ORDINANCE NO. _ 1061‘9‘ JUL1519n

(New Series)

AN ORDINANCE AMENDING CHAPTER X, ARTICLE 1,
DIVISION 4, SECTION 101.0409 OF THE SAN DIEGO
MUNICIPAL CODE RELATING TO THE R-2 ZONE.

BE IT ORDAINED, by the Council of The City of San Diego, as
follows: |
Section 1. That Chapter X, Article 1, Division 4, Section
101.0409 of the San Diego Municipal Code be, and the same is
hereby amended to read as follows:
SEC. 101.04009 R-2 ZONE
A, PURPOSE AND INTENT
The R-2 Zone is intended primarily for the development
of one and two-family dwellings and multiple family residential
structures at a maximum density of approximately 14 dwelling
units per net acre. This zone will normally be applied in areas
where the permitted maximum density falls within the low-medium
density designation of the General Plan and of adopted community
plans.
B, PERMITTED USES
No building or improvement or portion thereof shall be
erected, constructed, converted, established, altered or
enlarged, nor shall any lot or premises be used except for

one or more of the following purposes:

1. One-family dwellings.
?Q 2. Two-family dwellings.
- 3. Apartment houses, excluding premises designed or
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used for the temporary residence of persons for-
less than one week.
4. Boarding and lodging houses.
5. Schools, limited to primary, elementary, junior
high and senior high.
6. Public parks and public playgrounds.
7. Churches, temples or buildings of a permanent
nature used primarily for religious purposes.
8. Temporary real estate sales offices and model homes
in new subdivisions, subject to the limitations as-
set forth in Section 101.0407.
9. Accessory uses customarily incidental to any of the
foregoing permitted uses, including the following:
a. Not more than two lodgers per dwelling unit.
b, Boarding homes for not more than six children,
including children of the operator, provided
the premises has an area of not less than
6,000 square feet, and provided there is not
more than one additional dwelling unit with no
other boarders or lodgers on the same lot or
premises.
c. Signs.
(1) For each dwelling unit - one nameplate
having a maximum area of one square foot.
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(2)

(3)

For apartment houses, boarding and lodging 5
houses, churches, temples, buildings of

a permanent nature used primarily for
religious purposes - wall signs as

defined in Section 95.0101 designating

the permitted uses of the premises,
provided that no such sign shall project
above the parapet or eaves of the building
to which affixed or exceed a height of

12 feet, whichever is lower. 1In addition,
one single or double-faced freestanding
sign designating the permitted uses of the
premises facing or adjacent to each

street abutting the property. The height
of any freestanding sign shall not exceed
eight feet measured vertically from the
base at ground level to the apex of the
sign.

For parking lots - one single or double-
faced, freestanding directional sign |
located at each driveway. Said
directional sign shall not exceed two
squarelfeet in total face area and four
feet in height measured vertically

from the base at ground level to the

apex of the sign.
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(4) The combined total face area of all wall
and freestanding signs on the premises,
excluding signs designating the premises
for sale, rent or lease, shall not exceed
20 square feet.

(5) For all premises - one single or double-
faced freestanding sign with a maximum
area of eight square feet offering the
premises for sale, rent or lease. Said
sign shall not exceed a height of four
feet measured vertically from the base
at ground level to the apex of the sign.
Such sign may be located anywhere on the
premises.

(6) Signs permitted herein may be lighted;
however, none shall contain visibly moving
parts nor be illuminated by flashing
lights.

10. Any other uses, including accessory uses, which
the Planning Commission may find to be similar
in character to the uses enumerated in "B."
above and consistent with the purpose and intent
of this zone. The adopted resolution embodying
such findings shall be filed in the office of
the City Clerk.
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C. SPECIAL REGULATIONS

1. All accessory uses shall be located in the same
building as the permitted uses which they serve.
There shall be no entrance to any such accessory
uses except through a foyer, court, lobby, hall,
patio or other similar interior area. However,
neither of the foregoing regulations shall be
applicable to accessory uses exclusively serving
outdoor recreational activities. No signs,
displays or advertising relating to accessory uses:
shall be visible from any street.

2. No mechanical equipment, tank, duct, elevator
enclosure, cooling tower or mechanical ventilator
shall be erected, constructed, maintained or altered
anywhere on the premises unless all such equipment
and appurtenances are contained within a completely
enclosed penthouse or other portion of a building
having walls and roofs with construction and
appearance similar to the main building.

D. DENSITY REGULATIONS

No lot shall be occupied by more than one dwelling unit
for each 3,000 square feet of lot area; provided, however,
that the total number of dwelling units on any lot shall not
exceed four; and further provided that any lot having an
area of at least 5,000 square feet may be occupied by two

dwelling units.
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E. PROPERTY DEVELOPMENT REGULATIONS -
No building or portion thereof shall be erected,
constructed, converted, established, altered, enlarged, nor
shall any lot or premises be used unless the lot or premises
and building or portion thereof shall comply with the
following requirements and special regulations:
1. Minimum Lot Dimensions.

a. Area - 6,000 square feet.

b. Street frontage - 60 feet, except that for
any lot which fronts principally on a
turnaround or on a curving street having a
radius of curvature of less than 100 feet,
the minimum frontage shall be 36 feet.

c. Width.

(1) 1Interior lot - 60 feet.
(2) Corner lot - 65 feet.

d. Depth - 100 feet.

e. Exception. Any lot which qualifies under the
definition of a lot as set forth in this Code
and which does not comply in all respects
with the minimum lot dimensions specified
herein may nevertheless be used as permitted
and otherwise regulated by the provisions
applicable to this zone.

