
                        MEMORANDUM OF LAW
DATE:     May 14, 1986

TO:       Councilwoman Judy McCarty
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Funds Collected from Subdividers for
          Construction of Tierrasanta Bridge
    In your memorandum of March 26, 1986 you asked five questions
about the funds collected by the City for the improvements to
Tierrasanta Boulevard and its associated bridge.  Prior to
responding to your questions, a short discussion of the
background is appropriate.
    In 1978 Shapell-Lomasantas was processing a map and a
rezoning for a residential subdivision in the area east of I-15
and north of Tierrasanta Boulevard known as El Dorado Hills.
Condition No. 10 of that map required that the subdivider either
build one half of the Tierrasanta Boulevard bridge over the San
Diego river or contribute $200 per dwelling unit for each unit in
this map and in each of the later subdivisions of the El Dorado
Hills for the purpose of constructing the bridge.
    The developer accepted the contribution option and has
contributed some $260,000 into a fund to construct the bridge.
The funds are set aside in a separate trust account by the City
Auditor.  All interest earned on these accounts is transferred to
the General Fund in accordance with a long standing City policy.
(See, City Attorney Opinion No. 74-8 (1974).)
    With this background, we will answer your questions in the
order presented.
    1.  Can we transfer the funds collected from the developers
for this identified project to another related but separate
project?
    No, funds must remain in the fund for which they were
collected.

    Our rationale is as follows:  Government Code section 66484
sets forth standards for when fees can be collected for bridges
and thoroughfares.  Subparagraph (e) provides:
              Fees paid pursuant to an ordinance
         adopted pursuant to this section shall be
         deposited in a planned bridge facility or
         major thoroughfare fund.  A fund shall be
         established for each planned bridge facility
         project or each planned major thoroughfare



         project.  If the benefit area is one in which
         more than one bridge is required to be
         constructed, a fund may be so established
         covering all of the bridge projects in the
         benefit area.  Money in the fund shall be
         expended solely for the construction or
         reimbursement for construction of the
         improvement serving the area to be benefited
         and from which the fees comprising the fund
         were collected, or to reimburse the local
         agency for the cost of constructing the
         improvement.  (Emphasis added.)
    In our discussions you indicated that you desired to expend
the funds for another program, the bridge at Jackson Drive.  We
cannot say if this bridge is a proper expenditure for the
Tierrasanta Boulevard bridge fund.  It does not appear to be
within the area of the originally assessed subdivisions.  The
statute and the implementing ordinances limit the expenditure to
those facilities serving the area benefited.
    2.  If the answer to No. 1 is no, why not?
    We believe that this question is answered by our response to
question one.
    3.  If not, please provide this office with what action would
be necessary to accomplish transferring these funds.
    The legislative system regarding bridges and thoroughfares is
found in Government Code section 66484 and San Diego Municipal
Code section 102.0409, and does not provide a procedure for
transfer of impact fees.  Since the funds were collected to
mitigate a specific impact, they were not considered to be taxes.
62 Op. Att'y Gen. 663 (1979).  If the funds were to be used for
some other purpose, not related to the impact to be mitigated,
the fees would then be characterized as a tax (Trent Meredith
Inc. v. City of Oxnard, 114 Cal.App.3d 317 (1981)).

    If the funds were classified as a tax, they would have been
collected in violation of Proposition 13 because they exceed the
1% maximum.  Cal. Const. art. XIIIA.  To collect special taxes in
excess of 1% maximum requires a 2/3 vote of the affected voters,
Cal. Const. art. XIIIA, section 4.  We know of no case where a
development impact fee has been converted to a special tax for
another purpose.  If you desire, we could examine the feasibility
of bringing such a proposal before the electorate.
    The only other alternative to proceeding with the original
project would be to refund the money to the current homeowners.
None of City or State procedures describe a procedure for



refunding; however, the immediately preceding Government Code
provisions relating to impact fees for drainage (section 66483 et
seq.) has such a procedure at section 66483.2.
              Any surplus remaining shall be refunded
         as follows:
              (a)  There shall be refunded to the
         current owners of property for which a fee was
         previously collected, the balance of such
         moneys in the same proportion which each
         individual fee collected bears to the total of
         all individual fees collected from the
         particular drainage or sewer area;
              (b)  Where property for which a fee was
         previously collected has subsequently been
         subdivided into more than one lot, each
         current owner of a lot shall share in the
         refund payable to the owners of the property
         for which a fee was previously collected in
         the same proportion which the area of each
         individual lot bears to the total area of the
         property for which a fee was previously
         collected; and
              (c)  There shall be transferred to the
         general fund of the county or city any
         remaining portion of the surplus which has not
         been paid to or claimed by the persons
         entitled thereto within two years from the
         date either of the completion of the
         improvements, or the adoption by the
         legislative body of a resolution declaring a
         surplus, whichever is later to occur.

    If we were to follow this procedure, it would be effective.
    4.  Can the interest be kept in the same account rather than
be transferred into the General Fund?
    In City Attorney Opinion No. 74-8 (1974) this office
indicated that, absent a specific legislative or contractual
obligation, the City may properly credit interest earned to the
General Fund.  In this case, the City Council has the authority
to amend San Diego Municipal Code section 102.0409 to require
that interest earned on development impact fees remain in the
specific fund.
    5.  Can the interest going into the City's General Fund from
this account be transferred to another account without going into
the General Fund?



    This is a policy decision of the City Council.  The City
Council may allocate the interest to any proper activity it so
designates.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      John K. Riess
                                      Deputy City Attorney
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