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MEMORANDUM  OF  LAW

DATE: February 6,  2012

TO: Kelly  Broughton,  Director,  Development  Services  Department


FROM: City  Attorney


SUBJECT: CIP  Conformance  Review  by  the  Planning  Commission


INTRODUCTION


The  City of San  Diego,  a  charter  city,  has  a  Planning  Commission  established  pursuant  to

the  San  Diego  Charter.  California  Planning  and  Zoning  Law  requires  that  certain  functions  be
performed  by  the  planning  agencies  of general  law  cities,  although  no  duties  are  specifically  set

forth  for  planning  commissions.  A  question  has  arisen  as  to  whether the  City�s  Planning

Commission  must  review  the  City�s  Capital  Improvement  Program  (CIP)  for  conformance  with

the  general  plan  pursuant  to  state  law.

QUESTION  PRESENTED

Is  the  City,  as  a  charter  city,  required  by  state  law  to  have  its  Planning  Commission

review  the  CIP  for  conformance  with  the  general  plan?

SHORT  ANSWER

No.  State  law  does  not  require  the  City�s  Planning  Commission  to  review  the  CIP  for

conformance  report  with  the  general  plan.

BACKGROUND


Council  Policy 000-02,  titled  Budget  Policy,  requires  the  City�s  CIP  budget  to  be
submitted  by the  Planning  Commission  to  the  City  Council,  pursuant  to  California  Government


Code  sections  65103(c)  and  65401,  with  �assurance  of General  Plan  conformance.� See  Policy
000-02  at  pg.  5.  This  language  was  added  to  Council  Policy  000-02  in  2009  when  the  Budget

Policy  underwent  a  significant  revision. See  City of San  Diego  Memorandum  to  Members  of the
Budget  &  Finance  Committee,  Re:  Proposed  City  of San  Diego  Budget  Policy  (Sept.  15,  2009).

Prior  to  that,  the  only  reference  to  a  role  by  the  Planning  Commission  in  the  review  of the  CIP
budget  was  in  Council  Policy 800-06,  titled  Capital  Improvements  Programming,  approved  in
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1991.  Regarding  this  role,  Council  Policy 800-06  stated  only  �[t]he  Capital  Improvements


Program shall  be  submitted  through  the  Planning  Commission  to  the  City Council  for  adoption.�

Council  Policy 800-06,  Implementation  3  (repealed  and  superceded  by  Council  Policy 000-02

pursuant  to  San  Diego  Resolution  R-305348  (Mar.  5,  2010)).

The  duties  of the  Planning  Commission  are  generally  set  forth  in  the  Charter  as  follows:


The  City  Planning  Commission  shall  be  organized  as  provided  by
the  laws  of the  State  and  have  such  powers  and  perform  such

duties  as  are  prescribed  by  such  laws.  The  duties  of the
Commission  shall  also  include  advising  upon  public  buildings,


bridges,  retaining  walls,  approaches,  park  and  harbor structures,

the  improvement  of Pueblo  lands  and  such  other  improvements  as

the  Council  may  by ordinance  determine.
1

San  Diego  Charter  §  41(c).

ANALYSIS


The  California  Planning  and  Zoning  Law,  Division  1,  Chapter  3,  Article  1,  contains

various  requirements  regarding  the  establishment  of planning  agencies,  and  the  duties  of the

planning  agencies. See  Cal.  Gov�t  Code  §§  65100-  65107.  However,  with  some  exceptions  not
relevant  here,  charter  cities  are  not  subject  to  the  provisions  of Chapter  3,  except  to  the  extent  the

charter  city adopts  them by  charter  or  by ordinance.


I. GENERAL  LAW  CITIES  MUST  EITHER  ASSIGN  TO  A  PLANNING  AGENCY

THE  DUTY  TO  CONDUCT  AN  ANNUAL  REVIEW  OF  THE  CAPITAL

IMPROVEMENTS  PROGRAM  OR  THE  LEGISLATIVE  BODY  MUST

CONDUCT  THE  REVIEW  ITSELF,  BUT  THERE  IS  NO  REQUIREMENT  THAT

THE  REVIEW  BE  CONDUCTED  BY  PLANNING  COMMISSIONS

Government  Code  section  65103,  enacted  in  1984,  requires  that  planning  agencies

�[a]nnually review  the  capital  improvement  program of the  city or  county  and  the  local  public
works  projects  of other  local  agencies  for  their  consistency  with  the  general  plan,  pursuant  to

Article  7  (commencing  with  Section  65400).�  Cal.  Gov�t  Code  §  65103(c).  California

