
                        MEMORANDUM OF LAW
DATE:     April 17, 1986

TO:       Charles G. Abdelnour, City Clerk
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Statement of Write-In Candidate in Sample
          Ballot
    By means of a recent memorandum, you requested our advice on
whether or not you must include in the sample ballot the
candidate statement of write-in candidate Robert McCullough who
recently requested the inclusion.
    The San Diego Municipal Code refers to the statement of a
candidate's qualification at Section 27.2204 which in pertinent
part provides:
         SEC. 27.2204  STATEMENT OF CANDIDATES'
                       QUALIFICATIONS
           Candidates for elective office may prepare a
         statement of qualifications on a form provided
         by the Clerk.  Such statement may include the
         name, age, occupation and education of the
         candidate and a brief description of the
         candidate's qualifications expressed by the
         candidate and limited to matter concerning
         only the candidate without reference to
         opponents or anyone else by name.  Such
         statement shall not include the party
         affiliation of the candidate nor membership or
         activity in partisan political organizations.
         Such statement, which shall not exceed two
         hundred words, shall be filed in the office of
         the Clerk at the following times:
              (a) When nominating petitions are
         returned for filing.
              (b) Within three (3) days following the
         municipal primary election for candidates who
         will be on the general municipal election
         ballot in Council elections.

              (c) No later than the day prior to the
         date after which the Registrar of Voters
         shall not accept nomination documents for
         statewide primary or general elections.  The
         statement may be withdrawn but not changed



         during the period for filing the nominating
         petitions and until 5 p.m. of the next working
         day after the close of the nomination period
         or during other prescribed filing periods and
         until 5 p.m. of the next working day after the
         close of such period.  Statements received by
         the Clerk shall be kept confidential until the
         expiration of the filing period.
                   "Emphasis added.)
    The Registrar of Voters may not accept nomination documents
later than the eighty-eighth (88th) day prior to the primary
election.  California Elections Code sections 6490 and 23302.5.
This allows for a practical period of preparation of the sample
ballot which must be mailed out not more than forty (40) nor less
than ten (10) days prior to the election.  California Elections
Code section 10010.
    Therefore under 27.2204(c), the Clerk cannot accept a
candidate's statement of qualification any later than the
eighty-ninth (89th) day prior to the election - that being the
"day prior to the date after which the Registrar of Voters shall
not accept nomination documents ...."  Hence no statement may
currently be accepted that was not filed eighty-nine (89) days
prior to June 3, 1986.
    Any other construction to provide a different date to
write-in candidates would wreak havoc with the preparation of a sample
ballot both practically and legally since nominating papers for
write-in candidates can be received by the Clerk up to fourteen
(14) days prior to the election (San Diego Municipal Code section
27.3209) while he is prohibited from sending out a sample ballot
later than ten (10) days prior to an election.  In short, a
write-in candidate has a right to have his candidacy considered
but not his qualifications circulated by the government unless
all appropriate filing deadlines are met.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      Ted Bromfield
                                      Chief Deputy City Attorney
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