
DATE:     December 1, 1987


TO:       Dave Wood, Deputy Director, Communications


          and Electrical Division, General Services


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Use of Capital Improvement Project (CIP) Funds


          for 800 MHZ Project Travel


    Your memorandum of November 2, 1987 requested our advice on


whether funds from CIP No. 37-321.0, "800 MHZ Police Trunked


Radio System" could be used for travel expenses for a technical


and operational review of the technology associated with the


project.  Paul Salter, your project engineer, has verbally


advised that the participants in the trip are City technical and


operational experts who are involved in the design of the system.


The various operational characteristics and parameters of the


system can only be fully understood by site visits to existing


installations in other cities.  The result will be to generate a


scope of work for optimum design and procurement specifications.


We answer your question in the affirmative based on the following


analysis:

    The 800 MHZ Trunked Police Radio Communications System


(hereafter referred to as the "800 MHZ System") consists in part


of electronic components that are to be permanently installed in


the Police Administration Building and mobile receiver components


that are installed in vehicles.  Together, they comprise the 800


MHZ System which is a communications system for the operation and


management of the Police Administration and Technical Center.


    The uses of Capital Improvement Project Funds are restricted


by City Charter Section 77, which provides in pertinent part as


follows:

                        * * *


         The moneys in the Capital Outlay Fund shall be


         used exclusively for the acquisition,


         construction and completion of permanent


         public improvements, including public


         buildings and such initial furnishings,


         equipment, supplies, inventory and stock as


         will establish the public improvement as a


         going concern.  This fund may also be used for


         the acquisition, construction and completion


         of real property, water and sewer mains and


         extensions, and other improvements of a


         permanent character and also the replacement




         or reconstruction of the same, but not the


         repair or maintenance thereof, and shall not


         be used for any other purpose or transferred


         from said fund, except with the consent of


         two-thirds of the qualified electors of said


         City, voting at a general or special election.


                        * * *


    This office has opined that certain administrative and


planning needs can be assimilated into a capital improvement


project fund pursuant to City Charter Section 77 when such are a


necessary and integral part of establishing the permanent


improvement.  In Opinion 75-4, the City Attorney opined that the


Capital Outlay Fund could be used for master planning expenses as


a required first phase in developing the documents necessary to


construct a portion of the improvements contemplated under a


master plan.  See Op. San Diego City Atty. 15 (1975).


    Likewise, incidental expenses in connection with the design


and procedures under the Municipal Improvement Act of 1911


(Streets and Highways Code .5000 et seq.) would be an allowable


cost as a necessary part of a public improvement.  Op. San Diego


City Atty. 24, 25 (1961).  Design costs may include travel costs


of consultants who design the projects.  In another opinion, this


office concluded that engineering and appraisal costs are payable


from a capital improvement project budget if the project is


actually built, but not otherwise.  See Op. San Diego City Atty.


50, 51 (1961).  Finally, this office has concluded that the cost


of an appraisal is a necessary expense in a capital improvement


project in connection with condemnation procedures for the


acquisition of real property for the later construction of a


public improvement.  See Op. San Diego City Atty. 79 (1956).


    Limitations on the use of CIP funds have involved factors


such as the lack of City ownership or leasehold interest in the


real property underlying the project, Op. San Diego City Atty.


146 (1968) (Fire Station at Unified Port District Lindbergh


Field); Op. San Diego City Atty. 252 (1982) (Joint financing


study for Gaslamp/Seaport Village Trolley), or that the funds


would not be used for construction but for maintenance.  See Op.


San Diego City Atty. 181 (1981).


    In perhaps one of the more illuminating opinions in this


area, Robert S. Teaze, former Assistant City Attorney, allowed


that the Capital Outlay Fund could be used to fund, in part, the


costs of an energy conservation and management study of the City


Administration Building.  See Op. San Diego City Atty. 266


(1977).  In his reasoning, Mr. Teaze opined that a necessary


result of the study would identify ways to cut costs of operation




and maintenance without changes in the existing public


improvement or works.  This portion or result, he concluded,


would not be a permissible expenditure of capital outlay funds.


He went on to further opine, however, that to the extent the


study related to the replacement or reconstruction of the public


improvements, such costs are allowable notwithstanding that the


improvements may also result in a lowering of the costs of


operation and maintenance.  He therefore suggested a 50%


apportionment between the Capital Outlay Fund and other funding


sources as being consistent with City Charter Section 77.


    We find this reasoning persuasive in the question you pose.


To the extent that the study trip will allow a clear and


necessary articulation of the design parameters to be engineered


into the system by means of proper selection of the mechanical


and electronic components to be installed, this appears


integrally related to system design.  The ability for staff to


exert control over the design parameters and ensure an optimum


design based on a full appreciation of system flexibility and


response impacts upon the installation of the system, even though


it may also affect its later operation and utilization.  Since,


however, it is impractical and perhaps even impossible to


differentiate between design and operational efficiency, the


latter of which may be negligible, we opine that the expenditure


from the CIP is permissible so long as the City Manager can


demonstrate that the travel is necessary for the design and


installation of the system.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Rudolf Hradecky


                                      Deputy City Attorney
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