Government  Code  section  65401,  enacted  in  1965  and  amended  in  1970,  requires  that

government  agencies  whose  functions  include  �recommending,  preparing  plans  for,  or
constructing,  major  public  works,  shall  submit  to  the  official  agency,  as  designated  by the

respective  county  board  of supervisors  or  city council,  a  list  of the  proposed  public  works
recommended  for  planning,  initiation  or  construction  during  the  ensuing  fiscal  year.�  Cal.  Gov�t

Code  §  65401.  The  agency  designated  to  receive  the  list  �shall  list  and  classify  all  such
recommendations  and  shall  prepare  a  coordinated  program  of proposed  public  works  for  the

ensuing  fiscal  year.� Id.  Finally,  �[s]uch  coordinated  program shall  be  submitted  to  the  county  or
city planning  agency  for  review  and  report  to  said  official  agency  as  to  conformity  with  the

adopted  general  plan  or  part  thereof.� Id.  Contrary  to  the  language  in  Council  Policy 000-02,

1Although  not relevant  to  this  discussion,  the  Planning  Commission  is  also  the  decision  making  body  for  Process
Four  land  use  matters,  and  the  appeals  of Process  Two  and Three  land  use  matters.  San  Diego  Municipal  Code
Chapter  11,  Article  2,  Division  5.
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neither  California  Government  Code  section  65103  nor  section  6540  state  a  duty  for  planning


commissions.  Instead,  they  refer  to  the  duties  of the  planning  agencies.


Regarding  the  creation  of planning  agencies,  the  California  Government  Code  states:

There  is  in  each  city and  county a planning  agency  with  the  powers
necessary  to  carry out  the  purposes  of this  title.  The  legislative


body of each  city and  county shall  by  ordinance  assign  the
functions  of the planning  agency  to  a  planning  department,  one  or

more  planning  commissions,  administrative  bodies  or  hearing

officers,  the  legislative  body  itself,  or  any combination  thereof,  as

it  deems  appropriate  and  necessary.  In  the  absence  of an
assignment,  the  legislative  body  shall  carry  out  all  the  functions  of

the  planning  agency.


Cal.  Gov�t  Code  §  65100  (emphasis  added).


Regarding  the  creation  of planning  commissions,  the  California  Government  Code  states
that  the  legislative  body  �may  create  one  or  more planning  commissions  each  of which  shall

report  directly to  the  legislative  body.�  Cal.  Gov�t  Code  §  65101(a)  (emphasis  added).  Therefore,

state  law  does  not  require  that  a  general  law  city create  a  planning  commission,  nor  does  it

dictate  any  duties  for  the planning  commissions;  however,  duties  are  set  forth  for  the planning
agencies. See  Cal.  Gov�t  Code  §  65103.  In  addition,  California  Government  Code  section  65700

states  that,  with  some  exceptions,  the  provisions  of Chapter  3  do  not  apply to  charter  cities,
except  to  the  extent  they are  adopted  by charter  or ordinance  of the  city.

2

II. AS  A  CHARTER  CITY,  THE  CITY  IS  EXEMPT  FROM  THESE  PROVISIONS


OF  THE  PLANNING  AND  ZONING  LAW,  UNLESS  OTHERWISE  ADOPTED

BY  CHARTER  OR  ORDINANCE,  AND  NEITHER  THE  CHARTER  NOR  ANY

ORDINANCES  ADOPT  THESE  PROVISIONS


As  stated  above,  California  Government  Code  section  65700  states  that,  with  some
exceptions,  the  provisions  of Chapter  3  do  not  apply to  charter  cities,  except  to  the  extent  they

are  adopted  by charter  or  ordinance  of the  city.  San  Diego  has  not  adopted  the  provisions  of
Chapter  3  by charter  or ordinance.


Section  42  of the  1931  Charter  (Freeholder�s  Charter)  stated  in  part  that  �[t]he  City

Planning  Commission  shall  be  organized  as  provided  by the  laws  of the  State  and  have  such
powers  and  perform  such  duties  as  are  prescribed  by  such  laws.� 

3 
 When  a  body of law  relating


to  a  specific  subject  is  adopted  by reference,  the  adoption  is  deemed  to  include  all  later
amendments  to  that  body of law.  58  Cal.  Jur.  3d Statutes  §  53  (2011).4  Therefore,  when  the

Freeholder�s  Charter  adopted  by reference  the  �laws  of the  State�  and  provided  the  Planning


2  Some  exceptions  are  that  charter  cities  must  adopt  general  plans  containing  the  mandatory elements  set  forth  in
Article  5,  and  the  provisions  relating  to  low  and  moderate  income  housing  within  the  Coastal  Zone  set  forth  in
California  Government  Code  sections  65590  and  65590.1  also  apply to  charter  cities.
3  Although  this  provision  was  transferred  to  section  41  in  1969,  the  language  was  unchanged. See 1968  Op.  City
Att�y  1,  3  (Jan.  3,  1968).
4  When  specifically identified  statutes  are  adopted  by reference,  however,  later  amendments  to  that  statute  are  not
considered  incorporated  by reference. Id.
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Commission  with  �such  powers  and  duties  as  are  prescribed  by  such  laws,�  that  adoption  by

reference  included  all  later  amendments  to  the  state  laws  establishing  the  powers  and  duties  of
planning  commissions.


