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SUBJECT: Disclosure of Electronic Mail Addresses Provided by Applicants on an

Application for a Business Tax Certificate

INTRODUCTION

Business Improvement District associations (BID) established in the City of San Diego
have asked the City Treasurer to provide them with the electronic mail (e-mail) address of each
person or entity who holds a business tax certificate.

QUESTION PRESENTED

May the City Treasurer produce e-mail addresses provided to the City by applicants on an
application for a Business Tax Certificate to the BID?

SHORT ANSWER

The City Treasurer may produce e-mail addresses provided to the City by applicants on
an application for a Business Tax Certificate to the BID so long as the e-mail address is used by
the certificate holder for business, and not personal, purposes.

ANALYSIS

I. THE BUSINESS TAX CODE DISCUSSES WHICH RECORDS ARE SUBJECT
TO PUBLIC INSPECTION.

The City’s business tax provisions are described in San Diego Municipal Code (SDMC)
sections 31.0101 through 31.0311, commonly referred to as the Business Tax Code. Business tax

is imposed “solely to raise revenue for municipal purposes,” and not for purposes of regulation.
SDMC § 31.0101.
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The Business Tax Code specifies the types of information collected by the City
Treasurer, the manner in which this information will be used, as well as the circumstances in
which it will be disclosed. SDMC section 31.0140 states in pertinent part as follows:

Every person required to pay a tax under this Article shall furnish
to the City Treasurer, on forms approved by the office of the
Treasurer, a sworn Declaration of Business Tax, accompanied by
the tax amount due and setting forth the following:

(a) The name and address of the business and whether a sole
proprietorship, partnership, corporation or other business entity;

(b) The exact nature or kind of business;
(c) The place where such business is conducted or to be conducted;

(d) The names and residence address of the owners of the business,
and if a corporation, the names and residence addresses of the
principal officers thereof;

(e) The number of persons employed by the business....
(f) Such other information as the Treasurer may require.

All declarations shall be signed by the owner of the business, or if
a corporation, at least one officer of the business or by another
authorized person as may be approved by the City Treasurer....

The information or data obtained from an examination or audit, or
from any statement required hereunder, shall be used for official
City purposes only, and shall not be provided to any person for
any other purpose except as provided for in this section, or as
required by state or federal law.

Nothing in this section shall prohibit the City Treasurer from
Sfurnishing to any citizen upon request the name under which the
business is conducted, the address and type of business and the
name of owner of the business, including the names of partners, if
a partnership, or the names of officers, if a corporation.

(Emphasis added.)

Thus, the Business Tax Code authorizes the City Treasurer to furnish “to any citizen upon
request the name under which the business is conducted, the address and type of business and the
name of owner of the business, including the names of partners, if a partnership, or the names of
officers, if a corporation.” E-mail addresses are not mentioned, although the business tax
application requests the applicant’s e-mail address.
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II. PRIOR CITY ATTORNEY OPINIONS ADVISED AGAINST DISCLOSURE OF
APPLICANT INFORMATION UNLESS DISCLOSURE WAS FOR
ENFORCEMENT OF THE BUSINESS TAX CODE.

In 1976, this Office concluded that it was not legally permissible for the City Treasurer to
furnish copies of business license applications to the general public because of the wording in
SDMC section 31.0140. 1976 City Att’y MOL 382 (May 27, 1976), enclosed. In 1976, SDMC
section 31.0140 stated:

The information or data obtained from such examination or audit
or from any statement required hereunder shall be used for the
purpose of enforcing the provisions of this Article and for no other
purpose.

(Emphasis added.)

Further, we determined that although business tax applications are public records under
the California Public Records Act (CPRA), such records would be exempt under California
Government Code section 6254(f) because the records were collected for licensing purposes.

In 1983, we were asked whether the City Treasurer could release records to the Central
City Association (CCA) concerning the amount of business license fees collected and the
numbers of persons employed by businesses in the Downtown Improvement Area. 1983 City
Att’y MOL 87 (April 15, 1983), enclosed. The question was asked in light of revisions to the
Business Tax Code in 1977. San Diego Ordinance 11980 (Jan. 5, 1977.) The 1977 revision to the
Business Tax Code said:

Nothing in this section shall prohibit the City Treasurer from
furnishing to any citizen upon request the name under which the
business is conducted, the address and type of business, and the
name of owner of the business, including the names of partners, if
a partnership or the names of officers if a corporation.

However, the Business Tax Code still stated that business tax information could only be
disclosed “for the purpose of enforcing the provisions of this Article and for no other purpose.”
Our Office determined that the City Council did not wish to disclose anything other than the
business’ name, address, type, status, and ownership, and that the City could not share additional
information with the CCA because the CCA had no authority to enforce the Business Tax Code.
The City Council removed this disclosure limitation in 1987, and added a new criterion:

The information or data obtained from an examination or audit, or
from any statement required hereunder, shall be used for official
City purposes only, and shall not be provided to any person for any
other purpose except as provided for in this section, or as required
by state or federal law.

