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MEMORANDUM OF LAW 
 
DATE: July 15, 2004 
 
TO: Nathan Bruner, Underground Program Manager 
 
FROM: Thomas Zeleny, Deputy City Attorney 
 
SUBJECT: City Manager’s Authority to Execute Joint Use Agreements 
 
 

INTRODUCTION 
 

 We have been asked by the Underground Utility Conversion Program to review a 
proposed Joint Use Agreement [JUA] provided by SDG&E for a portion of Scripps Lake Drive.  
JUAs provide that if the work of either party affects the facilities of the other, the party doing the 
work will indemnify the other party against any costs associated with relocating or restoring the 
other’s facilities.  Consulting with SDG&E and various City departments, this appears to be the 
first time a JUA has been requested where SDG&E does not have an existing easement 
overlapping the public right-of-way.  This Memorandum addresses the legality of the City 
Manager executing JUAs only in the context of relocating utilities from a utility easement in 
adjacent property into the public right-of-way.   
 
 

QUESTION PRESENTED 
 

May the City Manager execute a JUA in conjunction with the relocation of SDG&E 
facilities from a private easement into the public right-of-way without prior City Council 
approval? 

 
SHORT ANSWER 

 
 No, San Diego Charter [Charter] section 11 precludes the City Manager from executing 
JUAs without prior approval of the City Council, in instances where SDG&E does not have an 
existing easement that overlaps the public right-of-way.  City Council approval may be 
expressed by resolution, as the ordinance requirement of Charter section 99 does not apply to 
JUAs. 
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DISCUSSION 

 
I.  Background 
 

Historically, the City and SDG&E have executed JUAs where new streets overlap 
SDG&E easements,1 in most cases without seeking prior City Council approval.  SDG&E and 
the City want to extend the use of JUAs to situations where SDG&E is abandoning an existing 
private easement and relocating its facilities into the pubic right-of-way at the City’s request.  
The JUA proposed by SDG&E is attached.  Paragraph 8 of the JUA states the terms of the JUA 
prevail over conflicting provisions of the SDG&E Franchise Agreement and the Municipal Code.  
This raises the question whether the City Manager may execute such JUAs without City Council 
approval. 
 
II.  The SDG&E Franchise Agreement and Municipal Code Section 62.1112 
 
Pursuant to authority granted under state law,2 Section 8 of the SDG&E Franchise Agreement 
provides: 
 

Section 8.  CITY RESERVED POWERS 
 

(a)  City reserves the right for itself to lay, construct, erect, install, use, operate, 
repair, replace, remove, relocate, regrade or maintain below surface or above 
surface improvements of any type or description in, upon, along, across, under 
or over the streets of the City.  City further reserves the right to relocate, 
remove, vacate or replace the streets themselves.  If the necessary exercise of 
the aforementioned reserve rights conflicts with any poles, wires, conduits, 
and appurtenances of Grantee constructed, maintained and used pursuant to 
the provisions of the franchise granted hereby, whether previously 
constructed, maintained and used or not, Grantee shall, without cost or 
expense to City within ninety (90) days after written notice from the City 
Manager, or his designated representative, and request to do so, begin the 
physical field construction of changing the location of all facilities or 
equipment so conflicting.  Grantee shall proceed promptly to complete such 
required work. 

 

                                                 
1 We have previously opined that where the utility has an easement, the City must pay relocation 
costs.  See 1999 City Att’y MOL 130.  In some instances, though, if a “paper street” existed prior 
to the utility easement, the utility may be required to relocate at its own expense.  City of 
Anaheim v. Metropolitan Water District of Southern California, 82 Cal. App. 3d 763 (1978).   
 
