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INTRODUCTION

In recent years, the City of San Diego has increasingly relied upon outside legal counsel
in both advisory and litigation roles. Although there is a need for outside counsel in certain
circumstances, policy makers have also expressed a strong desire to limit the use of outside
counsel] as much as possible.

This Memorandum of Law reaffirms and updates an opinion rendered by former City
Attorney John Witt dated November 10, 1977, and sets forth the standards and procedures
regarding the use of outside legal counsel.

QUESTIONS PRESENTED

1. May the City Council or Mayor retain outside counsel to provide legal opinions or
other legal services beyond those provided by the City Attorney?

2. What is the procedure for retaining and supervising outside counsel?
SHORT ANSWERS
1. The City Council may retain outside counsel subject to the limitations set forth in

San Diego Charter section 40. There is no corresponding Charter authorization for the Mayor.

2. The City Council is authorized to hire outside counsel when the City Attorney
determines that his office does not have the expertise or needed personnel to handle the matter or
is conflicted. The private outside attorneys would work through and with the City Attorney’s
Office except where the office is conflicted.



Honorable Mayor and -2~ November 4, 2009
City Councilmembers

DISCUSSION
I. Standards for Retaining Outside Legal Counsel

A, City Council Authority

The Charter of the City of San Diego [Charter] section 40 states that the City
Attorney is the chief legal advisor and attorney for the City and all its departments and
offices. The City Attomey’s duties may be performed either personally “or by such
assistants as he or she may delegate.” The City Council has limited authority “to employ
additional competent technical legal attorneys to investigate or prosecute matters
connected with the departments of the City when such assistance or advice is necessary in
connection therewith.” Charter section 40.

In a Memorandum of Law dated November 10, 1977, City Attorney John Witt
addressed the question of general standards and procedures regarding outside legal
counsel. 1977 City Att’y MOL 283. Antached as Exhibit A. City Attorney Witt opined
that the “Council does not have the power to retain its own attorney” but has lirited
authority to hire outside legal counsel “when [the City Attorney’s] office does not have
the expertise or needed personnel to handle the matter.” /d. at 284. In those limited
circumstances where outside legal counsel is retained, the City Attorney emphasized that
they must “work through and with this office.” Id at 284. The City Attorney’s 1977
opinion remains an accurate statement of the law.

In explaining his reasoning, City Attorney Witt relied on the plain meaning of the
Charter and the policy behind it:

One of the important checks and balances, established by the original
draftsman of our Charter, was establishment of an elected City Attorney,
an independent officer, not subject to direct control by the City Council,
except in the traditional budgetary sense. Id.

“The only exception to the rule that the City Attorney shall serve as the lawyer
for the City, its departments, officers and employees would occur when some kind of
conflict of interest exist[s] to incapacitate the City Attorney.” Id. at 285. Mr. Witt
emphasized, however, that the “contingency of a conflict of interest” is not a sufficient
basis for hiring outside counsel. In other words, there must be an actual conflict of
interest in the matter before the City. Id.

B. Mavoral Authority

Although Charter section 40 authorizes the City Council to hire outside counse] in
limited circumstances, the Charter does not expressly authorize the Mayor to do the
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same. It has been suggested that the Mayor may retain outside legal counsel given his
authority under San Dicgo Municipal Code section 22.3223. This section states in
relevant part, that “fejxcept as otherwise provided by Charter . . . the City Manager' may
enter into a contract with a Consultant to perform work or give advice without first
seeking Council approval provided that . . . the contract and any subsequent amendments
do in does not exceed $250,000 any given fiscal year.” SDMC section 22.3223 (emphasis
added). “Consultant” is broadly defined so that it could include professional legal
services.

Notwithstanding the seemingly broad authority granted by Municipal Code
section 22.3223, we must determine whether the Mayor’s authority extends to legal
services contracts in light Charter section 40. “The charter operates not as a grant of

‘power, but as an instrument of limitation and restriction on the exercise of power over all
municipal affairs”. City of Grass Valley v. Walkinshaw, 34 Cal. 2d 595, 598-599 (1949).
In applying this principle, we next employ the rules of charter construction, to ascertain
and effectuate intent. City of Huntington Beach v. Board of Administration, 4 Cal. 4th
462, 468 (1992). Thus, “[w]e first look to the language of the charter, giving effect to its
plain meaning.” Domar Electric, Inc. v. City of Los Angeles, 9 Cal. 4th 161, 172 (1995)
(citations omitted). Where the words of the charter are clear, courts will not condone
adding or altering them to accomplish a purpose that does not appear on the face of the
charter or from its legislative history. Id.

In this instance, the language of Charter section 40 is clear—the Council alone
has the authority to enter into contracts for certain legal services. To construe Municipal
Code section 22.3223 and its associated defined terms to include legal service contracts
would alter the plain meaning of Charter section 40 and effectuate a purpose that does not
appear on its face. Charter section 40 was intended to limit and restrict the City’s overall
ability to contract for outside legal services.

