
                        MEMORANDUM OF LAW

DATE:     January 23, 1986
TO:       Bruce Herring, Risk Management Director
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Supplemental Pension Savings Plan Withdrawal
          Application
    By memorandum dated December 9, 1985, you requested that this
office review a revised withdrawal form to be used in the
administration of the Supplemental Pension Savings Plan (SPSP).
You indicated that the newly designed form requires an employee
who is less than 100% vested to sign the form twice and if the
employee is married and desires to withdraw an amount in excess
of $3,500 the employee's spouse and a witness must also sign the
form twice.  You have asked if the form may be simplified by
combining the signature requirements for the withdrawal provision
and the forfeiture provision into one signature block.  You
specifically asked if a spouse's signature is required if a
forfeiture of any amount may occur.
    We have reviewed the withdrawal application and find that it
exceeds the requirements set forth in the recent amendments to
article VI of the Plan Document entitled "Withdrawals While
Employed."  The signature of a spouse of an employee is only
required when the employee makes a withdrawal in excess of $3,500
and this signature must be witnessed by a notary public or an
SPSP administrator.  This requirement was recommended by the
City's consultant in order to bring the SPSP plan into compliance
with the Retirement Equity Act (REA) (Public Law 98-397, 98 Stat.
1426).
    The form could be simplified to require one signature by the
employee, but it must provide for a signature block for the
employee's spouse and the appropriate witness in those cases
where the employee desires to withdraw more than $3,500.  Neither
the Plan Document nor any provision of law requires the signature
of an employee's spouse for withdrawals of less than $3,500, even
when a forfeiture may occur.  Such a requirement could be
interpreted as an additional condition of withdrawal that is not

provided for in article VI of the Plan Document.  If you desire
to require an additional spousal signature, the plan must be
amended in accordance with the provisions of article XI.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney



                                  By
                                      John M. Kaheny
                                      Deputy City Attorney
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