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The City of San Diego (City) is in the process of preparing a “request for proposal” for a 

provider of emergency medical services (EMS). The San Diego Fire Department (SDFD) desires 

to know if the City is grandfathered into the California Health and Safety Code section 1797.201 

(Section 201
1
) exception, which would exempt the City from needing County of San Diego 

(County) approval to administer its EMS program. The SDFD also desires to know if the City is 

exempt from the competitive bid process that is required under California Health and Safety 

Code section 1797.224 (Section 224). 

QUESTIONS PRESENTED 

1. Is the City grandfathered into the Section 201 exception? 

2. Is a competitive bid process required under Section 224 when the City seeks a 

new EMS provider? 

SHORT ANSWERS 

1. No. The City became ineligible for the Section 201 exception when it entered into 

an agreement with the County regarding the provision of EMS services in the City. 

2. Yes. The City is required to conduct a state approved competitive bid process 

under Section 224. 

ANALYSIS 

I. SECTION 201 APPLICABILITY TO THE SDFD 

Section 201 is a part of the larger EMS Act, codified in 1980. The Act was intended to unify the 

administration of pre-hospital EMS services statewide.
2
 It does this by creating a two-tiered 

                                                 
1
 All section references are to the California Health and Safety Code unless otherwise specified. 

2
 See County of San Bernardino v. City of San Bernardino, 15 Cal. 4th 909, 914-15 (1997). 
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system consisting of a state EMS authority and county designated local EMS agencies. Through 

local EMS agencies, counties have control over the administration of the EMS of cities and fire 

districts within the local EMS agency’s jurisdiction.
3
 Section 201 provides an exception allowing 

a city to retain control over the provision of EMS independent of a local EMS agency, so long as 

the scope of services in the City’s existing program does not change and there is no written 

agreement with the County. The language of Section 201, however, is somewhat ambiguous 

because the scope of this exception is unclear. This problem led to a California Supreme Court’s 

ruling interpreting Section 201 in 1997. Both the statute and case law explain how Section 201 

applies to the City. 

A. The Statute 

Section 201 reads as follows: 

[u]pon the request of a city or fire district that contracted for or provided, 

as of June 1, 1980, prehospital emergency medical services, a county shall enter 

into a written agreement with the city or fire district regarding the provision of 

prehospital emergency medical services for that city or fire district. Until such 

time that an agreement is reached, prehospital emergency medical services shall 

be continued at not less than the existing level, and the administration of 

prehospital EMS by cities and fire districts presently providing such services shall 

be retained by those cities and fire districts, except the level of prehospital EMS 

may be reduced where the city council, or the governing body of the fire district, 

pursuant to a public hearing, determines that the reduction is necessary. 

 Notwithstanding any provision of this section the provisions of Chapter 5 

(commencing with section 1798) shall apply. 

Cal. Health & Safety Code §1797.201. 

Therefore, a city providing EMS prior to June 1, 1980 is free to retain the administration of its 

EMS program unless either the EMS services are provided at a different level or the city has 

entered into a written agreement with a county. Id. However, the statue is unclear as to whether a 

city must enter into an agreement with the county at all. This section also fails to specify how a 

change to a higher level of service would affect a city whose EMS program was grandfathered in 

to the Section 201 exemption. 

B. Case Law: The San Bernardino Case 

The questions raised by Section 201’s wording were answered by the California Supreme Court 

in County of San Bernardino v. City of San Bernardino,  15 Cal. 4th 909 (1997). The City of  

San Bernardino administered its own EMS program in conjunction with a private EMS 

contractor prior to June 1, 1980. Id. at 919. In 1991, the City of San Bernardino began charging 

its EMS patients and gave priority in dispatching to its own EMS units over the units provided 

                                                 
3
 Cal. Health & Safety Code §1797.200. 
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by the private contractor. Id. The County of San Bernardino issued several protocols seeking to 

reverse the city’s policies, accusing the City of San Bernardino of seeking to raise funds at the 

expense of patient safety. Id. at 919-20. Because the City of San Bernardino refused to obey the 

protocols and had not entered into an agreement with the County of San Bernardino regarding 

this change to the city’s EMS services, the County of San Bernardino sought an injunctive order 

in court. Id. at 920. 

