
                        MEMORANDUM OF LAW

DATE:     July 15, 1985

TO:       Dave Grim, Property Department

FROM:     City Attorney

SUBJECT:  Easement for Construction and Repair of Water

          Main - Right of Reasonable Access Across

          Adjacent Property

    By memorandum dated June 17, 1985, you described a situation

where the City received "an easement for right of way to locate,

relocate, construct, reconstruct, maintain, operate, and repair a

water main or water mains, together with any or all fittings,

structures, and appurtenances thereto, through, over, under,

along and across" a specified portion of a lot.

    Your memorandum further stated, "The deed conveying the water

easement in 1955 did not express a conveyance of access.  Is

access to maintain the waterline implied?  Is any specific



expression of conveying the access necessary?"

    Your memorandum further indicated that, if the City does not

presently have necessary rights of access, you propose to have

the two applicable private ownerships grant such access and you

asked whether the proposed form of deed granting such access is

acceptable.

    With regard to the law applicable to easements, the general

rule is that while the grantee cannot make use of an easement in

excess of the grant, the grantee receives by implication the

right to do all things reasonably necessary in order to utilize

the easement, including the right to enter upon the adjacent

property of the grantor to the extent necessary to repair and

maintain the easement.  Pasadena v. California-Michigan Land &

Water Co., 17 Cal.2d 576, 110 P2d 983, 133 ALR 1186 (1941); Los

Angeles v. Howard, 244 Cal.App.2d 538, 53 Cal.Rptr. 274 (1966);

Ames v. Prodon, 252 Cal.App.2d 94, 60 Cal.Rptr. 183 (1967).  See

also Miller & Starr 3 Cal. RE Rev. Secs. 18:21-18:31, Sec. 18:55.

    Therefore, it appears that as a matter of law the City has a

right to access over the grantor's adjacent property in order to

maintain or reconstruct our water mains.  However, assuming that

the adjacent property owners are willing to grant our desired

access rights by the attached deed, it is clearly desirable to



obtain such specific access rights in order to preclude any

potential future disputes as to the extent of our implied

reasonable rights of access.  Your proposed deed form looks fine

with the minor modifications shown.

                                  JOHN W. WITT, City Attorney

                                  By

                                      Harold O. Valderhaug

                                      Deputy City Attorney
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