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INTRODUCTION

A pedicab' operator contested three parking citations he received under San Diego
Municipal Code (SDMC) section 83.0110(b) for parking his pedicab on the sidewalk. The
pedicab operator argues the City had no authority to cite him because a pedicab is not a vehicle.

QUESTION PRESENTED

Can the City cite a pedicab operator under SDMC section 83.0110(b), which incorporates
all applicable parking provisions of the California Vehicle Code, for parking on a City sidewalk?

SHORT ANSWER

Yes, the City may cite a pedicab operator for parking on a City sidewalk, as SDMC
section 83.0110(b) imposes “the same rights and responsibilities as a driver of a motor vehicle as
it relates to parking violations” upon a pedicab driver.

ANALYSIS

San Diego Municipal Code section 83.0110 addresses pedicab parking. It states, “[e]very
operator and every owner is subject to all applicable parking provisions of the California Vehicle
Code and the San Diego Municipal Code. Owners and operators are subject to the same rights
and responsibilities as a driver of a motor vehicle as it relates to parking violations.” Id.

' A “pedicab” is a “bicycle that has three or more wheels, that transports, or is capable of transporting, passengers on
seats attached to the bicycle, that is operated by a person, and that is used for transporting passengers for hire. . . .”
SDMC § §3.0102.
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The City cited a pedicab operator on three separate occasions for parking his pedicab on a
City sidewalk in violation of California Vehicle Code? section 22500(f). It says:

No person shall stop, park, or leave standing any vehicle whether
attended or unattended, except when necessary to avoid conflict
with other traffic or in compliance with the directions of a peace
officer or official traffic control device, in any of the following
places: ....

(f) On any portion of a sidewalk, or with the body of the vehicle
extending over any portion of a sidewalk, except electric carts
when authorized by local ordinance. . . .

The pedicab operator challenges the parking citations he received on the ground that a
pedicab is not a vehicle because it is moved exclusively by human power, which is an exception
to the definition of vehicle as set forth in section 670.

Recent amendments to section 21200(a) negate this argument and make clear that a
pedicab operator may be cited under applicable motor vehicle statutes. As of January 1, 2011,

(a) A person riding a bicycle or operating a pedicab upon a highway3 has all
the rights and is subject to all the provisions applicable to the driver of a
vehicle by this division, including, but not limited to, provisions
concerning driving under the influence of alcoholic beverages or drugs,
and by Division 10 (commencing with Section 20000), Section 27400,
Division 16.7 (commencing with Section 39000}, Division 17
(commencing with Section 40000.1), and Division 18 (commencing with
Section 42000), except those provisions which by their very nature can
have no application.

The Legislative Counsel’s Digest further describes the intent of this amendment:

(1 Existing law regulates the operation of bicycles. Under existing law, local
authorities may regulate, by ordinance or resolution, among other things,
the licensing and operation of vehicles for hire and drivers of passenger
vehicles for hire.

% All references to the California Vehicle Code unless otherwise indicated.

? “Highway,” as used in section 21200(a), does not limit the application of section 22500(f) to highways as defined
in section 360. Highways include sidewalks. Thus, persons riding bicycles or pedicabs on sidewalks are subject to
the same California Vehicle Code requirements that apply to persons riding bicycles on roadways and such persons
may be subject to additional local regulations See, 76 Op. Cal. Att’y Gen. 214 (1993).
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This bill would define the term “pedicab” for purposes of the Vehicle
Code. The bill would authorize a city or county to adopt rules and
regulations, by an ordinance or resolution, licensing and regulating the
operation of pedicabs for hire, and operators of pedicabs for hire,
including requiring one or more of the following: (1) a valid California
driver's license; (2) proof of successful completion of a bicycle safety
training course certified by the League of American Bicyclists or an
equivalent organization as determined by the local authority; or (3) a valid
California identification card and proof of successful completion of the
written portion of the California driver's license examination.

(2) Under existing law, every person riding a bicycle upon a highway has all the
rights of, and is subject to specified provisions in, the Vehicle Code, including
rules of the road, that are applicable to the driver of a vehicle.

This bill would make those provisions also applicable to a person operating a
pedicab. By making the operation of a pedicab subject to the Vehicle Code, a
violation of which is a crime, this bill would impose a state-mandated local
program.

Cal. Assembly Bill 2294 (2009-2010 Reg. Sess.), emphasis added.

Section 21200(a), as amended, makes clear that the California Vehicle Code applies to
the operation of pedicabs.

CONCLUSION

Section 21200(a) authorizes the City to cite a pedicab operator or owner who parks his or
her pedicab on a City sidewalk.
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ara W. Elliott
Deputy City Attorney
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