2 The grantee shall remove or relocate without expense to the municipality any facilities installed, 
used, and maintained under the franchise if and when made necessary by any lawful change of 
grade, alignment, or width of any public street, way, alley, or place, including the construction of 
any subway or viaduct, by the municipality.  Cal. Pub. Util. Code § 6297. 
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(b)  Irrespective of any other provision of this ordinance, Grantee’s right to 
construct, maintain and use, or remove poles, wires, conduits, and 
appurtenances thereto shall be subject at all times to the right of the City, in 
the exercise of its police power, to require the removal or relocation, to either 
overhead or underground locations, of said poles, wires, conduits and 
appurtenances thereto at the sole cost and expense of Grantee. 

 
 (emphasis added) 
 
Similarly, San Diego Municipal Code [SDMC] section 62.1112 addresses utilities located in the 
public right-of-way: 
 

(a)  All persons maintaining installations in the public right-of-way shall relocate 
or remove their installations whenever such relocation is necessary for a 
proper governmental purpose, whether or not that purpose is to be 
accomplished by a public entity or by a private entity on behalf of a public 
entity.  In such cases, the cost of the relocation shall be borne by the person. 

 
(emphasis added) 

 
Neither the Franchise Agreement nor SDMC section 62.1112 contemplates an exception to the 
rule that SDG&E must relocate its facilities in the public right-of-way at its own expense.  It is 
current practice for the City Manager to execute JUAs without City Council approval, but it does 
not appear this Office has ever issued a written opinion on JUAs or who has authority to approve 
them. 
 
III.  Charter Section 11 
 
 Whether the City Manager has authority to create exceptions to this rule that utilities 
must relocate their facilities at their own expense may depend on whether granting JUAs is 
considered a legislative or administrative function.  Charter section 11 reserves legislative 
functions to the City Council: 
 

All legislative powers of the City shall be vested, subject to the terms of this 
Charter and of the Constitution of the State of California, in the Council, except 
such legislative powers as are reserved to the people by the Charter and the 
Constitution of the State. 

 
Charter section 28 vests administrative power with the City Manager: 
 

It shall be the duty of the Manager to supervise the administration of the affairs of 
the City except as otherwise specifically provided in this Charter . . . to see that 
the ordinances of the City and the laws of the State are enforced. . . .  [A]ll other 
administrative powers conferred by the laws of the State upon any municipal 
official shall be exercised by the Manager[.] 
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The City Council cannot delegate legislative functions to the City Manager:3   
 

Powers conferred on the legislative body of a city involving the exercise of 
judgment or discretion are in the nature of public trusts, and, as a general rule, 
cannot be delegated. 
 
45 Cal. Jur. 3d (Rev.) Part 1 Municipalities § 294 (2000). 

 
If it is later determined the City Manager had no authority to execute JUAs because it was an 
improper delegation of a legislative function, the contracts are void and unenforceable.  See 10A 
McQuillin Mun. Corp. § 29.104.30 (3rd ed. 1999); County of San Diego v. California Water and 
Telephone Company, 30 Cal. 2d 817 (1947).   
 

A review of state law and the City Charter indicates approval of JUAs is a non-delegable 
legislative function.  Franchises can only be granted by City Council.  Cal. Pub. Util. Code § 
6202; Charter § 103.  The terms and conditions of Franchise Agreements must also be approved 
by the City Council.  Cal. Pub. Util. Code § 6203; Charter § 103.1.  Paragraph 8 of the JUA 
proposed by SDG&E, a copy of which is attached, states that the terms of the JUA prevail over 
conflicting provisions in the SDG&E Franchise Agreement and the Municipal Code.  If the City 
Manager alters the terms of the Franchise Agreement by executing JUAs, the City Manager is 
performing a legislative function.  The wisdom of granting SDG&E such an interest is something 
the City Council should decide on a case-by-case basis, because JUAs could increase the cost of 
future City projects. 
 