Municipal code provisions that conflict with charter provisions are void. Domar
Electric, Inc. v. City of Los Angeles, 9 Cal. 4th 161, 171 (1995) (citations omitted). The
Council cannot change the effect of the Charter. Marculescu v. City Planming
Commission, 7 Cal. App. 2d 371, 374 (1935). Similarly, the Council may not delegate its
legislative powers or responsibility which it was elected to exercise. Charter
section 11.1. See also 4 McQuillan, Mun. Corp. section 13.03 (3rd ed. revised 2002),
Powers of Council (a local legislative body cannot extend its powers by ordinance
beyond the limits prescribed by the Charter).

To intefpret Municipal Code section 22.3223 as Mayoral authority to retain
outside attorneys without Council authorization would change the effect of the Charter

' All executive authority, power and responsibilities conferred upon the City Manager shall be
transferred to, assumed and carried out by the Mayor. Charter section 260(b). All Charter
references to the City Manager hereafter will be to the Mayor.
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and cause section 22.3223 to be void. It would also constitute an improper delegation of
legislative authority. '

The Council intended to /imit the City Manager’s authority under Municipal Code
section 22.3223. In harmony with Charter section 40, it authorized the City Manager to
enter into a contract with a consultant, except as otherwise provided by Charter. The
Janguage in Charter section 40 restricting contractual authority to the City Council is one
such exception.

Finally, the Charter provision creating the “Strong Mayor” form of government
states that “[n]othing in this section shall be interpreted or applied to add or subtract from
powers conferred upon the City Attorney in Charter sections 40 and 40.1.” Charter
section 265(b)(2). Charter section 265(b)(2) further confirms voter intent not to expand
the powers conferred under Charter section 40.

IL Procedure for Retaining and Supervising Outside Counsel

As the City’s chief legal advisor, the City Attorney has an obligation under rules of
professional responsibility governing the conduct of attorneys to identify circumstances under
which the City Attorney’s Office has inadequate expertise or personnel to handle a legal matter.
California Rule of Professional Responsibility 3-110 [Rule 3-110] states:

(A) A member shall not intentionally, recklessly, or repeatedly fail to
perform legal services with competence.

(B) For purposes of this rule, "competence” in any legal service shall mean
to apply the 1) diligence, 2) learning and skill, and 3) mental, emotional,
and physical ability reasonably necessary for the performance of such service.

(C) If a member does not have sufficient learning and skill when the legal
service is undertaken, the member may nonetheless perform such services
competently by 1) associating with or, where appropriate, professionally
consulting another lawyer reasonably believed to be competent, or 2) by
acquiring sufficient learning and skill before performance is required.

As noted in the official comments to Rule 3-110, the Rule imposes the duty to supervise
the work of subordinate attorney and non-attorney employees or agents. See, e.g., Waysman v.
State Bar, 41 Cal. 3d 452 (1986); Trousil v. State Bar, 38 Cal. 3d 337,342 (1985); Palomo v.
State Bar, 36 Cal. 3d 785 (1984); Crane v. State Bar, 30 Cal. 3d 117, 122-123 (1981); and Black
v. State Bar, 7 Cal. 3d 676, 692 (1972)

In determining whether the office has inadequate expertise or personnel to handle a
particular legal matter, the City Attorney should evaluate all the circumstances of the legal
matter, review the manner in which comparable legal matters were handled, consult with
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attorneys in the office, and receive input from City personnel. The City Attorney’s obligation to
make this determination is a professional responsibility under the Charter and

Rule 3-110 and may not be delegated to others. See, Preventing Misconduct by Promoting the
Ethics of Attorneys' Supervisory Duties, 70 Notre Dame L. Rev. 259 (1994).

As set forth above, the City Attorney has the obligation under Rule 3-110 to identify
circumstances under which the City Attomey’s Office has inadequate expertise or personnel to
handle a legal matter. Accordingly, the City Attorney must initiate the retention of outside legal
services once he concludes that the office has inadequate expertise or personnel to handl¢ a legal
matter. This is not only consistent with the Charter, but the City Attorney’s obligation under
Rule 3-110.

Conversely, under Charter section 40, absent an actual conflict of interest by the City
Attorney’s Office, outside legal services may not be retained without a determination that the
City Attorney’s Office has inadequate expertise or personnel to handle a particular matter.
Accordingly, the City Attorney may nof initiate or approve a request to retain outside legal
services absent that determination. Consistent with this obligation, the City Attorney may not
approve any contract for outside legal counsel absent this determination. See Charter section 94
(“All contracts before execution shall be approved as to form and legality by the City Attorney.”)

Assuming the City Attorney determines that the office has inadequate expertise or
personnel to handle a legal matter, the City Attorney is obligated to advise the Mayor and City
Council consistent with Rule 3-110(c), which provides:

If a member does not have sufficient learning and skill when the legal
service is undertaken, the member may nonetheless perform such services
competently by 1) associating with or, where appropriate, professionally
consuliing another lawyer reasonably believed to be competent,

or 2) by acquiring sufficient learning and skill before performance is
required.

Accordingly, the Mayor and City Council have two options to consider. First, the City
could retain outside legal counsel to handle the matter in association with the City Attorney’s
Office. Second, the City Attorney’s Office could acquire the necessary expertise or personnel to
handle the mater.

