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                       QUESTION PRESENTED


    May the Mayor use volunteer services to perform protocol


services and provide logistical assistance in support thereof.


The August 4, 1986 memorandum from the Mayor posing those


questions is a multi-faceted inquiry and is appended hereto for


informative purposes.


                           CONCLUSION


    Volunteers may be used, within operational parameters


discussed in this opinion, to provide protocol activities.


Support services, such as office space, supplies, equipment and


clerical assistance, may be provided as a necessary adjunct to


the protocol function.


                     DISCUSSION AND ANALYSIS


    A.   Background


    The Mayor has expressed a desire to establish a process


wherein matters of protocol may be performed by volunteers, in


and on behalf of the Mayor's office.  As envisioned (and set


forth in the August 4, 1986 memorandum to this office, copy


attached) the protocol section would be staffed by volunteers


under the direction of Mavourneen O'Connor, and would operate out


of the Mayor's office.  Matters of protocol would include, but


not be limited to, arranging official luncheons, dinners,


receptions and meetings for the Mayor.  It would also be


concerned with arranging visits to the City by dignitaries and


official trips by the Mayor to other jurisdictions.


    The protocol function is not a new concept to public sector


operation.  At many levels of government it exists as an integral


part of the official organizational structure.  In the City of


San Diego, protocol as a past practice has been performed in an


informal fashion, most usually handled in an ad-hoc manner.  We


do know that the City does not presently have a programmed,


budgeted line item for such activity.  We make that observation


for the sole purpose of recognizing that no personnel services


money is appropriated for that activity.


    That, in and of itself, does not negate the propriety of such


function.  The Mayor is the official head of the City for all


ceremonial purposes (Charter section 24) and implicit therein,




performs in such ceremonial capacity as to necessitate


arrangements for and coordination of matters of protocol.


    B.   Charter Authority Regarding Use of Volunteers


    San Diego is a Charter City, said Charter having been adopted


pursuant to the Constitution of the State of California.  (See


current Cal. Const. art. XI, sec. 3.)  The Charter delineates the


form and structure of the City and establishes, generally, the


scope of municipal authority.  Despite that truism, it is well


accepted that the Charter is not a grant of power to the City but


a limitation thereupon.  (Cal. Const. art. XI, sec. 5; Charter


sec. 2; see also "Municipal Affairs" in California, 60 Cal.L.Rev.


1055, 1060 (1972).)  The City has plenary authority in matters of


municipal affairs (sometimes referred to as "Home Rule.") (Cal.


Const. art. XI, sec. 5) and the exercise of any power not


specifically limited in permissible.


    The personnel structure of San Diego is provided in Article


VIII of the Charter, entitled "Civil Service."  (Charter section


115 et. seq.)  Employment in the City is divided into the


Unclassified and Classified Service (Charter sec. 117) and all


regular officers and employees of the City are defined therein.


No provision for use of volunteers is contained in those sections


but there is no express limitation either.  It is our opinion


that absent such limitation, volunteers may be used for specific


and narrowly defined purposes.


    We note that Charter section 117 provides that all members of


Boards and Commissions are included in the Unclassified Service


of the City.  Those members are, in a sense, "volunteers," since


they do volunteer for appointment and are uncompensated for their


service, (See sections 41, 41.1, 43 and 144 of the Charter) but


an important distinction exists concerning the degree of


responsibility and extent to which such Board and Commission


members may influence City action.  This matter will be discussed


later in this opinion as it relates to disclosure requirements.


    C.   Volunteers; Definition for Purposes Herein


    The City of San Diego has, for many years, used volunteer


workers to provide services at no personnel expense to the City


and such use is a matter of past practice.  For example, the


Senior Citizens' section is staffed with a host of volunteers and


provides a valuable service to the City.  We have also conducted


volunteer student intern programs in which the volunteer student


receives school credit and the City receives valuable public


service in return.


    Since neither our Charter or Municipal Code defines


"volunteer," we are obliged to look elsewhere for guidance.  The


issue of volunteer assistance to City government (and officers




thereof) is minimally discussed in published opinions and, when


discussed, generally relates to volunteer fire fighters or school


crossing guards.


    It is common practice by courts, when constructing legal


inquiries such as is present herein, to rely upon any guidance as


may be available, despite its application to other jurisdictions


or levels of government.  Such cross reference analysis is, at


times, the only available information.  The California Supreme


Court, in a somewhat analogous situation, held that in


interpreting the meaning of the scope of bargaining under a City


Charter, it would be appropriate to refer to interpretations of


the federal National Labor Relations Act for enlightenment.


Firefighters Union, Local 1186 v. City of Vallejo, 12 C.3d 608,


617, 116 Cal.Rptr. 507, 513 (1974).


    While we jealously and vigorously protect our "Home Rule"


prerogative, we are similarly not constrained from looking


elsewhere for enlightenment.  The California State Government


Volunteers Act is set forth in California Government Code, sec.


3110 et. seq.  Drawing upon the language of that Act, we find and


adopt the definition of "volunteer" as "any person who, of his


own free will, provides goods or services, without any financial


gain . . ." (Cal. Gov. Code sec. 3111) to the City or any agency


thereof.  The legislative findings and declarations in support of


such concept are set forth in the following section 3112 and read


as follows:

              The legislature finds and declares that:


              (a)  Since the spirit of volunteerism has


         long animated generations of Americans to give


         of their time and abilities to help others,


         the state would be wise to make use of


         volunteers in state service wherever


         practically possible.


              (b)  The spirit of citizen initiative and


         self-reliance that has prevailed throughout


         the United States for over the past two


         centuries needs to be recognized and fostered


         whenever possible in meeting the basic human


         needs in the state.


