
                        MEMORANDUM OF LAW

DATE:     August 28, 1985

TO:       Harry Atkinson, Assistant Director, Park and

          Recreation Department

FROM:     City Attorney

SUBJECT:  Balboa Park - Naval Hospital - Final Judgment

    By memorandum dated July 29, 1985, received in this office

August 5, 1985, a copy of which memorandum is attached for

reference, you posed several questions relating to the Final

Judgment, copy attached, providing for the exchange of Balboa

Park properties involved in the reconstruction of the Naval

Hospital.  Your questions apparently originated from the Naval

Hospital Ad Hoc Committee.

    The first question is:  What happens to $1,200,000 if City

wants 2 or 3 buildings demolished or 17 or 19 buildings

demolished?  Does the City still pay the Navy $1,200,000?



    Paragraph 4 of the Final Judgment ("Judgment"), commencing on

page 7, provided that the City would set aside $1,950,000 of the

$3,700,000 paid by the Navy in connection with the land exchange

into a special fund.  Paragraph 4.a. specifies that the

$1,200,000 of the $1,950,000, plus interest, "shall be held . . .

to pay for the demolition of buildings and structures on the

Exchange Parcel."  The provision goes on to state that the City

at its option may either require the Navy to demolish the

buildings chosen by the City to be demolished, in which case the

entire $1,200,000 would be transferred to the Navy, or the City

may keep the $1,200,000 and have the buildings demolished itself.

    Therefore, it is incumbent upon the City to determine which

buildings it wants to demolish and to determine the approximate

cost of such demolition.  If the estimated cost would exceed

$1,200,000 it is obviously in the City's best interest to pay the

$1,200,000 to the Navy and require demolition by the Navy.  On

the other hand, if the demolition cost would clearly be less than

$1,200,000, it is in the City's best interest to have the

demolition work done itself and keep the difference.

    The exact same provisions apply to the $450,000 set aside for

landscaping described in Paragraph 4.b. on page 8 of the

Judgment.  Therefore, the answer to your second question is the



same as the answer to your first question.

    It should be noted that the Judgment specifies that:

    "as soon as "Navy) establishes the date that it will be

    vacating the Exchange Parcel, "Navy) shall give "City)

    at least one year advance written notice of said date

    and within 120 days after receipt of such notice "City)

    shall notify "Navy) in writing of its election whether

    or not to have the . . . work on the Exchange Parcel

    performed by "Navy)."  (Emphasis ours.)

Since the Judgment requires the Navy to vacate the Exchange

Parcel by June 30, 1988, the City can expect the one year notice

in early 1987 or perhaps even earlier.

    Therefore, it is extremely important to determine in a timely

manner which buildings are to be demolished so that we can be

prepared to obtain an accurate estimate of demolition and

landscaping costs in order to decide whether to do the demolition

and landscaping ourselves.  No further agreement between the City

and the Navy is necessary in order to implement the clear

language of the Judgment.

    Your third question asks whether Section 8 on page 10 of the

Judgment means "that the Navy may vacate the Exchange Parcel

without complying with the National Historic Preservation Act of

1966."  You indicated that Ron Buckley of the City Planning



Department understood the judge who approved the Judgment to have

stated that "the buildings in the Exchange Parcel may be passed

on to the City without stipulation as to which are to be

preserved or maintained, and that the responsibility for

compliance with the National Historic Preservation Act of 1966 is

the sole responsibility of the City."  Section 8 is quite

specific in stating that the Navy, not the City, must secure

compliance with the National Historic Preservation Act with

respect to the entire Exchange Parcel and all improvements

thereon.  The Navy is in fact apparently providing for such

compliance as indicated in the Memorandum of Agreement between

the Navy and the Advisory Council on Historic Preservation dated

April 3, 1985, copy attached.  The Judgment does, however,

further specify that, if the City determines that a historically

significant improvement or structure not be demolished, then the

City, not the Navy, shall thereafter be responsible for complying

with requirements arising from the historic nature of the

structure or improvement.

    The answer to your fourth question, regarding responsibility

for complying with requirements involving a historically

significant structure or improvement which is to be demolished,

is that the Navy, not the City, is responsible for complying with



any such requirements.

    Paragraph F of your memorandum asked whether "there "are) any

impediments or restrictions at the present time that would

prohibit the City from demolishing all the structures in the

Exchange Parcel as well as Building 149 (chapel)."  The City is,

of course, precluded from demolishing, or requiring the Navy to

demolish, any of the buildings on the Exchange Parcel until the

Navy establishes the date that it will be vacating the Exchange

Parcel.  Furthermore, Paragraph 7 of the Judgment granted the

Navy the right to continue occupancy of the chapel property until

the vacation by the Navy of the Exchange Parcel.

    Paragraph G of your memorandum relates to the Navy's present

efforts towards complying with the National Historic Preservation

Act.  The Navy's efforts appear to be towards compliance with the

Act.  If you or Mr. Buckley feel that for some reason the Navy is

not acting appropriately to secure compliance with the Act,

please contact me with regard to your basis for such an opinion.

    Paragraph H of your memorandum asked "if there are any

easements on the Exchange Parcel that may hinder demolition or

reconstruction."  By copy of this memorandum of law the City

Property Department is requested to report back to you with

regard to existing easements on the Exchange Parcel.

    It is unlikely that any easement would significantly hinder



demolition and, of course, it is impossible to ascertain whether

any easement may hinder reconstruction until we have established

plans for reconstruction.  It should be noted, however, that the

Judgment, in Paragraph 3.b. on page 6, provides that the Navy may

reserve easements for maintenance and replacement of all existing

utility lines serving the medical center but that the easement

areas "shall not be maintained, repaired or replaced in such a

manner as to unreasonably or unnecessarily interfere with

"City's) utilization of the Exchange Parcel for public park

purposes."

    In answer to your last question, a copy of the quitclaim deed

from the Navy, as required under said Paragraph 3.b. of the

Judgment, is attached for reference.  The quitclaim deed, as you

will note, specifies the location of drainage easements which are

to be retained to serve the Navy's adjacent property.

                                  JOHN W. WITT, City Attorney

                                  By

                                      Harold O. Valderhaug

                                      Deputy City Attorney
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