
DATE:     November 19, 1985


TO:       Will Sniffin, Deputy Water Utilities Director


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Overnight Camping on Access Road to Lake Hodges


    By means of a recent route slip, you outlined a problem of


citizens lining up in their vehicles to be first on the lake for


fishing purposes.  During peak times, you point out that this


entails cars forming a line beginning the previous evening.  Such


activity has drawn complaints for adjacent property owners who


claim that such camping activity is illegal.  You ask for our


review and whether there are any regulations pertaining to this


situation.

    The regulations governing the water impounding systems are


authorized in San Diego Municipal Code sections 67.40, 67.41 and


67.42 which provide:


         SEC. 67.40  WATER IMPOUNDING SYSTEM-POSTING


                     OF NOTICES-AUTHORITY TO ENFORCE




                     REGULATIONS


           (a) That the properties of the water


         impounding system owned by and under the


         control of The City of San Diego shall be


         posted with notices against trespassing,


         bathing, or unauthorized shooting, hunting,


         fishing or camping, and warning all persons


         against violation of any of the ordinances of


         The City of San Diego, of the laws of the


         State of California, or any rules or


         regulations adopted pursuant thereto, which


         provide for the protection of any reservoir,


         or properties of the water impounding system.


           (b) That all officials and employees of the


         Park and Recreation Department and the Water


         Utilities Department of The City of San Diego


         are hereby vested with authority to enforce


         all laws, orders, rulings and regulations


         enacted for the protection of these waters and


         the properties pertaining thereto.


         SEC. 67.41  WATER IMPOUNDING


SYSTEM-DESIGNA-

                     TION OF PERMISSIBLE USES:




           (a) That the City shall designate, through


         the City Manager, which reservoirs or property


         of the water impounding system of The City of


         San Diego, or any of them, shall be open to


         the public for the purpose of camping,


         boating, shooting, hunting and or fishing, and


         unless otherwise permitted thereby, no


         reservoir or property of the water impounding


         system of The City of San Diego shall be open


         to the public for any purpose.


           (b) That the City Manager be, and he is


         hereby authorized and empowered to adopt such


         rules and regulations or modification thereof,


         regulating and controlling entry, camping,


         boating, shooting, hunting and/or fishing


         privileges and sanitation, upon the reservoirs


         and properties of the water impounding system


         owned by or under the control of The City of


         San Diego.


         SEC. 67.42  WATER IMPOUNDING


SYSTEM-DECLARA-

                     TION OF REGULATIONS OF USE:


           That all rules and regulations or


         modifications thereof concerning entry,




         camping, boating, shooting, hunting and or


         fishing privileges, and sanitation, upon the


         reservoirs or property of the water impounding


         system owned by or under the control of The


         City of San Diego, which are approved by the


         City Manager of said City, are hereby declared


         to be the rules and regulations governing such


         privileges and sanitation.


    The rules and regulations promulgated pursuant to these


sections are attached as Exhibit A having been recently revised


and approved.  While Rules 2.4 and 2.5 prohibit conduct that


disturbs the peace and fires in unauthorized areas, there is no


explicit ban on camping.


    The general ban on camping found in Municipal Code section


63.02.12 pertains to regulating activity in public parks and


beaches.  Since the regulations of Exhibit A are specifically for


reservoirs, these regulations would govern.


    While the existing rules contain no ban on camping, they


could be revised with the approval of the City Manager.  However


we seriously question whether the mere lining up of vehicles


would constitute "camping."  The definition of camping, however,


is beyond the bounds of this review.




    In short, the existing regulations contain no prohibition on


"camping" but offensive behavior that disturbs the peace of a


reasonable citizen can be curtailed under Rule 2.4.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Ted Bromfield


                                      Chief Deputy City Attorney
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