Because  Charter  section  41  adopted  a  body of law  relating  to  a  specific  subject,  the  most

recent  amendments  to  the  Planning  and  Zoning  Law  govern.  The  current  relevant  Planning  and
Zoning  Law  exempts  charter  cities  from  its  provisions,  except  to  the  extent  the  charter  city has

adopted  them  by  charter  or ordinance.  The  City of San  Diego  does  not  have  a  charter  section  or
ordinance  that  requires  its  planning  agency  to  conduct  an  annual  review  of the  CIP  for  general


plan  consistency.
5

The  City  Council  may  still  wish  to  ensure  that  any  proposed  CIP  projects  are  consistent

with  the  general  plan.6 The  standard  for  a  project�s  consistency  with  the  general  plan  is  not

difficult  to  meet.  A  project  is  inconsistent  with  a  general  plan  only  if it  conflicts  with  a  plan
policy  that  is  fundamental,  mandatory,  and  clear. Families  Unafraid To  Uphold Rural  El  Dorado


County  v.  Board of Supervisors,  62  Cal.  App.  4th  1332,  1341-42  (1998);  see  also Corona-Norco

Unified School  Dist.  v.  City  of Corona,  17  Cal.  App.  4th  985,  994  (1993)  (��[A]  .  .  .  project  is

consistent  with  a  general  plan  if,  considering  all  its  aspects,  it  will  further  the  objectives  and
policies  of the  general  plan  and  not  obstruct  their  attainment.��)(citation  omitted).  Furthermore,


courts  afford  an  agency�s  consistency  determination  a  �strong  presumption  of regularity.�

Sequoyah  Hills  Homeowners  Ass�n  v.  City  of Oakland, 23  Cal.  App.  4th  704,  717  (1993).

The  Council  Policy  should  be  revised  so  that  it  no  longer  states  that  state  law  sections

�require�  that  the  CIP  be  submitted  to  the  Planning  Commission  for  assurance  of conformance

with  the  General  Plan.  Absent  the  passage  of a  charter  amendment  or  an ordinance,  the  reference


to  a  state  law  requirement  should  be  deleted  entirely.7

5  The  City�s  various  planning  functions  are  performed  by the  Development  Services  Department  Planning  Division
staff,  the  Planning  Commission,  and  the  City Council.  There  is  no  one  entity designated  as  the  City�s  �planning

agency,�  nor,  as  a  charter  city,  is  the  City required  to  designate  a  planning  agency,  for  the  reasons  set  forth  herein.
6  Some  other  charter  cities  require  their  planning  commissions  to  conduct  an  annual  review  of the  CIP  budget,  See
Gilroy Charter  §  906(b);  Modesto  Charter  §  1107;  Modesto  Municipal  Code  §  10-1.102(e).  However,  upon
obtaining  charter  city  status,  the  City of Carlsbad  repealed  their  requirement  that  the  planning  commission  conduct

an  annual  CIP  conformance  review. See  Carlsbad  Ordinance  CS-071  (Dec.  22,  2009)
7  Any department  may bring  forward  an  amendment  to  a  Council  Policy.  Council  Policy 000-01,  Procedure  1,  states

�[t]he  City Council  or  any standing  committee  or  member  thereof,  the  City Manager,  non-managerial  department

heads,  and  City Boards  and  Commissions  may originate  draft  policy  proposals  for  formal  consideration  by the
Council.�
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CONCLUSION

The  City Planning  Commission  is  not  required  by  state  law  to  conduct  an  annual  review

of the  CIP  budget  for  conformance  with  the  City�s  General  Plan.  As  a  charter  city,  the  City  is  not
subject  to  this  requirement,  absent  a  requirement  in  the  charter  or  the  passage  of an  ordinance.


Until  such  time  as  the  City passes  such  a  charter  amendment  or  ordinance,  the  Council  Policy
should  be  revised  to  delete  the  reference  to  a  requirement  by  state  law.

JAN  I.  GOLDSMITH,  CITY  ATTORNEY


By /s/  Shannon  M.  Thomas

Shannon  M.  Thomas
Deputy City  Attorney
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