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    This opinion has been prepared in response to separate memoranda from


 each of you dated August 15, 1991, and September 5, 1991, in which you


 asked what legal actions would be required to place the Planning


 Department in the Administrative Service of the City, responsible to the


 City Manager and what appointment processes could be used in the


 appointment of the Planning Director.


                                  OPINION


    It is our view that:


           (a)  The City Council has the authority under current state law


    to place the Planning Department in the Administrative Service of the


    City by amending certain provisions of the San Diego Municipal Code


    ("Municipal Code");


           (b)  The current "City Manager acting as Planning Director"


    concept could be continued by amending the Municipal Code;


           (c)  Neither of the above methods would require an amendment to


    the City Charter ("Charter");


           (d)  Any proposal to place the Planning Department under the City


    Manager, but providing for appointment or confirmation of the Director


    by the City Council, would require an amendment to the Charter.


                                 ANALYSIS


                                 State Law


    With respect to the planning function of local government, California


 Government Code section 65100 presently provides:


           Section 65100. Planning agencies; assignment of functions


                There is in each city and county a planning agency


         with the powers necessary to carry out the purposes of


         this title.  The legislative body of each city and county


         shall by ordinance assign the functions of the planning


         agency to a planning department, one or more planning


         commissions, administrative bodies or hearing officers,


         the legislative body itself, or any combination thereof,


         as it deems appropriate and necessary.  In the absence of




         an assignment, the legislative body shall carry out all


         the functions of the planning agency.


    Historically, until 1984 California Government Code section 65201


 provided that the appointing power of each county and city could appoint


 a director of planning, who should be a person qualified by training,


 experience, and demonstrated ability to manage the affairs of the


 planning department.  In 1984, however, the situation conceptually


 changed with the repeal of California Government Code sections 65201 and


 65100 and the enactment of the new Section 65100 set forth above.  Stat.


 1984, c. 690.


    The repeal of Section 65201 removed the provision that provided for


 the appointment of the Planning Director by the appointing power of the


 City.  It should be noted that the new Section 65100 makes no reference


 to a Planning Director or the manner of appointing a person to that


 position, but instead authorizes the legislative body to adopt an


 ordinance assigning the planning function to a planning department,


 planning commission or to itself.  Because the manner in which a Planning


 Director was to be appointed was repealed, it is our view that the


 legislature intended to leave to the legislative body the full discretion


 to determine the manner in which the planning function would be fulfilled


 and the Director (if any) appointed.  This discretion may be exercised by


 the legislative body by adopting a legislative act which enunciates that


 policy decision.


                              Local Ordinance


    In 1974, the City Council, as authorized by Charter section 11,


 adopted Ordinance No. 11499 (New Series) adding Municipal Code section


 22.2401, Planning Department -- Powers and Duties of the Planning


 Director.  This section, then and now, provides:  "the Planning


 Department is a City department.  The Director is the administrative head


 of the department and shall be appointed by the City Council.  The


 Planning Director may be removed by the City Council."  This ordinance


 was consistent with the provisions of California Government Code sections


 65100 and 65201 in effect at that time and in our view is not


 inconsistent with the existing state law.F


 At the time the position of Planning Director became vacant


 in 1987 by virtue of the retirement of Jack Van Cleave, we orally


 advised the Mayor and Councilmembers of this fact.


    However, because the provisions of state law have changed, it is our


 view that the City Council may now, if it so chooses, by ordinance and


 subject to the constraints of the Charter, amend the provisions of


 Municipal Code section 22.2401 in such manner as it may determine


 relating to the appointment of the Planning Director.  Such an ordinance


 amendment may place the Planning Department under the administration of


 the City Manager.  If such an ordinance were duly adopted, the Charter,


 in turn, provides that "the City Manager shall be responsible to the


 City Council for the proper administration of all affairs of the City




 placed in his charge, and . . . shall have the power to appoint and


 remove all officers and employees in the Administrative Service of the


 City under his control . . . ."  Charter section 29 (emphasis added).


                     Applicability of the City Charter


    Other than referenced and emphasized above, it does not appear to us


 that the current Charter is applicable to this question in any other way.


