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TO: Honorable Mayor and City Councilmembers 

FROM: City Attorney 

SUBJECT: Appointments of Mayor and Councilmembers to Outside Agencies   

 
 

INTRODUCTION 

Each year the City Council makes appointments of its members to various outside boards, 
commissions, and agencies. These appointments have historically been handled in a single 
resolution with all members of the City Council participating in the vote. Recently it was brought 
to the attention of Councilmember Madaffer that the Fair Political Practices Commission [FPPC] 
had written an informal advice letter recommending that councilmembers not participate in a 
vote to appoint themselves to a board or commission that would increase that member’s salary, 
per diem, or reimbursement. At Councilmember Madaffer’s request, this memorandum discusses 
the informal advice letter and makes recommendations on how to comply with such advice. In 
addition, the memorandum addresses the Mayor’s role in approving a resolution that appoints 
him to a board or agency that may increase his compensation or provide reimbursement.   

QUESTIONS PRESENTED 

1.  Must councilmembers recuse themselves from participating in a decision to appoint 
themselves to a board or commission where such appointment would increase only that 
member’s salary, per diem, or reimbursements? 

2.  May the Mayor approve or veto a resolution that appoints him to a board or 
commission where such appointment would increase only his salary, per diem, or 
reimbursements?  
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SHORT ANSWERS 

1.  Yes. Councilmembers should recuse themselves from any decision to appoint 
themselves to a board or commission where that member’s salary, per diem, or reimbursements 
would be uniquely increased through such appointment.  

2.  No. The Mayor may not approve or veto a resolution that appoints him to a board or 
commission where his salary, per diem, or reimbursements would be increased through such 
appointment.   

ANALYSIS 

On December 31, 2003, the FPPC issued an informal advice letter that advised the city 
council for the City of Mission Viejo that a councilmember may not participate in a decision to 
appoint him or herself to a board or commission where such appointment would increase only 
his or her salary, per diem, or reimbursements. In re Thorson, FPPC Inf. Adv. Ltr. I-03-287. 
(Copy attached.) The letter discusses the six kinds of economic interests from which conflicts   
of interest may arise and defines the standard for materiality of those interests as set forth in 
California Government Code section 87103 and title 2, sections 18703-18703.5 of the    
California Code of Regulations. Relying on the “personal effects rule,” one of the six kinds of 
interests found in California Government Code section 87103 and further defined in title 2, 
section 18705.5(b) of the California Code of Regulations, the FPPC concluded that a 
councilmember must recuse him or herself if the result of the action would be that the 
councilmember receives a salary, per diem, or reimbursement in excess of $250 per year that is 
different from that paid to the other members of the City Council. The key factor cited by the 
FPPC is that the additional compensation afforded by the outside organization appointment is 
above and beyond the regular compensation every other councilmember receives. This factor 
triggers an exception to title 2, section 18705.5(b) of the California Code of Regulations, which 
generally exempts compensation paid by a local government agency from consideration in 
conflicts of interest analysis, and makes the personal effects rule applicable to the outside 
organization compensation. 

The San Diego City Council is presented with a similar situation when councilmembers 
are appointed to outside organizations and agencies. Councilmembers are annually appointed to 
a number of outside organizations, ranging from SANDAG and the League of California Cities 
to various joint powers agencies and park task forces. Many of these organizations have the 
potential to provide compensation in an amount that exceeds $250 per year to board members. In 
the case of each of these organizations, once a councilmember is appointed to the board he or she 
is eligible to receive the designated compensation. This compensation is above and beyond the 
regular compensation that is available to each of the other councilmembers as remuneration for 
their customary activities as a councilmember. Because of this, the situation falls within the 
parameters of the situation analyzed by the FPPC and the same advice applies. Accordingly, 
councilmembers should recuse themselves from any vote to appoint them to outside 
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organizations or agencies where they would receive additional compensation in an amount 
exceeding $250 per year, whether it comes from salary, per diem, or reimbursements. 

In past years, the appointment of councilmembers to outside organizations has been 
handled with one resolution that lists each outside organization and the respective 
councilmember or members being appointed to that organization. See, e.g., San Diego 
Resolution R-300015 (Dec. 7, 2004). Compliance with the FPPC advice necessitates separate 
resolutions for appointments to those outside organizations that offer any additional 
compensation to their members to allow councilmembers to recuse themselves from voting on 
their own appointment. Councilmembers are currently appointed to over thirty outside 
organizations, many of which clearly provide compensation in the form of per diem or 
reimbursements to members. Many more outside organizations are authorized by controlling law 
or governing documents to provide compensation, but the actual level or type of compensation 
may change depending on the wishes of each successive board. Several other outside 
organizations do not currently have guidelines for providing compensation to members, but are 
not prevented by controlling law or governing documents from authorizing compensation in the 
future. The confluence of different compensation polices makes it difficult to separate out those 
outside organizations that will clearly offer compensation in any given year. Given this 
difficulty, we recommend that the appointments to outside organizations be reflected in separate 
resolutions for each councilmember. This will allow each respective councilmember to recuse 
him or herself from deliberation and voting on the resolution appointing him or her to outside 
organizations.  

Likewise, the Mayor should not participate in the process of appointing himself to outside 
organizations. While the Mayor is not part of the legislative body, and therefore does not 
participate in deliberation and voting on appointments, the Mayor does have the ability to 
approve or veto resolutions making appointments. San Diego Charter § 280. Affirmatively 
approving a resolution is a form of involvement in the appointment process. The Mayor should 
avoid participating in his own appointment to outside organizations by not affirmatively 
approving the resolution appointing him to those organizations. Instead, the Mayor should allow 
the resolution containing his own appointments to go into effect by operation of law rather than 
by signature. San Diego Charter § 280(c)(4). This will avoid any involvement by the Mayor in 
the process of appointing himself to outside organizations. 

CONCLUSION 

This Office concurs with the FPPC advice that councilmembers should recuse themselves 
from deliberating and voting on any resolution that will appoint them to an outside organization 
where they will receive additional compensation that totals $250 or more per year. Because it is 
difficult to tell with certainty which outside organizations will offer compensation that meets the 
threshold amount in any given year, we recommend that the appointment of councilmembers to 
outside organizations be reflected in separate resolutions for each councilmember. This process 
will allow each councilmember to recuse him or herself from the deliberation and voting on his 
or her own appointment, thereby eliminating any actual and potential conflicts in the outside 
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organizations appointment process. Similarly, we recommend that the Mayor not participate in 
any decisions affecting his appointment to outside boards or agencies where he may be entitled 
to any additional compensation. In that regard, the Mayor should not approve the resolution but 
merely allow the resolution to take effect by operation of law.  

MICHAEL J. AGUIRRE, City Attorney 
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Michael J. Aguirre  
City Attorney 
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