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MEMORANDUM OF LAW 

DATE: October 12, 2006 

TO: Honorable Mayor and City Councilmembers  

FROM: City Attorney 

SUBJECT: Legal Considerations Regarding the Enactment of Ordinances Related to 
Proposed Ballot Measures 

 
INTRODUCTION 

On March 27, 2006, at the request of the Mayor, the City Council approved two ballot 
measures for the November 7, 2006 election, San Diego Ordinances O-19473 [Proposition B] 
and O-19474 [Proposition C]. Proposition B would amend San Diego Charter section 143.1 to 
require voter approval for certain increases to City employees’ retirement benefits. Proposition C 
would add section 117(c) to the Charter to permit the Mayor, with City Council approval, to 
contract out City services to independent contractors, assuming certain conditions are met.  

 
Proposition C expressly provides that, if passed by the voters, “The City Council shall by 

ordinance provide for appropriate policies and procedures to implement this subsection.” 
Proposition B does not expressly require an implementing ordinance, however, the Mayor has 
recommended that one be adopted if the ballot measure passes.  

For the last several months, the Mayor’s representatives and the City’s labor union 
representatives have been meeting to discuss the implementing ordinances. Now that 
negotiations are reaching their conclusion, the question has arisen about when these ordinances 
may be introduced and adopted by the City Council.  

QUESTION PRESENTED 

 What is the legally appropriate time to adopt ordinances related to Propositions B and C? 
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SHORT ANSWER 

Charter amendments approved by the voters take effect when they are accepted and filed 
by the California Secretary of State. We estimate that will be early in January 2007. Usually, the 
City would begin the process of enacting the ordinances related to Propositions B and C after the 
respective charter amendments become effective. If the City Council desires to expedite the 
process, it could introduce the ordinances after it certifies the election results. The City Council 
could then pass the ordinances at a second reading in January 2007, after both Charter 
amendments have been approved by the Secretary of State.  

ANALYSIS 

I.  City Charter Amendments are not Effective Until Accepted and Filed with the 
Secretary of State.  
 
Unless a later effective date is set by the terms of a new charter provision, a charter  

amendment passed by the voters does “not take effect until accepted and filed by the Secretary of 
State” of California. Cal. Gov’t Code § 34459. Before the Secretary of State may accept and file 
an amendment to the City Charter, that Office must receive specific documents from the City 
Clerk. The required documents include the certified abstract of the vote for the measure; copies 
of all publications and notices connected with calling an election to amend a charter; and various 
ballot materials used by the electorate. Cal. Gov’t Code § 34460. The typical chronology of 
events is described below.  

 
After the election, the Registrar of Voters must canvass the votes. This process begins no 

later than the Thursday following the election, and must be completed no later than the fourth 
Friday after the election. Cal. Elec. Code §§ 10262 and 15301. The last date to complete the 
canvass for the November 7, 2006 consolidated election would be December 1, 2006.   

  
After the canvass, the Registrar certifies the election results and provides the information 

to the City Clerk, who in turn certifies those results to the City Council. SDMC § 27.0411. State 
law requires the City Council to adopt a resolution declaring the results of the election “no later 
than the next regularly scheduled city council meeting following presentation of the 28-day 
canvass of the returns, or at a special meeting called for this purpose.” Cal. Elec. Code              
§§ 10262(b) and 10263(b). Assuming there are no delays in certification of the results, the City 
Council could adopt the resolution at the regularly scheduled meeting on December 4-5, 2006.  

 
Once the results are declared by the City Council, the City Clerk can begin the process of 

gathering the information for approval by the Secretary of State. Neither state law nor the San 
Diego Municipal Code provide time limits in which the City Clerk must act. The City Clerk’s 
Office indicates it acts as expeditiously as possible in sending the required materials to the 
Secretary of State.  
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State law also does not require the Secretary of State to act within set time limits. 
However, that Office indicates it generally completes the acceptance and filing within 10 
business days, assuming it receives the necessary documents. If the election and other required 
procedures run smoothly, it is possible that the Charter amendments would be approved and 
deemed effective by early January 2007. If for some reason the amendments are approved by the 
Secretary of State before December 31, 2006, Proposition B would not be operative until  
January 1, 2007 due to express language of the measure.  
 
II. The City May Not Enact an Ordinance that Conflicts with the Charter.  

 
The usual procedure is to begin the process of introduction and passage of ordinances 

that relate to new charter provisions after the charter sections become effective. To enact an 
ordinance before the approval of a Charter amendment would put the “cart before the horse.”  
The California Supreme Court has stated that “[n]o ordinance is valid unless the mandatory 
prerequisites to its enactment and performance are substantially observed.”  Sullivan v. 
McKinley, 14 Cal. 2d 113, 117 (1939). Enacting an ordinance in anticipation of passage of a 
ballot measure may be a void act because the specific authority for the ordinance, the charter 
amendments, has not been approved by the voters.  