The City of San Bernardino argued that its EMS program was grandfathered into the EMS Act 

by Section 201 and therefore no further EMS agreement was required. See Id. at 922-25. The 

county contended that Section 201 was a “transitional” provision, and that cities only had a 

limited time before counties gained administrative power over their EMS programs by default. 

Id. at 922.While the court agreed with the county that this may have been the intent of Section 

201, the court held that Section 201 did not create a specific deadline within which a city had to 

come to an agreement with the county. Id. The court said “that under section 1797.201 a county 

may not contravene the authority of eligible cities and fire districts to continue the administration 

of their prehospital EMS without the latter’s consent, either through acquiescence or through 

formal agreement.” Id. at 924. The City of San Bernardino’s independence from county control, 

however, was not absolute. 

The court held that a city that retains EMS administrative rights pursuant to Section 201 holds 

those rights “subject to significant constraints.” Id. at 925. Cities retaining EMS administrative 

rights are still subject to “medical direction and management” by the county.  Id.  (citing the last 

sentence of Cal. Health  & Safety Code § 1798(a)). This subjected the City of San Bernardino to 

the county’s protocols, as they were issued under a California Health and Safety Code section 

that applied to the city regardless of the Section 201 exception. Id at 928-29. 

In addition, the court prevented the City of San Bernardino from “expand[ing] into new types of 

service it did not provide as of June 1, 1980.”  Id. at 929.
4
 This prohibition included the City of 

San Bernardino’s attempt to create an exclusive EMS operating area for itself. The court stated 

that while Section 201 does allow cities “to continue to control EMS operations over which they 

have historically exercised control. . . . [n]othing in this reference to section 1797.201 suggests 

that cities . . . are to be allowed to expand their services, or to create their own exclusive 

operating areas.” Id. at 932. Therefore, a city grandfathered under Section 201 can only either 

maintain its pre-1980 level of service, or enter into an agreement with its county in order to 

expand those services. The City of San Bernardino was unable to expand and charge for its EMS 

program absent an agreement with the County of San Bernardino because by creating an 

exclusive operating area for city EMS units it unlawfully increased its level of service under 

Section 201. 

 

                                                 
4
 Expansion of type of service is different than expansion of levels of service. Section 201 allows for the raising and 

lowering of the level of service, but excludes expansion into new types of service not offered as of June 1, 1980.  

San Bernardino, 15 Cal. 4th at 934; Valley Medical Transport v. Apple Valley Fire Protection District et. al., 17 Cal 

4th 747, 757 (1998). 
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C. Applying Section 201 and the San Bernardino Case to the City 

The City has, to date, entered into at least two agreements with the County regarding the 

provision of EMS within the City. The first such agreement became effective on August 13, 

1991. Both parties entered into the agreement “for the purpose of clarifying roles and 

responsibilities” for the administration of the City’s EMS program. EMT-Paramedic Services 

Agreement, signature page (1991). A similar agreement was also signed by the City and the 

County in 1997. See EMT-Paramedic Services Agreement (1997). The City has twice entered 

into a written agreement with the County regarding the provision of EMS services in the City, 

therefore any grandfathering of the EMS program under Section 201 has been nullified. Section 

201 makes it clear that the exception only applies until a written agreement is reached. Further, 

the San Bernardino case supports this conclusion. 

In San Bernardino, the California Supreme Court held that a city lost its Section 201 status by 

“acquiescence or through formal agreement.” San Bernardino, Cal. 4th at 924. Since the City 

entered into a formal written agreement with the County, San Bernardino makes it clear that the 

City no longer would have the rights of a Section 201 city.  

Additionally, the San Bernardino court ruled that any expansion into “new types of service . . . 

not provide[d] as of June 1, 1980” would not be permitted by a Section 201 city. Id. at 929 

(italics added). The City has expanded service since June 1, 1980, most notably through the 

creation of an exclusive operating area with San Diego Medical Service Enterprise.
5
 Even 

without the agreements between the City and County, this expansion of services would eliminate 

the City’s Section 201 exempt status. 