2. Minimum Yards.
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a. Front ~ 15 feet, except that for any portion
of a lot which fronts on a turnaround or on

a curving street having a radius of curvature

of less than 100 feet, the minimum front yard

shall be ten feet.
b. Side.

(1) Interior - four feet, except that for a
lot having a width of 50 feet or less,
the minimum interior side yards shall be
three feet. The required minimum
interior side yards shall be increased
two feet for each story above two.

(2) Street - ten feet, except that:

(a) No street side yard shall be
required for any lot having a
width of 50 feet or less.
(b) For any lot wider than 50 feet,
but less than 60 feet, the sﬁreét |
i ‘ side yard shall be at least one
| foot for every foot or fraction
greater than one-half foot by
which the width of such lot
exceeds 50 feet,

c. Rear - 15 feet.
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4. Exception. Two adjoining lots which have a
common side lot line and which are developed
concurrently may be developed with zero side
yards on the said common side lot line,
provided that each opposite interior side
yard is not less than eight feet, whica shall
be increased two feet for each story above two.

Maximum Coverage.

a. Interior lot coverage - 40 percent.

b. Corner lot coverage - 50 percent.

Maximum Building Height.

The maximum building height shall be 30 feet.

Other Applicable Regulations.

Other applicable property development regulations

are contained in Division 6 of this Article.

OFF~STREET PARKING REGULATIONS

l.

Every premises used for one or more of the

permitted uses listed in "B." above shall be

provided with a minimum of permanently maintained

off-strec:t parking spaces in a parking area or

private garage on the same premises as follows:

a. For one-family dwellings - one space per dwelling.

b. For two-family dwellings and apartments - one
space for each dwelling unit,

c. For boarding and lodging houses - one space

for each lodger.
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d. For schools - primary, elementary and junior'
high:

(1) One and one-half spaces for each
classroom where the school has no
auditorium, gymnasium or other similar
place of assembly; or

(2) One space for each 35 square feet of
floor area used for seating in the school
auditorium, gymnasium or other similar
place of assembly. |

e. For schools - senior high:

(1) One space for each eight students at
ultimate enrollment.

(2) One space for each 1.25 staff members at
full complement.

£. For churches, temples or buildings of a
permanent nature used primarily for religious
purposes - one space for eachhSS square feet
of floor area used for seating in the main
sanctuary or other principal place of assembly.

2. Where ambiguity exists in the application of these
ofl-street parking requirements or when any use not
specified in "B." above is found by the Planning

Commission to be a permitted use in accordance with

"B.10." above, the off-street parking requirements

shall be determined by the Planning Commission.
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3. Off-street parking facilities shall be constructed,
maintained and operated in compliance witthivisionﬁB
of this Article.

Section 2. This ordinance shall take effect and be in force
on the thirtieth day from and after its passage, and no permits for
construction, alteration or repair of any building or structure which
does not conform with this ordinance shall be issued unless the
application and all plans therefor have been filed prior to the

effective date.

APPROVED: JOHN W. wx'r'r. cn:y Attorney

&12;2425

Frederxck . Conrad} Deputy
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Passed and adopted by the Council of The City of San Diego on JUL 1 197’
by the following vote:
Councilmen Yeas Nays Excused Absent

Helen Cobb

Sam T. Loftin
Henry L. Landt
Leon L. Williams
Floyd L. Morrow
Bob Martinet
Allen Hitch

Mike Schaefer

Mayor Frank Curran

1971 JUL 14 RITLETG6

SAN DIEGO, CALIF. g
RRESNRRRE
gogoooaon
OOoO0oogoooan
allalelalalalot

FRANK CURRAN

Mayor of ‘lhc City of San Dxcgo Califorain,
ARD NIELSEN

jm
City Clerk of The City of San Diego, California.

...... f;,(f‘./ 2. M Deputy-

1 HEREBY CERTIFY that the foregoing ordinance was not finally passed untiltwelve calendar days had

AUTHENTICATED BY:

(Seal)

elapsed between the day of its introduction and the day of its final passage, to wit, on
JUL_ 1197 ) JUL 15 1971

e.

[ FURTHER CERTIFY that the reading of said ordinance in full was dispensed with by a vote of not
less than a majority of the members elected to the Council, and that there was available forthe consideration
of each member of the Council and the public prior to the day of its passage a written or printed copy of

said ordinance, ED¥ARD NIELSEN

JW
City Clerk of The City of SanDiego, California,

{Seal) 2
By ... ol it f .. 7 Deputy.

Office of the City Clerk, San Diego, California

rdmance 10619..~,.......,..Adopzcd JUL 1 5 197%'
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ATTORNEY (S)

City of San Diego

202 "C" Street

Community Concourse

San Diego, California 92101

CERTIFICATE OF PUBLICATION

IN THE MATTER OF

RELATING TO THE R-2 ZONE

"I¥9 09310 NS
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{, Patricia M. Applestill hereby certify
that The Daily Transcript is o daily newspaper of general
circulation within the provisions of the Government Code of
the State of California, printed and published in the City of
San Diegoe, County of San Diego, State of California; that
| om the principal clerkof said newspaper; that the

ORDINANCE NO, 10619 (NEW SERIES)

toa true and correct copy of which this certificate is annexed
was published in said newspaper on

July 23, 1971

| certify under penalty of perjury that the foregoing is
true and correct, at San Diego, California, on
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