
                        MEMORANDUM OF LAW
DATE:     August 19, 1986

TO:       Henry Pepper, Deputy Director, Water
          Utilities, Services Division
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Definition of Waste of Water
    You requested our review of San Diego Municipal Code section
67.37(e) which makes it unlawful to "willfully or neglectfully
waste water ...."  The question is posed as to what definition is
used for waste of water and what legal action may be maintained.
    While undefined in the San Diego Municipal Code, waste of
water has been defined by the courts, and, with respect to
artesian wells, by the California Water Code.  In construing the
term "waste" with respect to water, the California Supreme Court
said:
         An accepted definition of the term "waste," as
         applied to the use of water, may be said to
         be:  "To use needlessly or without valuable
         result; to employ prodigally or without any
         considerable return or effect, and to use
         without serving a purpose."  (Webster's New
         International Dict., 2d ed.)  The term is
         necessarily relative.
              Meridian, Ltd. v. San Francisco,
              13 Cal.2d 424, 447 (1939)
    Similarly in prohibiting "waste" from artesian wells, the
California Water Code defines waste as follows:
         Sec. 301.  Waste defined
           For the purposes of this article, waste is
         the causing, suffering, or permitting any
         water flowing from an artesian well, to run
         either:

           (a) Into any natural watercourse or channel,
         or into any bay or pond, unless the water is
         used thereafter for irrigation or domestic
         use.
           (b) Into any street, road, or highway.
           (c) Upon the land of any person or upon the
         public land of the United States or of the
         State, unless it is used thereon for
         irrigation, domestic use, or the propagation



         of fish.
    In interpreting San Diego Municipal Code section 67.37(e), we
adopt the thought of the court that the term means use without
valuable result or without serving any purpose.  The evidence of
such waste may be taken from the above-quoted statute.  Thus when
water simply runs off into a channel or off into the street, the
water is truly being wasted and the prohibition of Section
67.37(e) is triggered.
    The violation of restrictions imposed by the San Diego
Municipal Code is a misdemeanor criminal offense punishable by a
fine of not more than one thousand dollars ($1,000) or by
imprisonment for not more than six (6) months or by both fine and
imprisonment.  San Diego Municipal Code section 11.12.  While the
form letter referenced in your memorandum is understandably
positive, if you quote Section 67.37(e) the potential of criminal
sanctions should be added.
    We must advise, of course, that the decision to pursue
criminal sanctions in any given case rests in the professional
judgment of the prosecutor and not in the department.  People v.
Municipal Court, 27 Cal.App.3d 193 (1972).
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      Ted Bromfield
                                      Chief Deputy City Attorney
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