
LESLIE E. DEVANEY


ANITA M. NOONE


LESLIE J. GIRARD


SUSAN M. HEATH


GAEL B. STRACK

ASSISTANT CITY ATTORNEYS


[AUTHORNAME]

[AUTHORTITLE]


OFFICE OF

THE CITY ATTORNEY


CITY OF SAN DIEGO


Casey Gwinn

CITY ATTORNEY


CIVIL DIVISION


1200 THIRD AVENUE, SUITE 1620


SAN DIEGO, CALIFORNIA 92101-4199


TELEPHONE (619) 236-6220


FAX (619) 236-7215


July 19, 2003
DATE:

Ana Molina-Rodriguez, Chief of Staff, Council District 8
TO:

City Attorney
FROM:
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SUBJECT:

MEMORANDUM OF LAW

 FACTUAL BACKGROUND

In September 2002, a citizen provided Councilmember Inzunza with a $125 gift


certificate for a restaurant. The citizen told the Councilmember that the certificate was for the


Councilmember or his staff. On the same day, Councilmember Inzunza gave you the gift


certificate. You claimed the gift certificate on your Statement of Economic Interests for 2002,


but Councilmember Inzunza did not.1

QUESTION PRESENTED

Is a Councilmember who receives a gift valued at over $50 relieved of the requirement to


report the gift as a result of giving the gift to a staff member?


SHORT ANSWER

No. A Councilmember is not relieved of the obligation to report a gift valued at over $50


as a result of giving the gift to a staff member.


ANALYSIS

1              Although your question relates to past conduct, our Office is interpreting your request as one for


prospective advice for the purpose of determining whether Councilmember Inzunza should file a supplemental


Statement of Economic Interests for 2002.
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This matter is governed by the Political Reform Act of 1974 [Act], which is codified at


California Government Code sections 81000–91015. The Act was adopted to ensure that public


officials perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their financial


interests. Cal. Gov't Code § 81001. Although this matter is also governed by the City of


San Diego Ethics Ordinance, codified at San Diego Municipal Code sections 27.3501–27.3595,


the gift reporting requirements under the Ethics Ordinance are identical to the requirements of


the Act. San Diego Municipal Code § 27.3510(g).


A gift is a payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that


consideration of equal or greater value is not received, and includes a rebate or discount in the


price of anything of value. Cal. Gov't Code § 82028(a). The Act requires a public official


to report gifts received by the official from a single source valued at $50 or more. Cal. Gov't


Code §  87207.


An official receives a gift when the official “knows that he or she has either actual


possession of the gift or takes any action exercising direction or control over the gift.” Cal. Code


Regs. tit. 2, § 18941(a). “Turning a gift over to another person does not negate receipt or


acceptance of a gift.” Cal. Code Regs. tit. 2, § 18941(a)(3) (emphasis added).


When a citizen gave Councilmember Inzunza a gift certificate at the September 2002


event, he took actual possession of the gift certificate, and also exercised direction and control of


the gift by making a choice regarding who would use it. For that reason, he received the gift for


purposes of the Act. Cal. Code Regs. tit. 2, § 18941(a). The receipt of the gift was not negated by


turning it over to a staff member. Cal. Code Regs. tit. 2, § 18941(a)(3). In order for an official to


negate a gift received and to avoid a reporting obligation, the official must do one of the


following:

(1)        Return the gift to the donor or the donor's agent, unused, within 30 days of


receipt;

(2)        Donate the gift unused to a charitable organization within 30 days of receipt,


without claiming the donation as a tax deduction;


(3)        Donate the gift unused to a state, local, or federal government agency within 30


days of receipt, without claiming the donation as a tax deduction; or


(4)        Reimburse the donor or the donor's agent for all or a portion of the gift, within 30


days of receipt


Cal. Code Regs. tit. 2, § 18943(a).


Because none of these things occurred, Councilmember Inzunza did not negate the gift,


and therefore has an obligation to disclose the gift on his 2002 Statement of Economic Interests.


Because the gift was not reported on that statement, he should file a supplemental statement


disclosing the gift.
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Additionally, if you reported the gift as a gift to you from the citizen, you should file a


supplemental statement to clarify that Councilmember Inzunza was the source of the gift to you.


A person is the source of a gift if the person makes the gift to an official and is not acting as an


intermediary. Cal. Code Regs. tit. 2, § 18945(a). Here, Councilmember Inzunza was not acting as


an intermediary, but instead exercised discretion and control over who received the gift


certificate. Your conflict of interest code requires you to disclose gifts received from sources


located within the City of San Diego; Councilmember Inzunza fits within that category.


It should be noted that the reporting obligations associated with this gift certificate would


be different if the citizen donating the gift certificate had directed Councilmember Inzunza to


give the gift certificate to you, and had identified you as the recipient by name. In that


circumstance, you would have received a gift from the citizen, and the Councilmember would


not have received a gift, because he would not be exercising any control over the disposition of


the gift certificate. For purposes of the Act, if a donor gives a gift to a person with direction that


the gift be turned over to a clearly identified official, the donor is the source of the gift to the


official. Cal. Code Regs. tit. 2, § 18945(a)(1).


I hope that this memorandum has answered your questions. If you have any additional


questions please feel free to call me at 533-5850.


CASEY GWINN, City Attorney


By

Lisa A. Foster


Deputy City Attorney


LAF:jab
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