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MEMORANDUM OF LAW

DATE: August 4, 2008


TO: Tom Haynes, Fiscal and Policy Analyst, Office of the Independent


Budget Analyst

FROM: City Attorney


SUBJECT: Use of Rate Payer Fees for the Indirect Potable Reuse Study


INTRODUCTION

The City recently approved a series of water rate increases following the procedures set


forth in Proposition 218. In calculating the increases, the City of San Diego Water Department


[Department] ascertained the cost of providing water service and the cost of commodity in


compliance with Proposition 218. At the time the Department calculated the water rate increases,


the Department did not factor the indirect potable reuse study [IPR Study] into the cost of


service.

Subsequent to the preparation of the rate increase, the City Council directed the Mayor


to implement an IPR Study to start on July 1, 2008.  You have asked whether rate payer fees


may be used to fund an IPR Study even though the project was not listed or factored into the


latest water rate case.


QUESTION PRESENTED

1.           May water rate payer revenue be used to fund the IPR Study?


SHORT ANSWER

1.           Yes, the may City use rate payer money to fund the IPR Study, as long as the


City uses the revenue received from its pre-existing rates and not revenue


designated for particular purposes under previous Proposition 218 rate increases.
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ANALYSIS

In 1996, California voters adopted Proposition 218, which added articles XIII C and XIII


D to the California Constitution. These amendments placed limitations and restrictions on the


ability of local governments to impose or increase certain charges or fees based on real property


or incident to the ownership of real property. Proposition 218 requires the City to follow special


notice procedures prior to any water rate increase, and places limits on how local governments


may expend rate payer revenue. Richmond v. Shasta Community Services District, 32 Cal. 4th

409 (2004). All water rate revenue must be spent according to the following restrictions:


(1)  Revenues derived from the fee or charge shall not exceed the


funds required to provide the property related service.


(2)  Revenues derived from the fee or charge shall not be used for


any purpose other than that for which the fee or charge was


imposed.

(3)  The amount of a fee or charge imposed upon any parcel or


person as an incident of property ownership shall not exceed the


proportional cost of the service attributable to the parcel.


(4)  No fee or charge may be imposed for a service unless that


service is actually used by, or immediately available to, the owner


of the property in question.  Fees or charges based on potential or


future use of a service are not permitted.  Standby charges, whether


characterized as charges or assessments, shall be classified as


assessments and shall not be imposed without compliance with


Section 4.

(5)  No fee or charge may be imposed for general governmental


services including, but not limited to, police, fire, ambulance or


library services, where the service is available to the public at large


in substantially the same manner as it is to property owners.


Reliance by an agency on any parcel map, including, but not


limited to, an assessor's parcel map, may be considered a


significant factor in determining whether a fee or charge is


imposed as an incident of property ownership for purposes of this


article. In any legal action contesting the validity of a fee or


charge, the burden shall be on the agency to demonstrate


compliance with this article.


Cal. Const. art. XIII D, § 6(b).
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In determining whether article XIII D section 6(b)(2) bars changing listed water projects


after the cost of service has been calculated, we apply well-established principles of


constitutional interpretation. “The literal language of enactments may be disregarded to avoid


absurd results and to fulfill the apparent intent of the framers.” Amador Valley Joint Union


High Sch. Dist. v. State Bd. of Equalization, 22 Cal. 3d 208, 245 (1978). When interpreting a


state proposition it is helpful to examine the ballot comments drafted by the proponents of the


particular proposition.  Id.; Carter v. Seaboard Finance Co., 33 Cal. 2d 564, 580-81 (1949);


People v. Ottey, 5 Cal. 2d 714, 723 (1936), overruled on other grounds by People v. Cook,

33 Cal. 3d 714 (1936); In re Quinn , 35 Cal. App. 3d 473, 483 (1973), disapproved on other


grounds by State of California v. San Luis Obispo Sportsman's Assn., 22 Cal. 3d 440 (1978).


The Howard Jarvis Tax Association issued the following comment regarding article XIII


D, sections 6(b)(1) and (2):


Requirement 1 & 2 will prohibit the current practice of siphoning


off fee revenue to supplement a city’s general fund.  This practice,


sometimes known as charging an ‘in lieu franchise fee,’ currently


occurs both in Los Angeles and Sacramento, as well as in many


municipalities.  However, ‘cost of service’ may also include


reasonable overhead expenses as other items on a service bill


which are necessary to provide service to the particular user.


What is included in ‘cost of service’ will have to be determined


on a case by case basis.


http://www.hjta.org/node/98.

By reading the official comments, it is clear that the proponents of Proposition 218


intended article XIII D, section 6(b)(2) to prohibit the practice of local government transferring


rate payer money into its general fund and barring the practice of “an in lieu fee.” This section


was not intended to constrain local government’s operation once its cost of service has been


calculated. This section does not bar local governments from deviating from its cost of service


calculation in response to changed market conditions or a change in operation priorities. Denying


the Department’s operational flexibility would not follow the purpose of this section and would


allow absurd results to follow.


In our case, the Department has an obligation to secure and locate sources of potable


water for its customers.  The IPR Study seeks to determine whether indirect potable reuse may


provide the Department with another source of potable water for all water rate payers.  Since


locating new sources of potable water is a part of the Department’s operation, the Department


may include the IPR Study in its cost of providing water service.


http://www.hjta.org/node/98
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However, the Department should also take into consideration the public noticing


requirements of Proposition 218 when spending rate payer revenue.  Before raising water rates,


the Department is required by law to send notice of the following:


provide written notice by mail of the proposed fee or charge to the


record owner of each identified parcel upon which the fee is


proposed for imposition, the amount of the fee or charge proposed


to be imposed upon each, the basis upon which the amount of the


proposed fee or charge was calculated, the reason for the fee or


charge, together with the time, date and location of the public


hearing for the proposed fee or charge.


Cal. Const. art. XIII D, § 6(a)(1).


             In February 2007, the Department sent notice to rate payers that a water rate increase was


necessary to repair and replace water treatment facilities, pipes and reservoirs.  The Department


should be cautious of directing revenue attributable to the recent water rate increase to purposes


other than those listed in the Proposition 218 notice.  Such an approach may not meet the rate


payers’ expectations.  Therefore, our office recommends that if the City decides to use rate payer


money to fund the IPR Study that the City only use revenue from its pre-existing rates and not


revenue attributable to any of the recent rate increases adopted pursuant to Proposition 218.


CONCLUSION

Since the IPR study is part of the cost of service, Proposition 218 does not bar the use of


rate payer fees to fund the study.  However, if the City elects to use rate payer money to fund the


study, the City should use the revenue received from its pre-existing rates and not revenue


designated for particular purposes under previous Proposition 218 rate increases.  In the


alternative, the City may create a new water rate increase incorporating the IPR study into the


cost of service.


MICHAEL J. AGUIRRE, City Attorney


By

Mark M. Mercer


Deputy City Attorney
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