              (c)  In every community or neighborhood


         there are individuals who, by their


         personality, concern, experience, commitment,


         and training, can serve as citizen action


         leaders.


              (d)  There presently exists sufficient


         resources to assist citizen action efforts.




         There are an infinite number of skilled,


         experienced community groups, and volunteer


         organizations available to help mobilize


         citizen initiatives.  Such groups include


         business and fraternal organizations,


         churches, women's organizations, voluntary


         action centers, schools and other community


         organizations in both the public and private


         sectors.

              (e)  Legal and market disincentives and


         impediments need to be eliminated in order to


         establish an optimum environment for citizen


         initiative and volunteer action.


              (f)  There is a need for a clearinghouse,


         to provide information concerning resources


         and alternatives to foster self-reliance and


         citizen action.


              (g)  It is not the intent of the


         Legislature that volunteers replace or


         supplant public employees, where such


         employees are providing services deemed


         necessary for the government to perform, but


         that they add new dimensions to providing of


         governmental services.


    The above stated findings apply equally to the City of San


Diego and may, if desired by the Mayor and City Council, be


promulgated as a codified ordinance.


    D.   Caveats Regarding Use of Volunteers


    As stated in the legislative findings and declarations above


(particularly subsection (g)) there are good and valid reasons


for but implicit limitations upon the use of volunteers.  In that


regard, we offer several observations:


         1.   Working within a Civil Service structure of


personnel management and operation, volunteers are just that --

volunteers.  The City Council adopts an annual appropriation


ordinance which specifies in detail the number of compensated


positions authorized for any given fiscal year (Charter sec. 71).


These positions are in both the Classified and Unclassified


service, are either appointed or elected, and are all defined as


to duty.  (Charter sec. 125.)  All these positions fit within the


formal organizational structure of the City and are shown on


appropriate organizational charts.  Volunteer services and


positions are not included within the force structure authorized


in the appropriation ordinance.  Not appearing therein,




volunteers may not organizationally supervise the activities of


regularly compensated City officers and employees.  Such


supervisory authority properly and legally belongs to budget


authorized or bargaining unit classifications.  Also, volunteers


may not replace public employees or positions heretofore


authorized by budgetary or bargaining unit negotiations.


However, this does not and would not prohibit volunteers from


working in concert with regularly authorized and compensated City


officers and employees (to perform assigned tasks) since common


sense dictates that volunteers do not work in a vacuum.


         2.   Volunteers may not assume or be assigned duties at


such level of responsibility as to be able to legally bind the


City in any contractual or other obligatory fashion.


         3.   Volunteers, although uncompensated, may be


reimbursed for necessary and proper expenses incurred as a


volunteer (i.e., parking in garage, parking meters, etc.) and may


be provided the use of City facilities and equipment such as an


office, desk, chair, telephone, etc., as long as it is in


furtherance of the volunteer assignments.  The value of services


received by the City from those uncompensated volunteer workers


are sufficient quid pro quo to justify relatively minor support


expenses.  The services are clearly for a public purpose.


Further, it would be functionally irrational to attempt to use


citizen volunteers and yet not provide the wherewithal in which


they can function.


    E.   Volunteers; Disclosure Requirements


    The fact that volunteers are uncompensated does not


completely address the issue of Conflict of Interest and


submission of Statements of Economic Interest (herein called


"Disclosure").  As we touched upon in section B (supra) the


members of Boards and Commissions are uncompensated and, in a


literal sense, are citizen volunteers.  Their situation and that


of the true volunteer (about which this opinion concerns) has two


important differences.


    Members of Boards and Commissions are appointed to those


positions by formal Council action.  The duties and


responsibilities such members have are set forth in the Charter


or the Municipal Code and entail varying degrees of decision


making power or influence.  Most all have been and are subject to


Conflict of Interest Codes promulgated pursuant to the Political


Reform Act of 1974, as amended.  (Cal. Gov. Code sec. 87300, et.


seq.)  Included within those duly promulgated (and adopted by


Council action) Codes is the requirement to file disclosure


statements, if they are denominated therein as a "designated




employee."  (See Cal. Gov. Code sec. 82019.)


    The situation of the citizen volunteer worker which this


opinion addresses is quite different.  As structured and


envisioned in the Mayor's inquiry of August 4, 1986, the


"volunteer" would not, under the most generous construction, rise


to the level of designated employee.  This class of volunteer


would not be vested with decision making or influence bearing


authority.  Upon such situational representation, we conclude


that the volunteers involved in and associated with protocol


would not be subject to any provision of the Political Reform Act


of 1974 and would not be required to file disclosure statements.


    Irrespective of the above opinion, we would advise any and


all volunteers, whether engaged in protocol or other function, to


familiarize themselves with and abide by the provisions of the


Conflict of Interest Code for the Department of Mayor and


Department of Executive Services, particularly Article I, General


Standards and Article II, Conduct and Responsibilities of


Employees.  Since the basic provisions of all City of San Diego


departmental and agency Conflict of Interest Codes are similar,


the above advice would apply to all volunteers in City


government.  We would further advise volunteers to be familiar


with and comply with Council Policy No. 000-4.


                             SUMMARY


    The above background and analysis is provided as general


legal guidance in response to the inquiry of August 4, 1986,


entitled "Volunteer Services - Protocol Section."  We have


concluded that the use of volunteers in the manner set forth is


legal and appropriate.  So, too, is the provision for space,


facilities and support.  We have not referred to any volunteer


individuals by name because we believe that aspect is irrelevant


to our analysis and opinion.


                                  Respectfully submitted,


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                       Jack Katz


                                       Chief Deputy City Attorney
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