
                      OPINION NUMBER 86-3


DATE:          July 29, 1986


SUBJECT:       Compensation of Civil Service


              Commissioners


REQUESTED BY:  Rich Snapper, Personnel Director
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                       QUESTION PRESENTED


    Do the current provisions of Charter section 70 permit Civil


Service Commissioners to receive a stipend, honorarium, fee or


any other monetary reward for such duties as disciplinary appeal


hearings and Charter section 128 investigations?


                           CONCLUSION


    The provisions of section 70 of the Charter of The City of


San Diego do not authorize Civil Service Commissioners to receive


a stipend, honorarium, fee or other type of monetary reward from


The City of San Diego for performing those duties enumerated in


the Charter.  However, the current practice of reimbursing


members of the Civil Service Commission for actual expenses


incurred in the performance of duty (such as budgeted travel to


IPMA conferences) is not prohibited by the Charter.


                           BACKGROUND


    In a memorandum dated June 13, 1986, you requested an opinion


on whether or not the current provisions of Charter section 70


permit Civil Service Commissioners to receive a stipend,


honorarium, fee or any other monetary reward for extra duties


such as disciplinary appeal hearings and Charter section 128


investigations.  As an initial point of clarification, you should


be aware that disciplinary hearings and investigations are not


extra duties but part of the regular duties of the Civil Service


Commission enumerated in article VIII of the Charter of The City


of San Diego.


                            ANALYSIS


    Section 70 of the Charter of The City of San Diego states in


part that:  "All members of Commissions shall serve without


compensation except where otherwise provided by State law or this


Charter."  After diligent research, we can not find any provision


either in State law or the Charter authorizing compensation for


Civil Service Commissioners of The City of San Diego.  In fact,


compensation for Civil Service Commissioners has not been


authorized by the Charter since the Commission was created in


1915.  The key issue then is whether or not a stipend,


honorarium, fee or other monetary reward for performing such




duties is compensation within the meaning of Charter section 70.


    The terms "compensation" and "salary" are often used


synonymously in California and at least one California appellate


court has indicated that the term includes "stipend, wages, pay


or allowance."  Reynolds v. Reynolds, 14 Cal.App.3d 42 (1936).


It has also been held that while fees may include salaries, fees


ordinarily constitute a payment for a particular service


performed and a salary constitutes fixed compensation for


continuous service over a period of time.  County of San Diego v.


Milotz, 46 Cal.2d 761, 300 P.2d 1 (1956).  The word "honorarium"


means a voluntary award for that which no renumeration could be


collected by law.  Cunningham v. Commissioners of Internal


Revenue, 67 F.2d 205 (3rd Cir. 1933).  Compensation, however,


does not include reimbursements for actual expenses incurred in


the performance of duty.  Collins v. Riley, 24 Cal.2d 912 (1944).


    It is a well settled rule in California that compensation for


official services depends entirely upon the law and that statutes


relating to such compensation are strictly construed in favor of


the government.  A public officer may only collect and retain


such compensation as is specifically provided by law and any


money paid by a governmental agency without authority of law may


be recovered from such officer.  County of San Diego v. Milotz,


46 Cal.2d at 767; Van Riessen v. City of Santa Monica, 63


Cal.App.3d 193, 133 Cal.Rptr. 618 (1976).


    The issue of particular City officials' eligibility for


compensation under the Charter is not a new one.  The freeholders


Charter, under which The City of San Diego was organized in May


of 1889 (Stats. 1889, pp. 643-729), was silent as to the salary


of the City Council but some officials were given fixed salaries


while others were given salaries to be determined by the Council.


After the Charter was amended in 1905, reducing the number of


Council members from twenty-seven to nine, the Council reacted by


passing an ordinance providing themselves with a salary.  When


the City Auditor refused to issue a salary warrant, a law suit by


a Council member followed.  The Court of Appeals ruled in favor


of the City Auditor holding that absent specific authority in the


Charter the Council served without compensation.  Woods v.


Potter, 8 Cal.App. 41 (1908).


    The 1915 Charter amendment which created the Civil Service


Commission did not specifically address compensation for


Commissioners.  It only stated that the unclassified service


included "all officers, members of appointive boards and


commissioners and other persons serving the City without


compensation."  Current Charter section 70 was not adopted until


the Charter revision of 1931.  At that time, the sentence "All




members of commissions shall serve without compensation except as


otherwise provided by State law or this Charter" was inserted


into the Charter.  It has remained intact for fifty-five years.


                            SUMMARY


    Based on the above analysis of the law and the legislative


history of the Charter, we believe that neither the current


Charter of The City of San Diego nor State law authorizes Civil


Service Commissioners to receive a stipend, honorarium, fee or


other type of monetary reward from The City of San Diego for


performing those duties enumerated in the Charter.  Any payment


for services must be specifically authorized either by an


amendment to the Charter or a change in State law as indicated by


the terms of Charter section 70.  However, the current practice


of reimbursing members of the Civil Service Commission for actual


expenses incurred in the performance of duty (such as budgeted


travel to IPMA conferences) is not prohibited by the Charter.


                                  Respectfully submitted,


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                       John M. Kaheny


                                       Deputy City Attorney
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