 Thus, a Charter amendment would not be needed to enable the City Council


 to place the Planning Director under the City Manager.  From 1965 to


 1984, the provisions of California Government Code section 65201 required


 that the appointing power of the City (the Mayor) appoint the Planning


 Director.  During this period, a Charter amendment would arguably have


 been necessary in order to place the Planning Department under the


 Manager.  From 1931 to 1965 the provisions of California Government Code


 section 65360 (repealed with the enactment of California Government Code


 section 65201) provided that the Planning Commission appoint the Planning


 Director.  During this period, a Charter amendment would also have been


 necessary.F

 In fact, in November 1964, two competing proposed Charter


 amendments were before the voters as Propositions D and T.  Each


 of these measures provided for a reorganization of the planning


 function and each contained a provision placing the Planning


 Department under the Manager and authorizing him to appoint the


 Planning Director.  Both ballot measures failed by substantial


 margins.

  But a Charter amendment is no longer required because of


 the change in the applicable state statute referred to above.


    The Charter itself contains no provision relating to the appointment


 of the Planning Director.  The only reference to the planning function


 contained within the Charter is found at Section 41(c), City Planning


 Commission, which provides, inter alia, "the City Planning Commission


 shall be organized as provided by the laws of the State and have such


 powers and perform such duties as are prescribed by such laws."


 (Emphasis added.)  The quoted language from Section 41(c) has remained


 the same since its adoption in 1931; however, it was a part of Section 42


 until 1969.

    However, it is also our view that if the Planning Director is


 appointed by the City Manager, subject to confirmation by the City


 Council, a Charter amendment would be necessary.  Charter section 29


 confers upon the City Manager the power to appoint and remove all


 officers and employees in the administrative service except as otherwise


 provided by the Charter.  Charter sections 45, 57 and 58, relating to the


 appointment of the City Treasurer, Police and Fire Chiefs represent cases


 in which the appointing power of the City Manager has been modified to


 provide for City Council confirmation of an appointment.  Because the


 Charter presently contains no provision relating to the Planning


 Director, a Charter amendment adding a section providing for City Council




 confirmation of the appointment of the Planning Director by the City


 Manager would be necessary.  We believe this constraint must, absent a


 specific Charter amendment, apply to the circumstances surrounding the


 Planning Director's status if the Director is placed under the City


 Manager's Charter authorized prerogatives.


    We believe this follows from the clear application of a doctrine


 enunciated by our State Supreme Court in City of Grass Valley v.


 Walkinshaw, 34 Cal.2d 595 (1949), concerning the intrinsic nature of a


 city charter.  In that case and a line of cases following (citations


 omitted), the court held that a charter operates not as a grant of power,


 but as an instrument of limitation and restriction on the exercise of


 power over all municipal affairs which the city is assumed to possess.


 Thus, it follows that if our legislative body wishes to place the


 planning responsibility in the hands of the City Manager for


 administrative and management purposes, they must do it in conformance


 with the Charter's constraints.  The Charter's basic concept for


 departments under the Manager's control is that, with certain limited


 exceptions, i.e., Treasurer, Police and Fire Chiefs, the appointment


 process is solely within the Manager's prerogative.  As an alternative to


 the provisions of Charter section 29 which provide that the City Manager


 shall have the power to appoint and remove all officers and employees in


 the administrative service under his control, an amended ordinance could


 provide that the City Manager shall serve as the Planning Director.


 While the City Manager, acting in the capacity of the Planning Director,


 would have the power to appoint employees of the Planning Department, he


 would remain directly accountable to the City Council for administration


 of the department under Charter section 29.


                                CONCLUSION


    In summary, state law permits the City Council to organize the


 planning function in any manner it sees fit.  The Planning Department,


 therefore, can be changed from an independent department to a "managerial


 department" (one which reports to the City Manager).  If such a change


 were made, however, our City Charter requires that appointment (and


 removal) of the person in charge of the Planning Department be made by


 the City Manager.  The City Council could retain its appointment and


 removal powers in one of two ways:  (1) obtain a City Charter amendment


 granting those powers to the Council; or (2) direct the City Manager to


 assume the duties of the Planning Director.
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