
MARY JO LANZAFAME
    ASSISTANT CITY ATTORNEY

CATHERINE M. BRADLEY
DEPUTY CITY ATTORNEY

OFFICE OF

THE CITY ATTORNEY
CITY OF SAN DIEGO

Jan I. Goldsmith
CITY ATTORNEY

1200 THIRD AVENUE, SUITE 1620

SAN DIEGO, CALIFORNIA 92101-4178

TELEPHONE (619) 236-6220

FAX (619) 236-7215

MEMORANDUM OF LAW

DATE: May 28, 2013

TO: The Honorable Mayor and City Councilmembers

FROM: City Attorney

SUBJECT: Effective Date of Ordinances Amending the City's Campaign Laws

INTRODUCTION

The Committee on Rules and Economic Development has asked whether an ordinance
amending the San Diego Municipal Code to set campaign contributions limits is an ordinance
“relating to an election” that can be introduced and adopted on the same day.

QUESTION PRESENTED

Is an ordinance amending the San Diego Municipal Code to set campaign contributions
limits an ordinance “relating to an election” that is effective on the day of introduction pursuant
to San Diego Charter sections 275 and 295(d)?

SHORT ANSWER

No. The phrase “relating to an election” has been interpreted by the California Court of
Appeal to be limited to acts which relate to the actual conduct of an election or which pertain to
ministerial duties in connection with an election. Ordinances that relate to the calling or conduct
of an election are not subject to referendum. An ordinance establishing campaign contribution
limits does not directly relate to the conduct of an election. Instead, it is a legislative act for
which the people have the power of referendum. Accordingly, an ordinance relating to campaign
laws would be effective not less than thirty days after final passage of the ordinance by the City
Council.
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ANALYSIS

I. THE CALIFORNIA CONSTITUTION PROVIDES A BROAD POWER OF
REFERENDUM.

In general, ordinances that become effective immediately are not subject to referendum.
The initiative and referendum powers are set forth in the California Constitution and are based
on the theory that “all power of government ultimately resides in the people . . . not as a right
granted the people, but as a power reserved by them.” Ortiz v. Board of Supervisors, 107 Cal.
App. 3d 866, 870 (1980).

Article II, section 9, subdivision (a), of the California Constitution guarantees the power
of referendum, with certain exceptions. One of the exceptions is for statutes “calling elections”:

The referendum is the power of the electors to approve or reject statutes or parts
of statutes except urgency statutes, statutes calling elections, and statutes
providing for tax levies or appropriations for usual current expenses of the State.
(Emphasis added.)

Cal. Const. art.II, § 9.

Similarly, California Government Code section 25123 provides that County ordinances
take effect thirty days after their final passage, except the following ordinances, which take effect
immediately: (a) those calling or otherwise relating to an election; (b) those specifically required
by this code or by any other law to take immediate effect; (c) those fixing the amount of money
to be raised by taxation, or the rate of taxes to be levied; (d) those for the immediate preservation
of the public peace, health, or safety, which shall contain a declaration of the facts constituting
the urgency, and shall be passed by a four-fifths vote of the board of supervisors; (e) those
specifically relating to the adoption or implementation of a memorandum of understanding with
an employee organization; and (f) those relating to salaries and other compensation of officers,
other than elected officers, and employees. Id. (Emphasis added.) 1

The California Constitution uses the phrase “calling elections” while the California
Government Code 25123(a) adds the phrase “relating to an election.” These phrases were
discussed by a California appellate court in Ortiz v. Board of Supervisors, 107 Cal. App. 3d 866
(1980) when analyzing whether a redistricting ordinance could be considered “relating to an
election” and, therefore, not subject to referendum. In Ortiz, the court stated:

1 California Government Code section 25123 governs ordinances adopted by a county board of supervisors. Similar
language is found in Government Code section 36937, which governs ordinances adopted by a city council. (See,
Govt. Code § 36937(a), which provides that ordinances “relating to an election” take effect immediately.) The San
Diego Charter appears to have combined the California Constitution and the Government Code phrasing by using
“calling or relating to elections.”
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A law “calling an election” is one of the exceptions to the referendum power
under California Constitution article II, section 9, subdivision (a). A redistricting
ordinance does not call an election. Nowhere do the constitutional provisions on
the referendum use the term “relating to an election” as is found in Government
Code section 25123. If “relating to an election” were construed to include a
redistricting ordinance, it would result in a restriction of the referendum power
reserved to the people.

