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MEMORANDUM OF LAW

DATE: September 26, 2005


TO: Honorable Deputy Mayor and City Council


FROM: City Attorney


SUBJECT: Compliance with Charter Section 12 Requirements in the District 2 and 8


Special Run-off Election


INTRODUCTION

On November 8, 2005, the City will hold an election to fill the vacancies in the office of


Council Member for District 2 and for District 8. If one candidate for either office receives the


majority of votes cast at that election, the candidate will be declared the winner. However, if no


candidate receives a majority of the votes cast, a special run-off election will take place between


the two candidates receiving the highest number of votes. The City Clerk has proposed that any


run-off election be held on January 10, 2006. This memorandum addresses the legal issues


surrounding a special run-off election on that date.


QUESTION PRESENTED

May the City hold a special run-off election to fill the two vacancies in the Council


district offices, despite the fact that more than 49 days will have passed after the primary election


when no municipal or statewide election is scheduled within 90 days of the proposed run-off


date?

SHORT ANSWER

Yes. Under the circumstances and timing in this election, strict compliance with Charter


section 12 is not possible due to State laws governing the conduct of elections and prohibiting


elections from being held on the day after a State holiday. The proposed date of the election,


January 10, 2006, is earliest date that the election could be held and therefore would be in


substantial compliance with the Charter.
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ANALYSIS

Effective July 25, 2005, Michael Zucchet and Ralph Inzunza, holding the office of


Council Member for Districts 2 and 8, respectively, resigned from their offices. On August 1,


2005, the City Council called a special election for November 8, 2005, to elect candidates to fill


these vacancies and ordered that such election be consolidated with the special statewide election


on that same date.


If one candidate receives the majority of votes cast at the November 8, 2005, special


election, the Council will declare that candidate to be elected to the vacant office. However, if no


candidate receives a majority of the votes cast, a special run-off election will be held between the


two candidates receiving the highest number of votes.


A.  City Charter Requirements.


Charter section 12(h)(1)(B)(ii) sets forth the procedures to follow in the event that no one


candidate obtains a majority of the votes cast in an election to fill a vacancy on the City Council:


If no candidate receives a majority of votes cast in the special election, a special


run-off election shall be held within forty-nine (49) days of the first special


election, unless there is regular municipal or statewide election scheduled to be


held within ninety (90) days of the proposed special run-off election date, at


which time the City Council may consolidate the special run-off election with that


regular election.


June 6, 2006, is the date of the first regular municipal or statewide election scheduled to


be held following the proposed November 8, 2005, primary election and is well past the 90-day


period for consolidation. Thus, pursuant to the Charter, any run-off election must take place


within 49 days of November 8, 2005. Forty-nine days after November 8, 2005, is December 27,


2005.

B.  State Law Restrictions on Holding an Election the Day After a Holiday.


California Elections Code section 1000 identifies the “established election dates” for


regular elections held in the State. Elections Code section 1002 generally provides that: “all state,


county, municipal, district, and school district elections shall be held on an established election


date.” However, section 1003 provides that the dates in section 1000 and 1002 do not apply to


“[e]lections held in chartered cities or chartered counties in which the charter provisions are


inconsistent with this chapter.” Cal. Elec. Code § 1003(b).


The Elections Code also provides for the dates of special elections: “Each special election


shall be held on one of the established election dates set by this division or on the date of any


statewide special election except as provided in Section 1003.” Cal. Elec. Code § 1400.
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Therefore, pursuant to the plain language of section 1400, State law does not seek to compel


charter cities to hold special elections on any of the State’s “established election dates.”


However, the Elections Code does provide that “[n]o election shall be held on any day


other than a Tuesday, nor shall any election be held on the day before, the day of, or the day

after, a state holiday.” Cal. Elec. Code § 1100 (emphasis added). The “charter city” exception set


forth in Elections Code section 1003 does not apply to section 1100--i.e., the chapter containing


section 1003, by its plain language, applies only to “charter provisions . . . inconsistent with this

chapter .” Cal. Elec. Code § 1003(b) (emphasis added). California Elections Code section 1100 is


not located within the same chapter as section 1003. Accordingly, State law requires that all


elections be held on a Tuesday, except when the proposed election date is the day before, the day


of, or the day after, a State holiday.


December 25 is a State holiday. Cal. Gov’t Code § 6700. If December 25 falls on a


Sunday (which it does in 2005), the following Monday (December 26, 2005, in this case) is a


State holiday. Cal. Gov’t Code § 6701. Therefore, Tuesday, December 27, 2005, is “the day


after, a state holiday.” The same problem exists with the following Tuesday, January 3, 2006,


because Sunday, January 1 is New Year’s Day, and January 2 is a State holiday. Thus, if the City


were to hold an election on December 27, 2005, or January 3, 2006, it would violate the plain


language of California Elections Code section 1100.1

C.  Other State Laws and San Diego Municipal Codes Affecting the Timing of the Run-off


Election.

