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SUBJECT: Characterization of “water” and “land” under Section 55.1 of the City 
Charter 

 
INTRODUCTION 

 
The Natural Resources & Culture [NR&C] Committee has requested that the City 

Attorney assist in clarifying the meaning of the land/water distinction as characterized within 
Section 55.1 of the City Charter.   

 
Uses of Mission Bay Park are subject to the limitations of Section 55.1 of the City 

Charter which reads: 
 

Notwithstanding any other provision of this Charter to the contrary, the 
total land and water area of all leases in Mission Bay Park shall not exceed 
twenty-five percent (25%) of the total dedicated land area or six and one-
half percent (6.5%) of the total dedicated water area respectively of the 
park without such lease being authorized or later ratified by vote of 2/3’s 
of the qualified electors of the city voting at an election for such purpose.   

 
Mission Bay Park is a dedicated park within the City of San Diego’s park system and 

comprises over 4,000 acres, including water and land.  In or about 1939, the State of California 
[State] granted to the City of San Diego [City] its interest in lands within Mission Bay State 
Park.  In a separate action, in or about 1945, tidelands and submerged lands in or adjacent to 
Mission Bay and its entrance were granted by the State to the City.  Any uses made of Mission 
Bay Park are generally limited to trust uses (e.g., public park, recreational and environmental 
resource purposes).  To comprise the Mission Bay Park as we know it today, various other land 
and water acquisitions and changes have occurred over the years, including dredge and fill 
activities which have altered the water/land divide and have impacted the quality and quantity of 
wetlands and marshes.   
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QUESTION PRESENTED 
 

Should wetlands/marshes be characterized as “water” for purposes of how one defines 
“water” under Section 55.1 of the City Charter? 
 

SHORT ANSWER 
 

Yes.  Wetlands/marshes should be characterized as “water” for purposes of how one 
defines “water” under Section 55.1 of the City Charter.   
 

ANALYSIS 
 
 In recent years, the City of San Diego has surveyed the water/land composition of 
Mission Bay Park to determine a framework for compliance with Section 55.1 of the City 
Charter.  In conducting this survey, the City chose to characterize marshes/wetlands as “land” 
rather than “water.”  The City used the high water mark to determine the boundaries between 
water and land.  Because marshes were defined as land, the calculation of high water mark could 
technically occur not where wetland/marsh touched land, but where other Mission Bay waters 
touched wetland/marsh.  By doing so, the 25% of available land for development under Section 
55.1 was now greater than if marshes had been characterized as water.  This characterization is 
inherently flawed for the primary reasons that the wetlands/marshes of Mission Bay Park are 
regulated as “waters of the United States” under the federal Clean Water Act [Clean Water Act] 
and are public trust resources subject to inherent protections and limited uses.   
 

Under the Clean Water Act, “waters of the United States” are regulated and protected 
under the jurisdiction of the U.S. Army Corps of Engineers [USCOE].  The implementing 
regulations of the Clean Water Act include wetlands within the definition of “waters of the 
United States.”  Wetlands are defined within these implementing regulations as: 
 

[T]hose areas that are inundated or saturated by surface or ground water at 
a frequency and duration sufficient to support, and that under normal 
circumstances do support, a prevalence of vegetation typically adapted for 
life in saturated soil conditions.   Wetlands generally include swamps, 
marshes, bogs, and similar areas. 

 
33 C.F.R. 328.3(b).  It would be quite difficult to claim that the marshes/wetlands of Mission 
Bay Park are not regulated under the Clean Water Act as “waters of the United States” within the 
meaning characterized in recent U.S. Supreme Court and other decisions.  See John A. Rapanos 
el al v. United States Army Corps of Engineers (2006) 126 S. Ct. 2208; Solid Waste Agency of 
Northern Cook County v. Army Corps of Engineers, 531 U.S. 159 [SWANCC]; Northern 
California River Watch v. City of Healdsburg (2006) 457 F. 3d 1023.   For purposes of this 
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memo, the wetlands and marshes of Mission Bay Park are presumed to be “waters of the United 
States.”   
 

In addition, wetlands/marshes are regulated for purposes of compliance with State of 
California water quality and water protection laws (e.g., water quality of wetlands regulated by 
State Regional Water Quality Control Boards in their enforcing role under the federal Clean 
Water Act and state law; wetlands regulated under the California Coastal Act [Public Resources 
Code Section 30233(a)] within the jurisdiction of the California Coastal Commission; wetlands 
regulated under the Keene-Nejedly California Wetlands Preservation Act).  Because Mission 
Bay Park’s Land Use Plan for the City’s Local Coastal Program has yet to be certified, the 
California Coastal Commission retains original permitting jurisdiction over development within 
Mission Bay Park.   

