
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     February 7, 1986


TO:       Bruce Herring, Risk Management Director via


          John Fowler, Deputy City Manager


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Supplemental Pension Savings Plan Compliance


          with the Retirement Equity Act


    In a recent memorandum, you asked this office to respond to


several questions concerning changes in the administration of the


Supplemental Pension Savings Plan (SPSP) which have occurred as a


result of recent amendments to the Plan Document.  These changes


were made upon the advice of the City's consultant in order for


the plan to comply with certain provisions of the Retirement


Equity Act of 1984 (REACT) (Public Law 98-397, 98 Stats. 1426


(1984)) and the Deficit Reduction Act of 1984 (DEFRA) (Public Law


98-369, 98 Stats. 497 (1984)).


    Section 10.02(b) of the Plan Document now requires the Plan


Administrator to determine whether or not a domestic relations


order issued by a court represents a "qualified domestic


relations order" as that term is defined in Sec. 414(p) of the


Internal Revenue Code of 1954, as amended.   During the period of


time it takes the Plan Administrator to make this determination,


certain procedural steps must be followed.  In addition, the Plan


Document has also been amended to provide that in the case of a


married participant's retirement or other termination, the normal


form of benefit will be a "qualified joint and survivor annuity."


    At the present time, the City has made an application to the


Internal Revenue Service for an advanced determination that the


SPSP plan meets the qualifications of 26 USC 401(a) with respect


to its continued qualification.  We feel confident that this


determination will be favorable as we believe SPSP is a qualified


governmental plan as that term is defined in 26 USC 414(d).


However, as we have previously indicated to you in a Memorandum


of Law dated October 15, 1985, SPSP is a "governmental plan"


under 29 USC 1003 and therefore exempt from the funding and


vesting provisions of the Employee Retirement Income of Security


Act of 1974 (ERISA) (Public Law 93-406, 93 Stats. 691 (1974))


which REACT amended.  Evidently, as a result of the flurry of


amendments to the Internal Revenue Code contained in REACT and


DEFRA, our consultants believed that it was in the City's best


interest to adopt certain provisions of REACT which are




inapplicable to the City into the SPSP Plan Document.  It is now


clear, however, that the City was not required by law to adopt


REACT's provisions relating to "qualified domestic relations


orders".  These provisions are found in Sec. 204 of REACT and


amend 26 USC 401(a)(13) and 26 USC 414(p).  These amendments to


the anti-assignment provisions of 26 USC 401(a)(13) do not apply


to governmental plans according to an IRS Letter Ruling of June


27, 1984, and an IRS General Counsel Memorandum of August 20,


1984.  The General Counsel memorandum states in part:


         The flush language of Sec. 401(a) appearing


         after Sec. 401(a)(24) provides in pertinent


         part that Sec. 401(a)(13) applies only to a


         plan which Sec. 411 applies (without regard to


         Sec. 411(e)(2)).


         Section 411(e)(1) exempts governmental plans


         described in Sec. 414(d) from the provisions


         of Sec. 411 other than Sec. 411(e)(2).  The


         governmental plan as described in Sec. 414(d)


         includes one established and maintained for


         its employees by the government of any state


         or any agencies or instrumentality thereof.


    The requirement to provide joint and severable annuities for


married participants is found in 26 USC 401(a)(11).  Subsection


26 USC 401(a)(11)(B) indicates that the provisions of that


paragraph shall only apply to any defined contribution plan which


is subject to the funding standards of Sec. 412.  However,


Sec. 412(h)(3) exempts governmental plans from the funding


requirements.  Therefore, the City was also not required by


federal law to adopt these provisions.


    To the extent that state law permits, The City of San Diego


was free to adopt the new amendments and voluntarily comply with


certain provisions of ERISA and REACT.  However, because The City


of San Diego is not bound by those provisions of federal law, we


are faced with the arduous task of interpreting the amendments


according to the federal statutory scheme and then reconciling


them with applicable provisions of California law concerning


public pensions and civil judgments which the City must follow.


    Preliminarily, you should be aware that California Code of


Civil Procedures Sec. 704.110 generally exempts public retirement


benefits from judgment in civil cases, except that once the


benefit or any part of it become payable to a person, it may be


applied to the satisfaction of a judgment for a child or spousal


support against that person.  In addition, California Civil Code


Sec. 4351 provides that a support order is not enforceable


against an employee's benefit plan unless the plan has been




joined or is a party to the proceedings.  In Re Marriage of


Williams, 163 Cal.App.3d 753, 209 Cal.Rptr. 827 (1985).