In order to strictly comply with the requirements of Charter section 12, the run-off


election would need to be held sometime prior to December 27, 2005. The next earliest date is


Tuesday, December 20, 2005. However, an election on this date is not possible due to other time


requirements set forth in State election laws and the San Diego Municipal Code.


First, State law provides that the elections official must prepare a certified statement of


the results of an election and submit it to the governing body within 28 days of the election. Cal.


Elec. Code § 15372. The 28 day following the November 8, 2005, election is December 6, 2005,


only 21 days until December 20, 2005.


Second, applications for an absent voter’s ballot must be made in writing to the elections


official having jurisdiction over the election between the 29th and the 7th day prior to the


election. Cal. Elec. Code § 3001. In practice, the San Diego County Registrar of Voters provides


 1It may be possible for the City to amend the San Diego Municipal Code to permit elections to


be held the day after a holiday, under the theory that such a change is not preempted by


California Elections Code section 1100. However, in light of the other concerns addressed in this


memorandum and the uncertainty in prevailing on a lack of preemption claim, this option is not


addressed. If directed to do so, our office will provide an analysis of these issues.
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the absent voters’ ballots at the time of the application. If the election is held on December 20,


2005, the 29th day prior to the election would be November 21, 2005, which is more than two


weeks before the election official is required to certify the results.


Third, after the certification of the results, the ballot materials may list the names of only


the two candidates receiving the highest number of votes cast for the vacant seat in the first


special election. SDMC § 27.0906. The ballot materials must be available for review by the


public 10 days prior to being submitted for printing. SDMC § 27.0402. At least 10 days prior to


the election, the City Clerk must cause the sample ballot to be mailed to every voter in the


precinct. SDMC § 27.0906. If the results of the first special election are not available until


December 6, 2005, and the ballot materials are immediately available for public review through


December 16, 2005, printed materials could not be mailed to every voter 10 days prior to


December 20, 2005.


D.  Intent of the Charter.


             Presumably, the intent of the Charter requirement to hold the special run-off election


within 49 days of the first special election is to expeditiously fill a vacancy in a council district


office. However, Charter section 12 permits the run-off election to be held within 90 days of the

proposed special run-off date and to be consolidated with a regular municipal or statewide


election. Permitting a delay in the election seems to balance the interest in timely filling the


vacancy against the benefits of economy and efficiency. In addition, this consolidation with


another election increases voter turn-out.


             If the special run-off election is held on January 10, 2006, that date is 63 days after the


first special election and much sooner than the more than the 90 days permitted if there were an


upcoming municipal or statewide election. Even assuming that an election could legally be held


within 49 days--e.g., on Tuesday, December 27, 2005--the City Clerk and the San Diego County


Registrar of Voters have identified problems with doing so.2 The two most important concerns are


the recruiting of poll workers during the holiday season and the possibility that voter turn-out


might be lower due to holiday distractions and out-of-town travel. In balancing the interest in


expeditiously filling the vacancies against the benefits of increased voter turn-out and more time


to ensure a successful election, a determination to hold the election on January 10, 2006, will


substantially comply with the Charter.3

 2See, Report of the City Clerk to the Honorable Mayor and City Council dated September 6,


2005.
3 The San Diego Municipal Code also specifies that any run-off election to fill a Council office


vacancy must be held within 49 days of the first special election. SDMC § 27.0906. However,


the code provides that: “substantial compliance with the provisions of this article shall be


deemed sufficient to hold a valid election.” SDMC § 27.0102. See, also, Cal. Elec. Code


§ 10200 [an election shall not be invalidated if there has been substantial compliance.]
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CONCLUSION

The circumstances of this special run-off election compel the conclusion that, in order to


ensure a successful election that maximizes the likelihood of voter turn-out and complies with


State law timing requirements, Tuesday, January 10, 2006, is the most appropriate date. Further,


this date is in substantial compliance with Charter section 12, in that it is only two weeks later


than the 49-days, and the Charter permits the election to be held at even a later date if a


municipal or statewide election is scheduled within 90 days of the proposed run-off date. Finally,


in light of the State law timing requirements for certifying elections and absent voters’ ballots,


this office recommends amending Charter section 12 to permit more time to ensure a successful


election when filling vacancies in Council offices.


MICHAEL J. AGUIRRE, City Attorney


By

Catherine M. Bradley


Chief Deputy City Attorney


CMB:jb

cc: Elizabeth Maland, City Clerk


Lamont Ewell, City Manager
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