It should be noted that Section 201 subjects exempt agencies to “significant constraints.” Id. 

at 925. Because of the County agreements, the SDFD may expand into new areas of service not 

offered in 1980. The agreement also grants the City powers that mirror the administrative powers 

a city exempt under Section 201 would have.
6
 Therefore, despite losing its Section 201 exempt 

status, the City may be able to negotiate more control over its EMS program through its 

agreement with the County at the local EMS agency. 

 

 

 

                                                 
5
 The ability to create an exclusive operating area arose with the agreement between the City and the County. EMT-

Paramedic Services Agreement, section B “Responsibilities of the City” (1997). The right to operate within this 

exclusive area was granted by the City to San Diego Medical Service Enterprise in 1997. EMS RFP (1997) section 

I.C. 
6
 For example, the City has the right “[t]o provide EMT-Paramedic services within the borders of its local 

jurisdiction” and the City may “develop and operate EMT Paramedic services” in its jurisdiction including the right 

to “subcontract all or a portion of these services.” EMT-Paramedic Services Agreement, section B “Responsibilities 

of the City” (1997). 
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II. SECTION 224 AND COMPETITIVE BIDDING 

The EMS Act also grandfathers certain existing EMS programs into an exception from the usual 

competitive bid process involved in creating an EMS exclusive operating area. The exception is 

found in Cal. Health and Safety Code section 1797.224 (Section 224). Because the City has 

changed EMS providers since the grandfathering deadline, it does not meet the Section 224 

competitive bid exemption. 

A. The Statute 

According to the EMS Act, a local EMS agency can create an “exclusive operating area . . . if a 

competitive process is utilized to select the provider.” Cal. Health & Safety Code § 1797.224. A 

competitive process is not required if “the local EMS agency develops or implements a local 

plan that continues the use of existing providers operating within a local EMS area in the manner 

and scope in which the services have been provided without interruption since January 1, 1981.” 

Id. All other exclusive operating areas need to be submitted by the local EMS agency to the 

California Emergency Medical Services Authority (state EMS authority) for competitive process 

approval. Id. 

B. Does the competitive bid process apply to the City? 

Section 224, the competitive bid process, applies to the City. The City is not continuing the 

operation of its pre-1981 EMS program. Instead, the City is creating a new exclusive operating 

area for a possible new provider. The City has granted exclusive operating areas to contractors in 

the past as well, after the Section 224 grandfathering date. According to the EMS Act, the City 

must obtain the approval of the County and State EMS authorities when it is ready to open 

competitive bidding for EMS services to ensure the competitive bid process meets local and state 

EMS requirements. 

While the 1997 agreement does not mention competitive bidding, one of the obligations of the 

City is to “comply with all applicable state statues, regulations, local standards, policies, 

procedures, and protocols.” EMT-Paramedic Services Agreement, Art. III.B.19 (1997). This 

would, necessarily, include the competitive bid requirements of Section 224. And, while Section 

224 makes no mention of city responsibilities, it is unlikely a local EMS agency would approve 

the creation of an exclusive operating area if a city did not competitively bid the program.  Under 

the Agreement with the County, the City is responsible for “provid[ing] EMT-Paramedic 

services within the boundaries of its local jurisdiction,” but it “may subcontract all or a portion of 

[those] services.” EMT-Paramedic Services Agreement, Art. III.B.1 & 3 (1997). Nothing in the 

agreement says that the City is exempt from section 1797.224 of the California Health and Safety 

Code competitive bid requirements. 
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CONCLUSION 

The City no longer is grandfathered into the Section 201 exemption because it entered into 

agreements with the local EMS agency and added new types of service to its repertoire. 

Similarly, the City does not qualify for an exemption under Section 224. Therefore, the City 

must follow the competitive bidding requirements for its exclusive operating area. 

 

      JAN I. GOLDSMITH, City Attorney 

 

       

By   /s/ Noah J. Brazier 

       Noah J. Brazier 

       Deputy City Attorney 
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