
                        MEMORANDUM OF LAW

DATE:     December 31, 1985

TO:       Richard L. Hays, Deputy Director, Refuse

          Collection Division

FROM:     City Attorney

SUBJECT:  Applicability of Proposition "F" Collection

          Guidelines to Commercial Office Buildings and

          Hotels/Motels

    Your memorandum of November 18, 1985 requested this office's

advice on the application of Proposition "F" fees and limits to

refuse collected from commercial office buildings and from hotels

and motels that rent on a daily/weekly/monthly basis.  It is our

conclusion that the Proposition "F" limits apply to the office

building as a single commercial entity rather than to each

tenant, and that hotels and motels with a transient business

clientele are "commerical" rather than "residential" refuse



generators.  For collection purposes, if the motel or hotel rents

rooms on a "daily/weekly/monthly" basis, it is transient; if it

rents out rooms on a "monthly" basis only it should be treated as

a residential generator.  Our analysis follows.

    The first issue concerns refuse collection service to

commercial office buildings with tenants.  You asked whether the

Proposition "F" limit is to be limited to the building as a

single commercial entity, or whether the limit is to be based on

the number of tenants occupying the building.  It is our

conclusion that an office building is a single commercial entity,

and thus the six-container limit applies to the entire refuse

load generated by that establishment, rather than by each tenant.

    This conclusion is based on an interpretation of Proposition

"F," which is codified as section 14 of San Diego Municipal Code

section 66.0123.  The pertinent parts are summarized below:

              The City Council may, by ordinance,

         establish fees for the disposal of commercial

         wastes and industrial wastes generated in the

         City.  . . .

              Such rules and regulations shall include

         limitations on the quantities of commercial

         wastes . . . collected, with the City in no



         event collecting from any single commercial or

         industrial enterprise waste in an amount

         greater than one hundred fifty percent (150%)

         of the waste generated by an average City

         residential dwelling unit.  (Emphasis added.)

    This section further defines commercial wastes to include

"all types of solid and semi-solid waste material generated by

stores, offices, hotels, motels and other commercial activities

required under the provisions of the Municipal Code to pay a

license tax, with the exception of all non-transient residential

dwellings."  This must be taken in context with the first two

sentences of Proposition "F," which read:

              Notwithstanding any of the provisions of

         this People's Ordinance to the contrary, the

         City Council may by ordinance, establish rules

         and regulations for the collection,

         transportation and disposal of City refuse in

         the City of San Diego in order to protect the

         health and safety of the residents of the City

         and to ensure the provision of efficient and

         effective waste management services.  Such

         rules and regulations shall not include any

         fees for the collection, transportation or



         disposal of residential waste generated within

         the City of San Diego.

    There is no judicial interpretation of Proposition "F," nor

is there any legal interpretation related to refuse collection

that would be of assistance.  However, while the plain reading of

the "Peoples Ordinance" (San Diego Municipal Code section

66.0123, subsections 1-13) is to ensure residential refuse

collection, the purpose of Proposition "F" (section 14) is to

limit the amount of refuse collected from nonresidential sources

at taxpayers' expense.  It is well established in law that any

statute or ordinance must be construed in such fashion as to

render it fair, reasonable and harmonious with its manifest

purpose.  See 58 Cal.Jur. 3d, Statutes, sections 98, 104.  Thus,

this distinction can be used as the measure of the amount to be

collected from a commercial source before collection fees or

limits apply.

    An office building is a commercial enterprise which provides

office space and custodial and utility services to its tenants as

a contractual duty under a business lease.  The source of the

refuse generated should therefore be considered the office

building at the point of collection rather than each of the

individual tenants.  Any other construction would be contrary to

a limitation based on an average residential unit of



admeasurement for collection purposes, thus defeating the

apparent intent of the legislation, which is to limit the amount

to be collected.

    Your second question concerns the application of Proposition

"F" to hotels and motels that rent out at daily, weekly or

monthly rates.  This depends on whether these are considered

transient or non-transient.  Section 14a of San Diego Municipal

Code section 66.0123 provides as follows:

              "Commercial wastes" include all types of

         solid and semi-solid waste materials generated

         by stores, offices, hotels, motels, and other

         commercial activities required under the

         provisions of the Municipal Code to pay a

         license tax, with the exception of all

         non-transient residential dwellings.

    Under San Diego Municipal Code section 31.0305, a business

license tax is imposed on all motels and hotels with six or more

apartments or rental units.  Proposition "F" does not however

define "transient" or "non-transient."  Black's Law Dictionary

(5th Ed.) defines "transient," when used as an adjective, as of

temporary or of short duration, without specifying a time.

    The provisions of San Diego Municipal Code, sections 35.0102



and 35.0103 pertaining to the transient occupancy tax, may serve

to define a transient facility.  Hotel and motel facilities, as

defined therein, which rent out rooms for "less than one month"

must collect a tax from a "transient occupant."  Room rental on a

"daily" or "weekly" basis is subject to the transient occupancy

tax for a transient facility.  Conversely, a hotel or motel that

exclusively rents rooms for occupancy on a "month-to-month"

basis, or "monthly," would not be a facility to which the

transient occupancy tax applies, and, by implication, would not

be a "transient" facility.

    Support for this is found in the Civil Code.  Occupancies on

a month-to-month basis are recognized by Civil Code section 1943

as conferring leasehold rights that do not apply to persons

occupying rooms on a daily or weekly basis.  Civil Code section

1940 specifically provides that the protection of the Civil Code

governing the hire of real property does not apply to "transient

occupancy" in a hotel or motel that is subject to a transient

occupancy tax, or to an occupancy of less than 7 days.

    Therefore, we conclude that any hotel or motel that

advertises or provides daily or weekly rates should be classified

as a transient residential facility to which commercial fees and

limits under San Diego Municipal Code section 66.0123 may be

applied.  This would also include hotels and motels that



advertise "daily/weekly/monthly" rates.  It would exclude only

those that advertise or provide exclusively monthly or longer

rates and terms.  It is noted that where the hotel/motel

advertises its rates as "daily/weekly/monthly," it may still be

classified as a transient facility for Proposition "F" purposes,

even if all the rooms are actually rented on a month-to-month

basis and thus exempt from the transient occupancy tax.  This is

because the transient status definition applies to the nature of

the use rather than its actual use, unlike the transient

occupancy tax.  Under this set of definitions, probably all

motels and most hotels with six or more rooms or units will be

considered commercial activities for collection purposes.

    Please contact the undersigned, if I can be of further

assistance.

                                  JOHN W. WITT, City Attorney

                                  By

                                      Rudolf Hradecky

                                      Deputy City Attorney
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