Therefore, the City must still comply in a timely fashion with


lawful state court judgments and orders regardless of any


procedural guidelines established by ERISA and REACT for


qualified domestic relations orders which have been incorporated


by The City of San Diego into the SPSP plan.


    With the above background in mind, we answer your questions


as follows:

                       QUESTION NO. 1


         WHAT PROCEDURES SHOULD BE ESTABLISHED TO


         IDENTIFY A "QUALIFIED" DOMESTIC RELATIONS


         ORDER?


                           ANSWER


    The Plan Administrator is charged under paragraph 10.02(b) of


Article X of the Plan Document with determining whether or not a


domestic relations order is a "qualified domestic relations


order" as that term is defined in Sec. 414(p) of the Internal


Revenue Code of 1954 or its successor provision.


    However, the Plan Administrator need not determine if a


domestic relations order meets all of the requirements and


formalities set forth in 26 USC 414(p).  The reason for this is


clear.  The City cannot refuse to obey a lawful order of a state


court on the grounds that the plan participants have voluntarily


adopted inapplicable procedural provisions of federal law into


the plan.  If The City of San Diego is properly joined and the


order is valid under Code of Civil Procedure Sec. 704.110, the


Plan Administrator must follow the order.  In those cases where


the City is not joined or the order appears to violate Code of


Civil Procedure Sec. 704.110, the assistance of this office


should be sought prior to making any payments.


    However, because the Plan Administrator is charged under


paragraph 10.02(b) of Article X of the Plan Document to determine


whether or not a domestic relations order is a "qualified


domestic relations order", as that term is defined in Sec. 414(p)


of the Internal Revenue Code of 1954 or a successor provision,


the Administrator should do the following:


         (1) Notify the participant affected by the order and any


    designated payee under the order of receipt of the order (if


    you so desire you may enclose a copy of the order) by mailing


    the notice to the address on the order or if there is no


    address on the order, to the last known address.


         (2)  The notice should include a statement that the Plan


    Administrator is in the process of determining within a


    reasonable time whether or not it is a "qualified domestic




    relations order".


         (3)  During this reasonable period of time, the Plan


    Administrator should check the order to ensure that the City


    has been properly joined pursuant to Civil Code Sec. 4351 and


    that the order is only for spousal and child support in


    accordance with California Code of Civil Procedure


    Sec. 704.110.


         (4)  The Plan Administrator should act within a


    reasonable amount of time depending upon the terms of the


    lawful order, however, it should not exceed the 90-day


    provision of Sec. 10.02(b) of the Plan Document.


                      QUESTION NO. 2


         WHAT APPROPRIATE LANGUAGE FOR THE REQUIRED


         NOTIFICATION TO THE PARTICIPANT AND ALTERNATE


         PAYEE IS REQUIRED UPON RECEIPT OF THE ORDER?


                           ANSWER


    If the joinder provisions of Civil Code Sec. 4351 have been


complied with, the participant and the payee should have been


notified by the court of any order affecting the participant's


SPSP account; however, the alternate payee may not have been


notified.  In addition, Sec. 10.02(b) requires that the notice be


sent.  Neither federal law nor state law requires or provides


specific language for this type of notice.  Nevertheless, we


would advise you that such a notice should state that:


         (1)  A court order has been served on the Plan


    Administrator (a copy of it may be attached).


         (2)  That the Plan Administrator will determine within


    the applicable time period whether or not the order is a


    qualified domestic relations order.


         (3)  The participant has a reasonable period to comment


    on the determination.


         (4)  That the amount payable under the order has been


    segregated into a separate account which will continue to


    bear interest at the regular rate.


         (5)  That the Plan Administrator will properly notify


    the participant and any payee under the court order of the


    determination (this must be after the time period given to


    the participant for comment has expired).


                       QUESTION NO. 3


         THE RETIREMENT EQUITY ACT REQUIRES THAT UPON


         RECEIPT OF A DOMESTIC RELATIONS ORDER AND


         DURING THE TIME THAT THE ORDER IS BEING


         SCRUTINIZED TO DETERMINE IF IT IS QUALIFIED,


         FUNDS AFFECTED BY THE ORDER MUST BE SEGREGATED


         IN A SEPARATE ACCOUNT IN THE PLAN OR IN AN




         ESCROW ACCOUNT.  FUNDS ARE CURRENTLY POSTED TO


         EACH PARTICIPANT'S ACCOUNT.  WILL THIS, IN


         CONJUNCTION WITH FLAGGING THE PARTICIPANT'S


         FILE TO PREVENT PAYMENTS FROM THE ACCOUNT,


         SUFFICE?  IF NOT, WILL THE SEGREGATED FUNDS BE


         AVAILABLE FOR INVESTMENT AND WILL THEY EARN


         INTEREST WHILE IN THIS SEPARATE ACCOUNT?