Upon retention of outside legal counsel, the City Attorney continues (o have a
professional responsibility under Rule 3-110 to ensure the competent delivery of legal services.
This obligation does not end with retention of outside counsel. See Moore v. State Bar, 62
Cal. 2d 74 (1964). Outside legal counsel must work through and with the Office of the City
Attorney. 1977 City Att’y MOL at 284. The City Attorney should manage and control outside
counsel. The Use and Control of Outside Counsel at 26-29. Accordingly, contracts retaining
outside legal counsel must make that stipulation clear except in cases where the City Attorney’s
Office is conflicted.
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CONCLUSION

November 4, 2009

Charter section 40 allows the City Council to retain outside counsel upon the City
Attomney’s determination that the office does not have adequate expertise or personnel to handle
the particular matter. Where the City Attorney has an actual conflict of interest, the City
Attorney’s Office should not be involved other than to advisetthe City of the conflict of interest

and the need to retain outside counsel. %\ Y

\.VA\‘I- GéhI,DS’\MITH, City Attorney
JIG:MIJL:jab:1kj \
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Attachment
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: MEMORANDUM OF LAW

DATE: November 10, 1977 ¥
TO: Councilman Leon Williams ﬂ;
FROM: City Attorney

. SUBJECT: Special Attorney Ordinance

vou have asked us to process for Council action and ordinance
which would estabish a procedure by which the Council could
retain a special attorney when the Council deems such services
are necessary for the purpose of providing legal advice in
conducting investigation of City Departments. We understand
that this ordinance will be considered by the Rules Committee
in the near future.

The ordinance recites that the Council has an inherent right

to make inquiries of City operations and says such power is
unlimited by virtue of the doctrine that a Charter City has
plenary authority with respect to matters that are municipal
affairs. As authority for the Council to hire such a special
attorney, the ordinance cites a sentence from Charter Section

40 which deals with the duties and powers of the City Attorney's
Office. That sentence is the first of a paragraph that reads

as follows:

The Council shall have authority to employ
additional competent technical legal
attorneys to investigate or prosecute
matters connected with the departments of
the City when such assistance or advice is
necessary in connection therewith. The
Council shall provide sufficient funds in
the annual appropriation ordinance for such
purposes and shall charge such additional
legal service against the appropriation of
the respective Departments. . . .
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Whatever may be the inherent powers of the Council, it is
obvious that the Council cannot exercise any that contravene

: the provisions of its Charter. An ordinance cannot change or

| limit the effect of the Charter. Marculescu v. City Planning

f Commission, 7 Cal.App.2d 371%#1935Y. To be valid, an ordimance
must harmonize with the Charter. South Pasadena v. Terminal
Ry. Co., 109 Cal. 315 (1895).

The ordinance is invalid because it does not harmonize with
Section 40 of the Charter which places in the City Attorney
the duty and responsibility of advising the City Council on
all matters before it. One of the important checks and
balances, established by the original draftsmen of our Charter,
was establishment of an elected City Attorney, an independent
i officer, not subject to direct control by the City Council,

§ except in the traditional budgetary sense. The proposed ordi-
f nance would weaken that check and balance seriously by down-
| grading the independence of the legal advice which may be
given the Council at times of critical importance to the City.

It cannot be more obvious that Section 40 makes the City
Attorney the Chief Legal Advisor of the City and all its
departments and offices. The Council does not have the
power to retain its own attorney. The portion of Section 40
recited in the ordinance cannot be construed to give the
Council such power. So construed, it displaces the City
Attorney from his function as Chief Legal Officer of the
City.

It is a fundamental rule of construction of charters that
effect should be given to all the language thereof and all
provisions upon a subject are to be construed harmoniously.
Gallagher v. Forest, 128 Cal.App. 466 (1932). The only
proper construction to be placed on the portion of Section
40 relied on by the ordinance is that it gives the Council
authority to hire special attorneys when this office does
not have the expertise or needed perscnnel to handle the
matter. Such attorneys, of course, work through and with
this office.
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Furthermore, the other sentence in the cited paragraph f£rom
Section 40 requires the Council to include in the budget of
departments involved the cost of retaining needed attorneys.
From this it is clear the intent was that investigations .and
prosecutions were for City departments, not of them.
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: The only exception to the rule that the City Attorney shall

; serve as the lawyer for the City, its departments, officers

'“ and employees would occur when some kind of conflict of
interest existed to incapacitate the City Attorney. Generally,
in such cases, other governmental attorneys such as the
District Attorney or Attorney General, because of concurrent
responsibility, have and can be expected in the future to
undertake the particular legal assignments required.

In summary, we do not believe that the contingency of a
conflict of interest gives the Council the power to adopt an
ordinance which would in effect transfer the duties and
responsibilities of thig office to another attorney whenever
the Council deems it desirable. That is what the ordinance
attempts to do and for that reason, it is illegal because it
cannot be harmonized with the position of the City Attorney
as the Chief Legal Officer of the City.

£ j - W\
AJ John W. Witt
ity Attorney
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