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SUBJECT:

MEMORANDUM OF LAW

INTRODUCTION

On August 5, 2003, the amended ordinance to dedicate the Mid City Athletic area will be


presented to the City Council. The previous ordinance contained erroneous legal descriptions and


included properties which are privately held, and a portion of one City-owned parcel with a deed


restriction. This memorandum is being written in anticipation of questions which may arise


regarding San Diego Charter section 55 and the City Council's authority to adopt the amendment.


QUESTION PRESENTED

May the City Council vote to amend San Diego Ordinance No. O-18766 (Feb. 22, 2000),


which dedicated the Mid City Athletic Area without a vote of the people under San Diego


Charter section 55?


SHORT ANSWER
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Yes. If Council finds that the legal description included property that was not intended to


be dedicated for park purposes, the ordinance may be amended to accurately reflect the property


intended to be dedicated.


DISCUSSION

I.          The City Council has the authority to amend the previous ordinance.

The power to legislate inherently includes the power to adopt, amend or modify laws that


regulate municipal affairs. Cal. Const. art. 11 § 7; San Diego Charter §§ 1, 2, 11 and 16. The


power of the City Council to legislate includes, by implication, the power to amend or repeal


existing legislation. Duran v. Cassidy, 28 Cal App 3d 574 (1972). The Council has the legal


authority to amend the original ordinance to attach a revised legal description to accurately


reflect the intended prior Council action, if the Council determines based on clear evidence in the


record that the legal description was in error.


Amending the former ordinance by way of providing corrected legal description


attachments would not change the use of land properly dedicated as park land. Rather, the action


would simply correct the record to conform to the original legislative intent. This Office believes


evidence in the legislative record clearly demonstrates that the legal description contained


numerous errors and did not accurately reflect the Council's action as discussed below.


II.         Park Land Dedication


On February 22, 2000, the City Council approved the dedication of the Mid City Athletic


Area as park land. San Diego Ordinance No. O-18766 (Feb. 22, 2000). The ordinance proposed


to dedicate 31 public parks at once. List 1 attached to the original 1472 listed the 31 parks to be


dedicated. On the list was the “Mid City Athletic Area” consisting of 40.88 acres. Also attached


were erroneous legal descriptions. As a result, parcels not owned by the City, and a portion of


one owned by the City with deed restrictions were unintentionally included in the Council's


Action.

A.          Parcels Not Owned by the City Were Not Dedicated.


In order for a property to be legally dedicated as park land the land must be first


owned by the City. The City has the authority as a Municipal Corporation to “... own and acquire


property within or without its boundaries for either governmental or proprietary, or any


municipal purpose, either by succession, annexation, purchase, devise, lease, gift or


condemnation....” San Diego Charter §1. Some parcels erroneously included in the original legal


description are privately owned. The City did not own them, nor attempt to obtain them by any


of the above methods.


The City Council did not have the legal authority to dedicate these parcels. A


person can only dedicate property that he or she owns. City of Eureka v. McKay & Co., 123 Cal.

666 (1899). One cannot convey property beyond what is conveyed to him. Watson v. Sutro, 86
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Cal. 500, 525 (1890). A deed without a description or with an inadequate description is void


under common law. See Harry D. Miller, Miller & Starr California Real Estate (3rd ed. 2002),

section 8:46. Because the City did not own these parcels, their purported dedication was invalid


and is not subject to the San Diego Charter section 55 restrictions.1

B.           The Deed Restricted Parcel Owned by the City Did Not Meet the Conditions


Required to Be Dedicated.


In order for open space to be dedicated as park land, the title must be free of


restrictions. Council Policy 700-17 specifies when properties owned by the City are to be


dedicated for park purposes. All land acquired for resource-based park and recreation purposes


and owned in fee by the City shall be dedicated by ordinance pursuant to section 55 of the City


Charter within one year of the date that the City accepts the property deed. The Policy conditions


any dedication on the property's deed itself. For a property to be dedicated the deed must be,


“free of restrictions which might preclude dedication as park land.” Id at Subd. III. C.


One of the City-owned parcels included in the erroneous legal description  was


the “firing range parcel” granted to the City subject to a deed restriction restricting its use to


firing range purposes for the “use and benefit of the San Diego Police Department.” See


Attachment A. This property was accepted by San Diego Resolution No. 64802 (April 20, 1936)


for police purposes. Generally, when property is granted to a public agency for a limited and


definite purpose, the grant cannot be used for different purpose. Save the Welwood Murray


Memorial Library Com. v. City Council, 215 Cal. App. 3d 1003, 1012 (1989). The deed's use


restriction, as well as the Council's previous resolution adopting this parcel for limited police


purposes, are inconsistent with the Council's Policy 700-17 regarding park land dedication.


C.         The Legislative Record Indicates Neither the Privately Held, Nor the City Owned


Parcel Was Intended to Be Dedicated.


The legislative record and maps in existence at the time of dedication are


inconsistent with dedicating any private or City lands outside the Mid City Athletic Area. The


location of the erroneously included parcels demonstrates that their inclusion in the original legal


descriptions was in error and contrary to Council's intent. A variety of evidence exists which


supports the intended area of dedication and where the  Mid City Athletic Area was to be


located.  See Attachments B, C, and D. For over a decade, the Community Plan made reference


to the Mid City Athletic Area being located east of Interstate 805. The 1990 Community Plan


clearly distinguishes between the location of the Mid City Athletic Area east of Interstate 805


and a proposed Federal Boulevard Athletic Area west of Interstate 805 where the firing range is


located.  In addition, the acreage specified in the ordinance dedicating the Mid City Athletic


Area (40.88 acres) is consistent with the acreage reflecting the Mid City Athletic Area in the


1              No evidence exists to support a theory of dedication based on inverse condemnation by regulatory taking.


Inverse condemnation requires a showing of among others, a deprivation of all economically viable use of the


property. Lucas v. South Carolina Coastal Council, 505 U.S. 1003 (1992). No such deprivation exists in this case.
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1998 Community Plan (also 40.88 acres). See Attachment D, table 2; and Attachment E. This


further demonstrates that Council did not intend to dedicate private or other city-owned property


outside the Mid City Athletic Area as park land.  No evidence in the record or in supporting City


documents indicates the Council intended to dedicate property outside the Mid City Athletic


Area as it has been located or described in the Community Plan over the last decade.


CONCLUSION

The Council has the authority to amend San Diego Ordinance No. O-18766 (Feb. 22,


2000) to reflect the accurate legal descriptions of the Mid City Athletic Area provided the


ordinance conforms with Council's original legislative intent.


Parcels not owned by the City cannot, without more, be dedicated. In addition, the City-

owned parcel with its deed restrictions does not satisfy the legal conditions required for


dedication. Above all, the legislative record and maps in existence at the time of the dedication


support that Council did not intend to dedicate privately held or city-owned property outside the


Mid City Athletic Area. Council may amend the former ordinance upon a finding that sufficient


evidence exists to indicate an error in the legal descriptions. Upon which, San Diego Charter


section 55 would not apply, nor does it limit the Council's authority to amend the original


ordinance with a corrected legal description.


CASEY GWINN, City Attorney


By

Susanne M. Parsons


Deputy City Attorney
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