                           ANSWER


    Section 10.02(b) of the Plan Document indicates that while


the Plan Administrator is attempting to determine whether or not


the order is a "qualified domestic relations order" the Plan


Administrator shall cause the amount otherwise payable under the


order to be segregated in a separate account.  In the event the


Plan Administrator receives an order, joinder, summons or other


notice of legal action which may result in a qualified domestic


relations order, the Plan Administrator may, if not prohibited by


a lawful court order, withhold payment from the plan beyond the


date such payment would be normally distributed up to a maximum


of ninety days.  During this period of time, merely flagging a


participant's  account will not suffice as Sec. 10.02(b) clearly


dictates that the Plan Administrator must segregate in a separate


account in the plan the amounts otherwise payable under the


order.  Neither federal or state law  requires that the funds be


actually removed from the investment portfolio but only that a


separate accounting be made.  Interest at the normal rate is


earned during this period.


                       QUESTION NO. 4


         IT HAS BEEN OUR UNDERSTANDING THAT BENEFITS


         WOULD NOT BE PAID TO AN ALTERNATE PAYEE UNTIL


         SUCH TIME AS THEY WOULD BE PAYABLE TO THE


         PARTICIPANT UPON TERMINATION OR RETIREMENT,


         EXCEPT THAT IN THE CASE OF A DEFINED


         CONTRIBUTION PLAN (SPSP) THE ORDER MAY REQUIRE


         PAYMENT TO BE MADE TEN YEARS PRIOR TO THE


         NORMAL RETIREMENT DATE.


         (A)  PLEASE DEFINE NORMAL RETIREMENT DATE; (B)


         IF THE NORMAL RETIREMENT DATE IS THE


         PARTICIPANT'S AGE 65 AND A QUALIFIED DOMESTIC


         RELATIONS ORDER IS RECEIVED AT THE


         PARTICIPANT'S AGE 25, WOULD PAYMENT BE


         WITHHELD UNTIL THE PARTICIPANT REACHED AGE 55


         ASSUMING THE PARTICIPANT CONTINUED HIS CITY


         EMPLOYMENT?  IF SO, MUST MONIES DUE THE


         ALTERNATE PAYEE CONTINUE TO BE MAINTAINED IN A




         SEGREGATED ACCOUNT DURING THAT TIME?  IS


         ACCRUED INTEREST ADDED?  (C)  SINCE SPSP


         ALLOWS WITHDRAWAL OF VOLUNTARY CONTRIBUTIONS


         BY AN EMPLOYEE WHO IS 40%-100% VESTED, SHOULD


         MONEY, WHICH IS AVAILABLE FOR WITHDRAWAL BY


         THE PARTICIPANTS BE PAID TO THE ALTERNATE


         PAYEE AS IT BECOMES AVAILABLE?  IF WITHDRAWAL


         IS MADE BY A PARTICIPANT WHO IS LESS THAN 100%


         VESTED, THE CITY'S MATCHING CONTRIBUTIONS ARE


         FORFEITED.  HOW WOULD PAYMENTS TO AN ALTERNATE


         PAYEE AFFECT CITY MATCHING CONTRIBUTIONS AND


         THE EMPLOYEE'S RIGHTS TO THOSE CONTRIBUTIONS?


                           ANSWER


    The term "normal retirement date" is not defined in the Plan


Document, REACT or ERISA.  However, the term "normal retirement


age" is defined in Sec. 114 of the Plan Document as "the earlier


year of the participant's 65th birthday or the date upon which


benefits commence under The City of San Diego's Employee


Retirement System.


