2


    What is the legality of negotiating the financial terms after


selection of a proposal?


                            ANSWER 2


    There is no legal preclusion to negotiating additional


financial terms after the selection so long as the fundamental


terms of the RFP are followed.


                              FACTS


    Premier was selected by the Board by a 3 to 2 vote.  The




majority vote was made with the understanding that additional


negotiations with respect to the precise monetary terms and


conditions should take place.


                            ANALYSIS


    This analysis commences with the premise to which we have


long adhered that there is no legal requirement to call for bids


on service agreements such as we are considering here.  The RFP


process is a policy decision which seems to make good sense from


a policy point of view.


    However, it is our view that once the RFP process is


commenced, it should be followed.  If the RFP precludes any


additional negotiations, that prohibition should be honored.  If


the RFP restricts additional negotiations, that limitation should


be honored.  If the RFP is silent on the subject, as appears to


be the case here, there is no preclusion from adding terms and


conditions consistent with the RFP.  See SAFE v. Superior Court,


88 DAR 258.


                           QUESTION 3


    Were proper voting procedures followed by the Board?


                            ANSWER 3


    The voting procedure followed by the Board appears to comply


with the Corporation's Bylaws.


                              FACTS


    There are seven (7) members of the SDCCC Board.  Two (2)


disqualified themselves from voting on this issue, claiming a


conflict of interest.  The vote in favor of selecting Premier was


3 to 2.

                            ANALYSIS


    Article III, section XI of SDCCC's Bylaws states:


         A majority of the number of directors holding


         office shall be necessary to constitute a


         quorum for the transaction of all business


         except to adjourn, as hereinafter provided.


         Every act or decision done or made by a


         majority of the directors present at a meeting


         duly held at which a quorum is present shall


         be regarded as the act of the Board of


         Directors.


    Five (5) of the seven (7) members were present at the time


the vote was taken to chose a catering and concessions provider,


thus giving the group a quorum.  A majority of the five (5) voted


for Premier.  Under SDCCC's Bylaws, the voting procedure was


proper.

                           QUESTION 4




    Is the Board constrained from entering into a contract valued


in excess of $10,000 without City Council ratification?


                            ANSWER 4


    The Board is not constrained under the provisions of the


Operating Agreement.  The contract monetary limitation in the


Agreement is inapplicable to this situation.


                         LEGAL ANALYSIS


    Section 2.06 of the Operating Agreement between The City of


San Diego and the SDCCC reads in pertinent part:


         Corporation shall not enter into any agreement


         for the provision of services by third parties


         in excess of ten thousand dollars ($10,000)


         without the prior approval of the City


         Council.  Corporation shall, without the prior


         approval of the City, have the right to enter


         into agreements and contracts which are


         consistent with the Approved Budget.


    This section does not prevent SDCCC from entering into any


contract over the amount of $10,000 without prior City Council


approval.  It only prevents SDCCC from entering into contracts in


which SDCCC is providing services in excess of $10,000.


Furthermore, assuming the contract for catering and concessions


services was provided for in the Approved Budget, SDCCC had the


right by agreement with The City of San Diego, to enter into the


contract with a catering and concessions provider without prior


City Council approval.  The purpose of this clause is clearly to


preclude the Corporation from expending funds or services without


City Council approval and is irrelevant to the matter before us.


                                  Respectfully submitted,


                                  JOHN W. WITT


                                  City Attorney
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