
                        MEMORANDUM OF LAW
DATE:     May 1, 1987

TO:       Robert Epler, SANDER Project Director
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  City Manager's Authority to Commit Solid Waste
          to Specific Facilities
    By memorandum dated April 23, 1987 you requested our opinion
regarding the legal authority of the City Manager to commit and
direct municipal solid waste to specific disposal facilities.  It
is understood that your request was prompted by a requirement
that Signal Energy Systems, the applicant before the California
Energy Commission, furnish either a signed agreement with the
City or an opinion from this office opining that the City Manager
does have the authority to direct the municipal waste stream as
he alluded to in a letter dated November 7, 1986.
    It is our opinion that the City Manager's letter of November
7, 1986, copy attached, correctly states his legal authority to
direct the municipal waste stream.  The second paragraph of that
letter is a concise statement of the law relating to such
authority.
    Attached to this memorandum is a copy of Ordinance No.
O-16816 (New Series) adopted February 23, 1987 which amends
section 66.0117 of the San Diego Municipal Code, among others.
The revisions adopted in Ordinance No. O-16816 principally
substituted the term "City Manager" for the term "City Treasurer"
as the official issuing refuse permits.  However, the amendment
to section 66.0117 further underscored the Manager's authority to
direct the waste stream.  Because of its brevity, section 66.0117
is quoted in its entirety:

    SEC. 66.0117  RULES AND REGULATIONS
         The collection, transportation and disposal of
         refuse within the City of San Diego is under
         the supervision of the Manager who shall have
         the power to promulgate rules and regulations
         regulating such collection, transportation and
         disposal, including but not limited to:
              (a)  Collection routes and
              scheduling and designation of
              disposal sites and any limitations
              thereon;
              (b)  Service standards and pickup



              locations; and
              (c)  Handling of hazardous
              materials.
         A copy of said rules and regulations and all
         amendments thereto shall be sent by registered
         or certified mail, postage prepaid, to all
         affected licensees addressed to their last
         place of business.  To the extent not
         otherwise provided by law, it shall be
         unlawful for a licensee to collect, transport
         or dispose of refuse contrary to any
         regulation, order, permit or requirement
         promulgated by the City Manager.  (Emphasis
         added.)
    We note that section 66.0117 was originally adopted by
Ordinance No. O-11074 (New Series) on May 31, 1973, and the
recent revision merely underscored the fact that the City
Manager's authority extends to the designation of disposal site
facilities.
    Your attention is further invited to section 66.0107, as
revised, which provides, in pertinent part, that "No person shall
collect, transport, or dispose of refuse within the City of San
Diego without a current, unrevoked license issued by the City
Manager."
    It seems clear that the City Manager has absolute control and
authority over refuse within the City of San Diego.  This is
further provided for under section 66.0123 of the San Diego
Municipal Code which reads as follows:

    SEC. 66.0123  REFUSE COLLECTION
         (a)  As used in this People's Ordinance:
              (i)  "Refuse" means waste material of any
         nature or description generated within the
         City limits, excluding hazardous or toxic
         chemicals, wastes, materials or substances as
         defined now or hereafter by federal or state
         law or regulation;
              (ii)  "Residential Refuse" means refuse,
         as defined herein, normally generated from a
         Residential Facility and which is placed at
         the curb line of public streets at designated
         times in approved containers;
              (iii)  "Nonresidential Refuse" means all
         refuse that is not Residential Refuse, as
         defined herein;



              (iv)  "Residential Facility" means a
         single family or multi-family residential
         structure used and occupied for Nontransient
         Occupancy;
              (v)  "Nontransient Occupancy" means
         occupancy through ownership, lease or rental
         for periods of one month or more.
              (vi)  "Small business enterprise" means a
         commercial establishment providing sales and
         services to the public and licensed or taxed
         by the City.
         (b)  No person shall collect, transport or
         dispose of any refuse except as provided
         herein.
         (c)  The City Council shall by ordinance
         regulate and control the collection,
         transportation and disposal of all refuse
         provided that:
              (i) Residential Refuse shall be
         collected, transported and disposed of by the
         City at least once each week and there shall
         be no City fee imposed or charged for this
         service by City forces;

              (ii)  The City shall not collect
         Nonresidential Refuse, except that
         Nonresidential Refuse from a small business
         enterprise may be collected by City Forces if
         authorized by the City Council and limited to
         once a week service in an amount no greater
         than one hundred fifty percent (150%) of the
         refuse generated by an average City
         residential dwelling unit.  There shall be no
         City fee imposed or charged for this service
         by City Forces;
              (iii)  The City shall not enter upon any
         private property to collect any refuse except
         in the case of public emergency or pursuant to
         a hold harmless agreement in effect as of the
         date of adoption of this ordinance;
              (iv)  Fees established by ordinance of
         the City Council for disposal of
         Nonresidential Refuse shall not exceed the
         full ascertainable cost to the City for such
         disposal.



         (d)  Pursuant to the ordinance duly adopted by
         the City Council, the City Manager may then
         duly promulgate such rules and regulations as
         are appropriate to provide for the collection,
         transportation and disposal of refuse.
    We are attaching a copy of the existing text of Chapter VI,
Article 6 in its entirety, a copy of Ordinance No. O-16816 which
amends that Article and which, as of yet, has not been printed
into Code form, and a copy of Proposition "C" which was adopted
on November 4, 1986 by vote of the People of San Diego, amending
section 66.0123, pursuant to Ordinance No. O-16692 adopted July
29, 1986.
    On the basis of these sections of the San Diego Municipal
Code and the recent case of City of Fresno v. Pinedale County
Water District, 184 Cal.App.3d 840, 229 Cal.Rptr. 275, (1986),
petition for review denied October 29, 1986, it is abundantly
clear that the disposal of municipal waste is under the City

Manager's authority.  To this extent, the representations made in
the City Manager's letter of November 7, 1986 are within his
legal authority.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      Rudolf Hradecky
                                      Deputy City Attorney
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