Ortiz, 107 Cal. App. 3d at 872.

The Court stated that it must liberally construe the referendum power to promote the
democratic process. Id. at 870. Moreover, “[i]f doubts can reasonably be resolved in favor of the
use of this reserve power, courts will preserve it.” Id. at 871. Consequently, the Court narrowly
interpreted the phrase “relating to an election” in Government Code section 25123(a) “to be
limited to those acts which technically relate to the actual conduct of an election or which pertain
to ministerial duties in connection with an election such as prescribing voting precincts or setting
hours for voting.” Id. at 872. The Court further noted the Legislature cannot reduce the
referendary power reserved to the people by enlarging or increasing the type of legislation which
becomes effective immediately. Id. at 873.

II. ORDINANCES ESTABLISHING CAMPAIGN CONTRIBUTION LIMITS DO
NOT “RELATE TO ELECTIONS” UNDER CHARTER SECTION 295.

The San Diego Charter provides that most ordinances may be passed by the Council only
after twelve calendar days have elapsed from the day of their introduction. Charter § 275.
Thereafter, ordinances are effective “not less than thirty calendar days” from the date of final
passage. Charter § 295(d). The thirty days provide an opportunity for the people of the City to
exercise the power of referendum. Charter § 23. Similar to the California Constitution, the
Charter provides that certain ordinances may take effect without the thirty-day period for
referendum. Charter § 295(d). Those ordinances are enumerated in the Charter as those making
the annual tax levy, the annual appropriation ordinances, ordinances “calling or relating to
elections,” and emergency measures. Id.

The City Council “calls” the primary, general, and special elections by ordinance. These
ordinances set forth the purpose and date of the election, and are passed on the day of
introduction. With respect to ordinances “relating to elections,” in 1997 this Office advised that
amendments to the San Diego Municipal Code relating to referenda and recall elections may be
introduced and adopted on the same day. See, 1997 City Att’y MOL 490 (ML-97-32; Nov. 21,
1997). The memorandum noted that while the phrase “relating to” is very broad, the Charter
requires a “direct relationship or connection to elections, rather than a remote relationship or
connection.” In particular, the memorandum concluded that ordinances related to referenda and
recall are different than ordinances regarding campaign finance laws. That is, campaign finance
ordinances do not directly relate to elections, but more directly relate to campaigns. Id.
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Accordingly, the memorandum concluded that amendments to the Municipal Code relating to
campaign finance are not effective immediately.2

This conclusion is consistent with the rationale in Ortiz which held that ordinances
relating to elections are those which technically relate to the actual conduct of an election or
which pertain to ministerial duties in connection with an election, such as prescribing voting
precincts or setting hours for voting. To hold otherwise would impermissibly reduce the power
of referendum guaranteed by the California Constitution.

CONCLUSION

The City Council will be considering an ordinance amending the Municipal Code
regarding campaign contribution limits by political parties to City candidates. As discussed
above, the ordinance does not relate to the actual conduct of an election. Instead, the ordinance
relates to campaign finance laws, only indirectly related to elections. Accordingly, an ordinance
amending the Municipal Code relating to campaign finance may be passed by the Council not
less than twelve days after introduction. Thereafter, the ordinance is effective “not less than
thirty calendar days” from final passage. This will preserve the power of referendum to the
people as required by the California Constitution and the holding in Ortiz.

JAN I. GOLDSMITH, City Attorney

By         /s/ Catherine M. Bradley
Catherine M. Bradley
Deputy City Attorney

CMB:sc

ML-2013-8
Doc. No. 566658

2 In light of the rationale in Ortiz, a court could conclude that an ordinance amending the Municipal Code relating to
initiatives, referenda, recall, and other election matters, may not take effect immediately (i.e., any doubts in favor of
reserving the power of referendum should be resolved in favor of preserving that power). Accordingly, we
recommend that ordinances amending the Municipal Code that relate to elections take effect not less than thirty days
after final passage, unless the amendments clearly relate to the conduct of an election or ministerial duties in
connection with an election.