This conclusion is supported by the manner in which the City handles similar interests in 
real property.  Street and easement vacations must be approved by the City Council.  Cal. Sts. & 
High. Code § 8312.  Eminent domain actions must be authorized by the City Council.  City of 
Sierra Madre v. Superior Court of Los Angeles County, 191 Cal. App. 2d 587 (1961).  
Encroachment of underground facilities into the public right-of-way must be approved by the 
City Council.  SDMC § 62.0303.  JUAs give SDG&E an interest in real property exceeding what 
is granted by the City Council in the SDG&E Franchise Agreement insofar as the City would 
have to pay SDG&E to relocate its facilities.  The interest granted by the JUA is akin to an 
easement, and SDG&E records JUAs with the County Recorder as an interest in real property. 
 
IV.  Charter Section 99 
 

A JUA typically has no fixed duration, and could require the City to pay SDG&E to 
relocate its facilities more than five years after the date the JUA is executed.  Charter section 99 
provides that contracts in excess of five years duration must be authorized by ordinance 
approved by two-thirds of the City Council: 

 
 

                                                 
3 See 1982 Ops. City Att’y 149 (advising against delegating street dedications and easement 
abandonments to the City Manager as an improper delegation of legislative functions.)  State law 
was later amended to allow administrative acceptance of street dedications. 
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The City shall not incur any indebtedness or liability in any manner or for any 
purpose exceeding in any year the income and revenue provided for such year 
unless the qualified electors of the City, voting at an election to be held for that 
purpose, have indicated their assent as then required by the Constitution of the 
State of California. . . .  No contract, agreement or obligation extending for a 
period of more than five years may be authorized except by ordinance adopted by 
a two-thirds’ majority vote of the members elected to the Council[.] 
 

This rule is limited to contracts that call for an expenditure of funds by the City.4  JUAs do not 
require an immediate expenditure of funds.  The City only has to pay if the City requires 
SDG&E to relocate its facilities.  We have issued several memoranda interpreting Charter 
section 99, but none address its applicability to agreements that call for an expenditure of funds 
contingent on some future event. 
 
 Charter section 99 was modeled after the debt limitation provision of article XI, section 
18 of the California Constitution,5 which has since been moved to article XVI, section 18.   
 

No county, city, town, township, board of education, or school district, shall incur 
any indebtedness or liability in any manner or for any purpose exceeding in any 
year the income and revenue provided for such year, without the assent of two-
thirds of the voters of the public entity[.] 
 
Cal. Const. art. XVI, § 18(a) 

  
An exception to this rule is where the debt is contingent on a future event.  67 Op. Att’y Gen. 
349, 352 (1984).  “A sum payable upon a contingency is not a debt, nor does it become a debt 
until the contingency happens.”  Id., quoting Doland v. Clark, 143 Cal. 176, 181 (1904).  The 
debt limitation provision of Charter section 99 is interpreted no more restrictively than article 
XVI, section 18.  Rider v. City of San Diego, 18 Cal. 4th 1035, 1050 (1998). 
 
 Under this exception, Charter section 99 does not mandate City Council approval of 
JUAs by ordinance.  The obligation to pay SDG&E is contingent on the City performing work in 
the public right-of-way that affects SDG&E facilities.  The contingency is entirely within the 
City’s control.  Therefore, agreements with expenditures contingent on a future event are not 
agreements calling for expenditure of funds limited by Charter section 99. 
 
 
 
 
 

                                                 
4 See 1998 City Att’y MOL 298. 
 
5 See 1968 Op. City Att’y 85. 
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CONCLUSION 
 
 In instances where SDG&E does not have an easement overlapping the public right-of-
way, JUAs should be approved by the City Council.  While such approval is not required under 
Charter section 99, City Council approval is mandated by Charter section 11.  Approval of such 
JUAs is a legislative function: an action requiring the exercise of judgment or discretion by the 
City Council.  This conclusion is consistent with the City Council’s exclusive authority over 
other matters affecting interests in real property, such as eminent domain, street and easement 
vacations, and encroachments into the public right-of-way.  Such legislative functions may not 
be delegated to the City Manager.   
 
 

CASEY GWINN, City Attorney 
 
 
 
By 

Thomas C. Zeleny 
Deputy City Attorney 
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