  
Furthermore, whatever interpretation is given to the meaning of “water” under Charter 

Section 55.1 should be consistent with the purpose of the establishment of Mission Bay Park and 
the trust responsibilities the City has inherited from the State of California upon receipt of 
wetlands and marshes that were originally held in public trust by the State.  See 1-2 California 
Environmental Law & Land Use Practice @ 2.06 (Matthew Bender 2006).  Characterizing 
marshes and wetlands as “land” rather than as “water” is inconsistent with public trust purposes 
and inconsistent with the goals of the Mission Bay Park Natural Resource Management Plan 
(e.g., no net loss of marshes) and the Mission Bay Park Master Plan Update.   
 

The public trust is more than an affirmation of a state power to use public property for 
public purposes.  It is an affirmation of the duty of the state to protect the people’s common 
heritage of streams, lakes, marshlands and tidelands surrendering that right of protection only in 
rare cases when the abandonment of that right is consistent with the purposes of the trust.  See 
National Audubon Society v. Department of Water and Power of the City of Los Angeles (1983) 
33 Cal. 3d 419, 441.  It is well settled in California that the public trust is not limited by the reach 
of the tides.  National Audubon Society, 33 Cal. 3d at 435.   
 

Section 102 of the California Water Code expressly states that all water within the State 
is the property of the people of the State, but the right to the use of the water may be acquired by 
appropriation in the manner provided by law.  National Audubon Society, 33 Cal. 3d at 441.  
When the State of California transferred its interest in the marshes, wetlands and tidelands of 
Mission Bay to the City of San Diego, it did so in a manner provided by law.  However, parties 
acquiring rights in trust property generally hold those rights subject to the trust, and can assert no 
vested right to use those rights in a manner harmful to the trust.  National Audubon Society, 33 
Cal. 3d at 437.  It is no where clear in historic records that title in marshes and wetlands was 
granted from the State of California to the City of San Diego with the intent to convey free of all 
trust responsibilities.  See State Lands Commission v. County of Orange (1982) 134 Cal. App. 3d 
20. 
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A conclusion that Mission Bay wetlands and marshes should be defined as “water” under 
Charter Section 55.1 is not inconsistent with the court ruling in Borax Consolidated v. City of 
Los Angeles, 296 U.S. 10 (1935).  In Borax, the United States Supreme Court held that it was 
appropriate to use the mean high water mark as the dividing factor to determine the boundaries 
between the ownership interests of a State in public trust tidelands and the ownership interests of 
adjacent private landowners.  The Court in Borax did not have before it the question of whether 
wetlands/marshes were lands or water.  The Borax case, and subsequent cases like it, do not 
address whether marshes held for public trust purposes may be treated or managed as if they are 
“land” even though under federal law they are regulated as “water.”  Cases like Borax focus on 
the tools available for determining disputed ownership interests.  There are no disputed 
ownership issues to address in defining what is “water” and what is “land” in Mission Bay Park 
under Section 55.1 of the City Charter.  It is clear that the purpose of Section 55.1 is not to 
determine property rights or boundaries, but to manage growth in Mission Bay Park.  A 
definition of “land” that would expand rather than limit growth in or upon wetlands is not a 
reasonable reading of Section 55.1 and inconsistent with public trust interests in preserving and 
maintaining the quality and quantity of wetlands and marshes within Mission Bay Park.   
 

CONCLUSION 
 

For the reasons given above, wetlands/marshes should be characterized as “water”  for 
purposes of how one defines “water” under Section 55.1 of the City Charter.   
 
 
 

MICHAEL J. AGUIRRE, City Attorney 
 
 
 
By 

Shirley R. Edwards 
Chief Deputy City Attorney 

 
 
ML-2006-28 
 
cc:   Members of the City Council 

Jerry Sanders, Mayor 
 Elizabeth Maland, City Clerk 
 James Waring, Land Use & Economic Development 
 Ted Martinez, Jr., Neighborhood & Customer Services 
 James Barwick, Director, Real Estate Assets Department 
 Ted Medina, Director, Parks & Recreation Department 
 Mission Bay Park Committee 


