
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     February 9, 1987


TO:       Cruz Gonzalez, Risk Management Director via


          Jack McGrory, Deputy City Manager


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Reduction of Supplemental Pensions Savings Plan


          Benefits to Recover Monies Owed to the City by


          Employees


    You have recently requested an opinion from this office


concerning The City of San Diego's ability to offset monies due a


terminated employee from his or her Supplemental Pension Savings


Plan (SPSP) account in order to recover amounts owed by the


employee to the City for various reasons such as overpayments or


unreturned property.


    SPSP was developed and promulgated to provide employees a


replacement benefit when The City of San Diego withdrew from the


Social Security System.  The monies in the Plan are credited to


employees' accounts and become "vested" pursuant to the terms of


the Plan.  All of the terms and conditions of the Plan are set


forth in the Plan Document.


    Article XIV entitled "Miscellaneous" contains section 14.02


entitled "Nonalienation of Benefits."  That section reads:


              Participants and their Beneficiaries


         shall be entitled to all the benefits


         specifically set out under terms of the Plan,


         but said benefits or any of the property


         rights therein shall not be assignable or


         distributable to any creditor or other


         claimant of such Participant.  A Participant


         shall not have the right to anticipate,


         assign, pledge, accelerate or in any other


         way, dispose or encumber any of the monies or


         benefits or other property which may be


         payable or become payable to such Participant


         or its Beneficiary.  The preceding sentence


         shall also apply to the creation, assignment,


         or recognition of a right to any benefit


         payable with respect to a Participant pursuant


         to a domestic relations order, unless such


         order is determined to be a qualified domestic


         relations order, as defined in section 414(p)


         of the Code and determined pursuant to Section




         10.02(b), or any domestic relations order


         entered before January 1, 1985.


We read article XIV to prohibit such attachment of funds in the


Plan.

    We have on several previous occasions rejected private


attempts to attach the SPSP account for monies allegedly due


except as specifically authorized in section 14.02.  The City is


in no better position under the Plan than any other creditor and


cannot, under the terms of the current Plan Document, withhold


from the Plan any monies due a terminated employee in order to


satisfy a claim by the City.


    Chapter II, article 4 of the San Diego Municipal Code,


entitled "City Employees Retirement System," sets forth a series


of provisions governing the operation of the Retirement System.


See sections 24.0100 et seq.  Contained therein are two


provisions which authorize the City to recover monies owing to


the City by employees from benefits or other monies due said


employees from the City.  Section 24.0207 entitled "Auditor and


Comptroller to Withhold Monies Owing City - General Members" and


section 24.0309 entitled "Auditor and Comptroller to Withhold


Monies Owing City - Safety Members," both state that the "Auditor


and Comptroller of The City of San Diego is hereby empowered and


it shall be his duty to deduct any monies owing to the City by


said employees from any benefits or any other monies due said


employees from the City."  It is apparent, therefore, that the


Auditor and Comptroller of The City of San Diego is authorized to


deduct monies owing to the City by employees from benefits or


other monies due said employees from the employees' retirement


account.  It is not clear whether these specific Municipal Code


sections also authorize the Auditor and Comptroller to withhold


other monies due the employee from The City of San Diego.  If not


otherwise prohibited by law, that possibility exists.  We are


certain, however, that absent a lawful court order, the City may


not deduct monies owed the City from an employee's wages, as that


practice is forbidden by California Labor Code section 224.


    For the above reasons, we advise you that the preferred


method of recovering City monies from a terminated employee is to


offset it from retirement funds payable to the employee upon


termination.  If The City of San Diego desires to offset SPSP


benefits in a method similar to that indicated in sections


24.0207 and 24.0309 of the Municipal Code the SPSP Plan Document


must be amended to permit such a procedure.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      John M. Kaheny




                                      Deputy City Attorney
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