San Diego Ordinance O-16815 (Feb. 23, 1987).
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Accordingly, information from a business tax application must be used for official City
purposes only, and could not be provided to a third party except as described in the Business Tax
Code or as required by state or federal law. As e-mail addresses are not discussed in the Business
Tax Code, the query rests on whether the City is required under state or federal law to disclose
the e-mail addresses of business tax certificate holders to the BID.

III. THE CITY MAY DISCLOSE E-MAIL ADDRESSES PROVIDED BY AN
APPLICANT ON A BUSINESS TAX APPLICATION SO LONG AS THE E-MAIL
ADDRESS IS USED FOR BUSINESS PURPOSES.

The CPRA, codified at California Government Code sections 6250 through 6270,
requires state and local agencies to disclose government records to the public, upon request,
unless the record is exempt from disclosure. CPRA exemptions are generally based on an
individual’s right to privacy (e.g., privacy in personnel, medical, or similar records), or the
government’s need to perform its responsibilities (e.g., maintaining confidentiality of
investigative records, official information, records related to pending litigation, and preliminary
notes or memoranda).

A business tax application is a “public record” because it relates to the conduct of the
public’s business, and is used and retained by the City, which registers all persons who do
business in the City of San Diego. The question therefore is whether a business’ e-mail address,
which is provided on an application, is exempt from disclosure.

In accordance with California Government Code section 6255, this Office has advised
that personal e-mail addresses are exempt from disclosure when the public’s interest in that
information is outweighed by the individual’s privacy interests. While we could argue that a
person who registers a business with the City is providing a business’ contact information, such
as one would an address, we understand that a significant number of persons operate small
businesses out of their homes.! Such persons may be using their personal e-mail address for the
limited purpose of communicating with the City about their business tax account, and would not
consent to the sharing of this personal information with third parties.

We further note that the business tax application does not advise applicants that their
e-mail addresses may be disclosed and, as previously mentioned, the SDMC does not include
c-mail addresses when describing the categories of information subject to disclosure upon
request.

As there are no cases on point, we recommend a conservative approach due to the
possibility that some persons may be providing the City with a personal e-mail address with the
belief that the address will not be disclosed to a third party. If an e-mail address is obviously that
of a business,” then we believe disclosure of that e-mail address is permissible. The e-mail
address should not be disclosed if, following a cursory review, one cannot ascertain whether the
e-mail address is personal or that of a business.

! For instance, a student who babysits, a stay-at-home parent who works on typing assignments from time to time,
an occasional dog walker, or a person who prepares a limited number of tax returns each year.

2 For example, City personnel have e-mail addresses that include the City’s name (e.g., employee@sandiego.gov),
and are obviously not personal e-mail addresses. Similarly, business e-mail addresses commonly end in “.com,”
“org,” or “.net.” This can be verified with a quick Internet search.
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CONCLUSION

The City Treasurer may produce e-mail addresses provided to the City by applicants on
an application for a Business Tax Certificate to the BID so long as the e-mail address is used for
business, and not personal, purposes. This will require City Treasurer staff to review each
e-mail address prior to disclosure.

JAN I. GOLDSMITH, CITY ATTORNEY

By s/ Mara W._Elliott
Mara W. Elliott
Deputy City Attorney

MWE:amt:mr
Enclosures
ML-2012-11
Doc. No. 493418
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CITY ATTORNEY

MEMORANDUM OF LAW

‘Date: May 27, 1976

To: Gordon Feeley, City Treasurer
‘From: City Attorney

subject: Disclosure of Business License Applications

By memorandum of April 27, 1976, you asked the following
question:

Is it legally permissible for the City Treasurer
to furnish copies of business license applications
to members of the public?

our conclusion is that because of wording found in the San Diego
Municipal Code, Section 31.0140, it is not legally permissible
to distribute copies of these applications to the general public.

Section 31.0140, Municipal Code, reads in pertinent part:

The information or data obtained from
such examination or audit or from any state-
ment required hereunder shall be used for
the purpose of enforcing the provisions of
this Article and for no other purpose.

- [Emphasis added.]

The above wording is clear that the City's intent is not to
make applications for business licenses public records and
thus available to the public upon request. ~

The analysis cannot stop here since the State Legislature
-énacted Chapter 3.5 of Division 7 of Title 1 of the Government
‘Code, commonly referred to as the California Public Records
‘Act (hereinafter referred to as Act).

‘The intent of the Legislature in regard to the Act can be found
‘In Section 6250, Government Code:

In enacting this chapter, the Legislature,
mindful of the rights of individuals to
privacy, finds and declares that access
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to information concerning the conduct of
the people's business is a fundamental
and necessary right of every person in
this state.

hus, unless an exemption can be found, the Act makes an
‘application for a business license a public record.

