
DATE:     December 7, 1988

TO:       Gary Easton, Deputy Chief, Director of
          Personnel and Training, Fire Department
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Drug Testing Policy
    In response to your memorandum of November 4, 1988, we have
reviewed Standard Instruction No. 3, Section 3.3.2(Q), concerning
a broadening of the circumstances under which employee drug
testing could be undertaken.
    The third unnumbered paragraph of subsection Q currently
states the law accurately with respect to urinalysis testing of
fire safety personnel.  Broader drug urinalysis testing may be
permissible only when there is a widespread or significant drug
problem within a department.  We attach a memorandum of law dated
December 24, 1986 which states this proposition.  That memorandum
remains an accurate statement of the law.  Lovvorn v. City of
Chattanooga, Tenn., 846 F.2d 1539, (6th Cir. 1988).  Thus, in the
absence of known facts to show a greater problem, no expansion
would be legally permissible.
    In light of the foregoing, we recommend that only the first
two paragraphs of subsection Q need be modified so as to restate
a clear sense of prohibition.  We suggest the following:
         Employees shall not possess, use, introduce or
         transfer any alcoholic beverage without
         authorization, nor any controlled substance
         the possession of which is prohibited by law,
         within or upon any premises or equipment of
         the Fire Department or of the City of San
         Diego.
         Employees shall not be under the influence of
         any intoxicating liquor or alcoholic beverage
         or controlled substance when reporting for
         duty at their place of assignment, while on

         duty, while in uniform off duty, or while on
         board or within any equipment or premises of
         the City of San Diego.
    If you should wish to restate the third paragraph so as to
give guidance to your supervisors, the following language would
be a legally acceptable restatement regarding standards for
urinalysis testing, based on the current law.  However, it should
be coordinated with the Manager's office for organizational
consistency.



         When reasonable suspicion exists that an
         employee is under the influence of any
         intoxicating liquor, alcoholic beverage or
         controlled substance while on duty, while in
         uniform off duty, or while on board or within
         any equipment or premises of the City of San
         Diego, the employee shall be required to
         submit to a physical examination, to include
         appropriate chemical testing of the blood,
         breath or urine to be administered by the
         department physician or by any other
         authorized agency when ordered by a division
         fire chief.  Refusal of an employee to submit
         to such physical medical examination or
         chemical testing shall be deemed a violation
         of a direct order.
         "Reasonable suspicion" means an articulable
         belief based on specific facts and reasonable
         inferences drawn from those facts that any
         employee is under the influence of drugs or
         alcohol.  Circumstances which constitute a
         basis for determining "reasonable suspicion"
         may include, but are not limited to:
              a.  a pattern of abnormal or erratic
                  behavior;
              b.  information provided by a
                  reliable and credible source;
              c.  a work-related accident;
              d.  direct observation of drug or
                  alcohol use; or

              e.  presence of the physical
                  symptoms of drug or alcohol use
                  (i.e., glassy or bloodshot eyes,
                  alcohol odor on breath, slurred
                  speech, poor coordination and/or
                  reflexes).
         Supervisors shall detail in writing the
         specific facts, symptoms, or observations
         which formed the basis for their determination
         that reasonable suspicion existed to warrant
         the testing of an employee.  This
         documentation shall be forwarded to the
         appropriate department head or designee.
    Should you elect to implement these recommendations, we would



finally observe that you should also consider this within the
context of a "meet and confer" issue.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      Rudolf Hradecky
                                      Deputy City Attorney
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