    Subquestions (B) and (C) are based on the assumption that the


SPSP program is governed by provisions of ERISA which we have


already indicated is not the case.  The City of San Diego is only


bound by those provisions which we have voluntarily adopted.  The


provisions of REACT which apply to domestic relations orders also


ensure that they must be valid under state law.  California Code


of Civil Procedure Sec. 704.110 entitled "Public Retirement


Benefits; Rights and Benefits Under Public Retirement System


Return of Contributions from Public Entity" is very specific


concerning the procedure that public entities must utilize before


any amounts held, controlled or in the process of distribution by


a public entity, derived from contributions by the public entity


or by any officer or employee of a public entity for public


retirement purposes, are distributed pursuant to a judgment for


child or spousal support against that person.  It is very clear


that a valid state domestic relations order can permit payments


to be made in satisfaction of a judgment for child or spousal


support only when the amounts become payable to the plan


participant.  Except for payments provided by a qualified joint


or survivor annuity (which we will discuss later) the SPSP plan


does not provide for periodic payments.  Therefore, any valid


domestic relations order issued against a current employee can


only reach funds which the participant has attempted to


voluntarily withdraw from the plan.  If you receive any order


that attempts to reach funds within a participant's account not


eligible or selected for withdrawal, you should notify this




office as soon as possible.


                        QUESTION NO. 5


         IF A PARTICIPANT IS LESS THAN 100% VESTED,


         COULD A QUALIFIED ORDER SPECIFY PAYMENTS OF


         MONEY POSTED TO THE PARTICIPANT'S ACCOUNT, BUT


         IN EXCESS OF THE PARTICIPANT'S VESTED INTEREST


         IN THE ACCOUNT?  IF SO, WHAT HAPPENS IF THE


         EMPLOYEE TERMINATES BEFORE BECOMING VESTED IN


         THE EXCESS AMOUNT?


                           ANSWER


    The answer again is found in California Code of Civil


Procedure Sec. 704.110.  A court order which provides for


payments from the employee's account would not be in compliance


with that section and would therefore not be a qualified domestic


relations order.


                        QUESTION NO. 6


         IF THE COURT ORDER IS DETERMINED TO LACK THE


         REQUIRED ELEMENTS FOR A QUALIFIED DOMESTIC


         RELATIONS ORDER, WHO (IN ADDITION TO THE


         PARTICIPANT AND THE ALTERNATE PAYEE) SHOULD BE


         NOTIFIED AND IN WHAT MANNER?


                           ANSWER


    The Plan Administrator need only notify the participant and


each alternate payee as indicated in the court order of such


determination to be in compliance with the provisions the City


has adopted.  We would recommend that the participant and each


payee be notified by letter sent to the address indicated on the


order or if none is indicated to the last known address.


                        QUESTION NO. 7


         THE RETIREMENT EQUITY ACT REQUIRES THAT THE


         NORMAL FORM OF BENEFIT FOR A MARRIED


         PARTICIPANT SHALL BE A QUALIFIED JOINT AND


         SURVIVOR ANNUITY.  A PARTICIPANT, WITH SPOUSAL


         CONSENT, CAN ELECT A LUMP SUM PAYMENT OR A


         LIFE ANNUITY.  NORMAL FORM OF BENEFIT FOR AN


         UNMARRIED PARTICIPANT CAN BE A LUMP SUM


         PAYMENT IN CASH WITH THE OPTION OF A LIFE


         ANNUITY.  WE PRESENTLY REQUIRE PARTICIPANTS


         WHO WANT AN ANNUITY TO TAKE A LUMP SUM PAYMENT


         AND PURCHASE THE ANNUITY FROM A PROVIDER OF


         THEIR CHOICE.  OUR CONCERN IS THAT THIS MAY


         NOT MEET THE REQUIREMENTS OR INTENT OF THE


         RETIREMENT EQUITY ACT.  IF NOT, WHAT


         ARRANGEMENTS MUST WE MAKE FOR PROVIDING THE


         ANNUITY?




                           ANSWER


    Again, you are only bound by those provisions of REACT which


the City has specifically adopted and not by any other provisions


concerning qualified joint and survivor annuities.  Section


9.01(b) indicates that the normal form of benefit for a married


participant in the plan shall be a qualified joint and survivor


annuity.  That clearly means that The City of San Diego must


provide the annuity.  To require an employee to take his money in


cash and then purchase an annuity may cause the employee to incur


a taxable event.  Therefore, it appears that The City of San


Diego must provide this annuity.  We suggest that the City make


available to the participant a choice of annuities from various


companies and that prior to distribution of the benefit the


participant be required to elect one or to pick the optional form


of benefit described in paragraph 9.02 of the Plan Document,


which is a lump sum benefit.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      John M. Kaheny


                                      Deputy City Attorney
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