‘Section 6254, Government Code, does exempt particular records
from disclosure if the public agency chooses to assert the
-privilege provided. Specifically, Section 6254 (f), Government
Code provides an exempt status for the business license
‘applications submitted to the City:

(£) Records of complaints to or investigations
conducted by, or records of intelligence infor-
mation or security procedures of, the office

of the Attorney General and the Department of
Justice, and any state or local police agency,
or any such investigatory or security files
compiled by any other state or local agency

for correctional, law enforcement or licensing
purposes;

Since business license applications are compiled by the City
Treasurer's office for licensing purposes, they fall neatly
within the above section. (See also Section 6254 (n) , Government
Code, which exempts certain financial data of the applicant that
may be required by the licensing authority.)

The privilege provided in Section 6254 (f), Government Code, is
not absolute. The public agency can, if it sees fit, waive

the privilege and disclose the information contained in the
public documents.

4

Nothing in this section is to be construed
as preventing any agency from opening its
records concerning the administration of
the agency to public inspection, unless
disclosure is otherwise prohibited by law.
[Emphasis added.]

California Government Code, Section 6254.

Because of the adoption of Section 31.0140 of the San Diego
Municipal Code, the City Treasurer is precluded from waiving
the privilege provided by Section 6254 (f), Government Code.
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. The intent of the City Council is clear, from the language of
" gection 31.0140, Municipal Code, that the information contained
© in the business license applications will remain confidential
“ and will not be distributed to the public.

: Thus, using the language of Section 6254 of the California
© government Code, "disclosure is otherwise prohibited by law."

JOHN W. WITT, City Attorney

vy~ Bl E Borsn

Paul E. Robinson
Deputy City Attorney

PER:k:043.2, 015
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MEMORANDUM OF LAW

DATE: April 15, 1983
TO: City Treasurer
FROM: City Attorney

SUBJECT: Disclosure of Business License Records

By memorandum of January 12, 1983, you ask whether the
Treasurer's Office may release certain business license
records to the Central City Association ("The Association").
Specifically, you ask whether your office may provide The
Association with the amounts of the business license fees ahd
the numbers of persons employed by businesses in the Downtown
Improvement Area.

It is the opinion of this office that the records in
question should not be disclosed.

As you point out, the disclosure of information furnished
by business licensees is governed by Section 31.0140 of the
Municipal Code. The provisions of this section which protect
the confidentiality of certain information represent a spe-
cific exception to the usual disclosure requirements of the
California Public Records Act, Government Code Section 6250,
et seq. See the Memorandum of Law dated May 27, 1976, from
the City Attorney to the City Treasurer.

In the memorandum dated November 18, 1976, to which you
refer in your inquiry, the City Attorney advised the Mayor and
City Council that information obtained from license applicants
pursuant to Section 31.0140 could be used only for enforcement
of the Code; all other uses were precluded. The key portion
of Section 31.0140 upon which this opinion was based read as
follows:

The information or data obtained from such
examination or audit or from any statement re-
quired hereunder shall be used for the purpose of
enforcing the provisions of this Article and for
no other purpose.
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As you mention in your memorandum, Section 31.0140 has
since been revised. On January 5, 1977, the Municipal Code
was amended by Ordinance No. 11980 N.S. to delete the words,
"or from any statement required hereunder," from the paragraph
quoted above and to add the following paragraph:

Nothing in this section shall prohibit the
City Treasurer from furnishing to any citizen
upon request the name under which the business is
conducted, the address and type of business, and
the name of owner of the business, including the
names of partners if a partnership or the names
of officers if a corporation.

Although Section 31.0140 has been amended two more times y
since 1977, the portions quoted above remain essentially
unchanged.

Your inquiry concerning The Association actually involves
two questions. The first is whether the 1977 amendment to the
Code authorizes the disclosure of the amounts of individual
license fees and the numbers of persons employeed by licensees
to the public in general. It would appear that it does not. "

By its 1977 action the City Council left intact the
basic scheme protecting from disclosure information obtained
from business licensees. Certain exceptions to this general
rule of nondisclosure were enumerated in the paragraph added
by the amendment. They are limited to the name, address, and
type of business, and the name of the owner. If the Council
had wished to make more of the information on file available

to the public it could have done soO. However, it did not.

The second question is whether there is any legal basis
for disclosing to The Associlation information that would not
be available to the public in general. There does not appear
to be any legal basis for making such a distinction. The Code
specifies that the sort of information in question, "shall be
used for the purpose of enforcing the provisions of this
Article and for no other purpose." The Association has
neither the responsibility nor the authority to enforce the
business license provisions of the Municipal Code.

Fven if, for the sake of the argument, The Association
were viewed as an adjunct to the City's business license
enforcement effort, release of the information in question
would create two significant problems. First, the City would
have to make certain that the information was used for no
purpose other than enforcement of Chapter III, Article 1, of
the San Diego Code. As a practical matter, this would be
impossible, and would very likely create a situation that
would be unacceptable to The Association.
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Finally, if the information in question were provided to
The Association, a reasonable argument could be made that
Section 6254.5 of the Government Code, a portion of the
California Public Records Act, would require disclosure to the
public at large. If such an argument were successful it would
entirely defeat the apparent intent of the City Council with
regard to information of this kind.

JOHN W. WITT, City Attorney

%AMV

Anthony J Shanley
Deputy Clty Attorney

AJS:9s:523 (x043.2)