 
It is also well established that a city council may not enact an ordinance that conflict with 

provisions of its charter. San Diego’s current City Charter remains in effect until and unless the 
voters approve the proposed changes to it. A charter is the supreme law of a city, subject only to 
constitutional limitations and preemptive state law. Domar Electric, Inc. v. City of Los Angeles,  
9 Cal. 4th 161, 170 (1994). “[I]t is well settled that a charter city may not act in conflict with its 
charter,” and that “[a]ny act that is violative of or not in compliance with the charter is void.”  
Id. at 171; 5 McQuillin Mun. Corp § 15.17 (3rd ed. 2006). A charter city’s ordinances must 
“conform to, be subordinate to, not conflict with and not exceed the charter” to be valid.  
5 McQuillin Mun. Corp. § 15.17 (3rd 3d 2006).  

 
The current City Charter does not generally permit the outsourcing of City services 

provided by its classified employees. It also does not require the public to vote on increases in 
retirement benefits. Ordinances implementing these measures would conflict with the City 
Charter if enacted prior to the election. Accordingly, the City may not enact these implementing 
ordinances before the charter amendments are approved by the voters.  

 
Moreover, if the City Council enacts such an ordinance before the election, the time for 

the referendum process will begin before the election takes place. Through the referendum 
process, San Diego City voters reserve to themselves the power to reject ordinances enacted by 
the City Council. San Diego Charter § 23. 1 The City Charter requires the City’s Elections Code 
to provide the procedure for this process. Ibid. The City’s Elections Code provides a 30-day 

                                                 
1 Ordinances which take effect immediately upon passage are not subject to the referendum 
process. Ibid; See San Diego Charter § 275(c) for examples.   
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period after an ordinance subject to referendum is finally passed before it becomes effective, in 
order to permit exercise of the referendum power. See, SDMC §§ 27.1103 and 27.1117. The 
referendum power is not a right granted to the people of a city or state, but a significant power 
reserved by them that is “jealously guard[ed]” by the courts. Rossi v. Brown, 9 Cal. 4th 688, 695 
(1995). Requiring opponents of an ordinance to engage in a costly referendum petition drive 
before or coinciding with an election might be considered an undue burden on the public’s power 
of referendum.  

 
III. The Implementing Ordinances Should not be Introduced Until After the Results of 

the Election are Certified to the City Council.  
 
It is unclear what legal effect the introduction of an ordinance without charter 

authorization, or that is in conflict with the existing charter, would have on the ordinance’s final 
validity. Certainly in general law cities, a failure to comply properly with all steps of the 
procedure to adopt an ordinance will void the final ordinance. See Cal. Gov’t Code § 36934; 
National Independent Business Alliance v. City of Beverly Hills, 128 Cal. App. 3d 13, 22 (1982). 
We recognize the City Council could cure or reenact a void ordinance at some later date. See 5 
McQuillin Mun. Corp § 16.92 (3rd ed. 2006); Bienfield v. Van Ness, 176 Cal. 585, 589-590 
(1917). However, this could result in legal challenges and delay the implementation of the 
ordinances.  

 
To avoid potential assertions that an ordinance is void because it was introduced or 

adopted before the ballot measures are approved, we recommend that no actions be taken on the 
implementing ordinances until after the results of the election have been certified to the City 
Council. As we discussed above, the Secretary of State must accept and file the charter 
amendments upon receipt of the required documents—a ministerial task. Thus, delaying the 
introduction of ordinances until after the City Council knows the charter amendments will 
become effective should substantially comply with any requirement that the charter sections be 
effective before the ordinance is enacted.  

 
We believe the City Council could introduce the ordinance at the same December 

meeting at which it passes the resolution certifying the voters have approved the measure. The 
City Council could then pass the measure at the second reading at a Council meeting in January 
2007, assuming that the measures have been approved by the Secretary of State.  

 
CONCLUSION 

A City may not enact an ordinance that conflicts with its charter. The proposed City 
Charter amendments Proposition B and C, if passed, will take effect when they are accepted and 
filed by the California Secretary of State. To attempt to introduce or pass an ordinance that 
conflicts with the City Charter before these measures are approved by the voters would 
jeopardize the legality of the ordinances and frustrate the referendum process. Accordingly, we 
recommend that the ordinances be introduced after the City Council certifies the election results. 
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The City Council could then pass the ordinances at a second reading in January 2007, after the 
Secretary of State has approved the City Charter amendments.  

 

MICHAEL J. AGUIRRE, City Attorney 
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City Attorney 
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