
DATE:     March 13, 1986


TO:       Councilwoman Judy McCarty


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  City Obligation to Provide Housing for the


          Homeless


    By memorandum dated January 28, 1986, you indicated that it


is your understanding that several cities and counties in the


United States have been sued for not providing sufficient housing


for their homeless.  Your memorandum indicated your concern about


the problem of homelessness and asked:


         1.  What are the legal responsibilities of the City of


    San Diego in providing for the homeless?


         2.  Is the recently discussed Housing Element adequate


    under the State guidelines in its response to homelessness?


         3.  What have been the results in the other lawsuits?


    In answer to your first question, there is no Federal or


State regulation requiring cities to actually provide homes to


"homeless" persons and families.  While there is a substantial


amount of concern for the plight of homeless persons and families


at the Federal, State and local level, and while there are


Federal and State programs supporting the provision of housing


for the homeless, there are no laws mandating cities, utilizing


the funds of local taxpayers, to provide housing for the


homeless.

    With regard to your second question, Section 65583 of the


California Government Code specifies the required contents of the


Housing Element for each city's General Plan.  Section


65583(a)(6) was amended effective September 30, 1984, to require


in each Housing Element an "Analysis of any special housing


needs, such as those of the handicapped, elderly, large families,


farm workers, families with female heads of household, and


families and persons in need of emergency shelter."  (Underlined


portion added in 1984.)


    A proposed new Housing Element, which is scheduled for


Council review later this month, contains the required analysis


of emergency shelter needs.  The Government Code provisions


relating to the review and revision of Housing Elements require


that the City of San Diego review and revise, as necessary, its


Housing Element by July 1985.  We are now past the deadline so it


is important that the Council act expeditiously in reviewing and


revising, as necessary, the Housing Element.


    Nothing in the law relating to Housing Elements requires that




a city expend its general funds for the purpose of furnishing


housing to those who are without adequate housing.  In fact,


Section 65589 specifies in part:


         (a) Nothing in this article shall require a city . . .


    to do any of the following:


              (1) Expend local revenues for the construction of


         housing, housing subsidies, or land acquisition.


         . . .

    On the other hand, there is nothing in the law to preclude


the expenditure of City funds to provide housing for the needy.


In fact, Section 93 of the City's Charter provides that "the


credit of the City shall not be given or loaned to or in aid of


any individual, association or corporation; except that suitable


provision may be made for the aid and support of the poor."


Emphasis ours.


    With regard to your third question, we are not aware of any


lawsuits in the United States which have involved a determination


that cities or counties have some legal obligation to expend


general city or county funds for the purpose of providing housing


for the homeless.  There are, however, a number of cases, most of


them from East Coast states, which have prohibited cities and


counties from engaging in a practice called "exclusionary


zoning."  Those cases involve situations where cities or counties


exercise zoning powers in such a way as to preclude the


construction of small homes or apartments on small lots within


city or county boundaries.  The City of San Diego has, of course,


not engaged in such activities.  Furthermore, some states,


including California, have enacted legislation in effect


requiring cities to allow the construction of low and moderate


income housing.  In California, for example, Government Code


Section 65915 et seq., created in 1979, requires local officials


to grant a twenty-five percent density bonus or similar incentive


to developers who set aside at least one-fourth of their housing


for low or moderate income people.


    In San Diego the Housing Authority has administered Federally


funded programs providing housing for the needy for many years.


In the past six years, the Housing Commission has significantly


expanded the programs in which the City and its Housing Authority


are involved to provide additional, and maintain existing,


housing opportunities for low and moderate income persons and


families through the utilization of Federal and State grants and


loans.  Also the City has conveyed a number of City surplus


properties to the Housing Authority under various terms and


conditions for the purpose of providing sites and funds for


housing for low and moderate income persons and families.




                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Harold O. Valderhaug


                                      Deputy City Attorney


HOV:ps:559(x043.2)


ML-86-14


