
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     July 8, 1987


TO:       Charles G. Abdelnour, City Clerk


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Eligibility for Candidacy


    By memorandum of June 22, 1987, you inquire whether the


change of residences by a previously registered voter would


disqualify their candidacy for councilmember.  This question is


prompted by the candidacy of Gloria Tyler-Mallery, who we


understand is a registered voter in District 4 and who has


changed addresses within the District.  She now, of course,


intends to notify the Registrar of Voters of this change which


prompts your disqualification inquiry.


    San Diego Municipal Code section 27.2023(b) requires that a


councilmember must have been a registered voter of the district


for at least thirty (30) days prior to filing nominating papers.


It reads in pertinent part:


              b.  No person shall be eligible to or


         hold the office of a Councilmember, other than


         the Mayor, either by election or appointment,


         unless that person is, at the time of assuming


         such office, a resident and elector of the


         district from which nomination or appointment


         is sought and was a registered voter of the


         district at least thirty (30) days prior to


         the date nominating papers were filed by the


         candidate pursuant to Section 27.2111 or


         27.3209 of this Article or at least thirty


         (30) days prior to the date of filing an


         application for appointment to an elective


         office pursuant to Section 27.3104 of this


         Article.


    While it is uncontroverted that Ms. Tyler-Mallery was a


registered voter of the district, we must determine whether her


change of address invalidates her registration.  As the following


sections confirm, her change of residences does nothing to


invalidate her status as a registered voter.


    It is axiomatic that only a registered voter may vote


(California Elections Code section 100) and once registered the


registration of a voter is permanent unless and until cancelled


by the County Clerk.  California Elections Code section 700.


Moreover the Elections Code simplifies and expedites transfers of




registration as evidenced by Sections 305 and 315 which provide


respectively:

         305.  Time affidavits of registration


         accepted; effective date.


              (a) Except as provided in subdivision


         (b), the county clerk shall accept affidavits


         of registration at all times except during the


         28 days immediately preceding any election,


         when registration shall cease for that


         election as to electors residing in the


         territory within which the election is to be


         held.  Transfers of registration for an


         election may be made from one precinct to


         another precinct in the same county at any


         time when registration is in progress in the


         precinct to which the elector seeks to


         transfer.


                   Emphasis added.


         315.  Voter letter designating address change;


               acceptance time.


              In lieu of executing a new affidavit of


         registration for a change of address within


         the county the county clerk shall accept a


         notice or letter of the change of address


         signed by a voter as he is registered.


              The county clerk shall accept


         notifications received by mail by the fourth


         day after the 29th day before an election, if


         the notice or letter is dated on or before the


         29th day prior to the election, and shall


         change the address on the voter's affidavit of


         registration accordingly.  Any requests for


         change of address received prior to an


         election, but after the day specified herein


         shall not be applicable to that election but


         shall apply to all subsequent elections.


                   Emphasis added.


    As is readily apparent, transfers of registration are made


simple by the Elections Code and may be accomplished by a mere


letter.  Since the notice of change of address acts as a transfer


of registration as opposed to a whole new registration, it is


clear that the transfer of registration occasioned by a new


address does not invalidate a person's status as a registered


voter.  Kagen v. Kearney, 85 Cal.App.3d 1010, 1015 (1978).  It


would indeed be anomalous if specific provisions designed to




simplify and expedite change of addresses worked to invalidate


the very right they were designed to preserve.


    We find then that the transfer of registration caused by a


change of address does nothing to invalidate the status of a


registered voter.  Hence Ms. Tyler-Mallery's status as a


registered voter is preserved, thus preserving her eligibility as


a candidate.

                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Ted Bromfield


                                      Chief Deputy City Attorney
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