
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     February 19, 1988


TO:       Charles G. Abdelnour, City Clerk


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Campaign Statement for Initiative Committees -

          Where to File


    This is in response to your memorandum of February 5, 1988,


addressed to Ted Bromfield, Chief Deputy City Attorney, in which


you request advice about where a committee treasurer must file


his or her campaign statement.


                              FACTS


    You received a letter from Mr. Tom Mullaney, Treasurer for


"Citizens for Limited Growth Committee" ("Limited Growth


Committee"), accompanying that committee's campaign statement for


the period July 1 - December 31, 1987.  In that letter, which was


attached to your memorandum, Mr. Mullaney states that his


committee changed status during 1987 from "City-wide involvement"


to "County-wide involvement."  Specifically, his committee


supports initiatives for both the City of San Diego and the


County of San Diego.  In his letter Mr. Mullaney further states


that, because of the change in status, he intends to file future


campaign statements only with the County, which he considers to


be the higher jurisdiction in which his committee is active.


Your memorandum asks us to determine whether Mr. Mullaney is


correct.

                         LEGAL ANALYSIS


     The San Diego Municipal Code (SDMC) merely requires


compliance with state law requirements governing the filing of


campaign statements; the Municipal Code adds no new requirements.


See SDMC Section 27.2931.


    Where to file campaign statements is governed by Government


Code Section 84215.  Government Code Section 84215 reads in


relevant part as follows:


         All . . . committees . . . except as provided in


    subdivision (e) shall file two copies of the campaign


    statements required by Section 84200 with the clerk of


    the county in which they are domiciled.. . . In


    addition, campaign statements shall be filed at the


    following places:


    . . .

         (d)  . . . Committees formed or existing


    primarily to support or oppose . . . local measures to




    be voted upon in any number of jurisdictions within one


    county, other than those specified in subdivision (e),


    . . . shall file the original and one copy with the


    clerk of the county.


         (e)  . . . Committees formed or existing


    primarily to support or oppose . . . local measures to


    be voted upon in one city . . . shall file the original


    and one copy with the clerk of the city.  These . . .


    committees need not file with the clerk of the county in


    which they are domiciled.


         (f)  Notwithstanding the above, no committee . . .


    shall be required to file more than the original and one


    copy, or two copies, of a campaign statement with any


    one county or city clerk or with the Secretary of State.


         (g)  If a committee is required to file campaign


    statements required by Section 84200 or 84200.5 in


    places designated in subdivisions (d) and (e), it shall


    continue to file these statements in those places, in


    addition to any other places required by this title,


    until the end of the calendar year.


    From the facts presented, it appears that the Limited Growth


Committee could fit into either a subsection (d) or subsection


(e) type committee.  The facts presented are not sufficient for


us to make a definitive interpretation.


    If, for the sake of argument, the Limited Growth Committee


was formed or exists primarily to support or oppose local


measures within the City of San Diego, then subsection (e) would


apply, and the Limited Growth Committee should file the original


and one copy of the campaign statement with the City Clerk and


need file nothing with the County Clerk.


    If, on the other hand, the Limited Growth Committee was


formed primarily to support or oppose local measures to be voted


upon in any number of jurisdictions in the County of San Diego,


then subsection (d) would apply and the Limited Growth Committee


should file the original and one copy of the campaign statement


with the County Clerk.


    Since we are not given enough facts to make the


determination, we recommend you inquire of Mr. Mullaney or other


representative of the Limited Growth Committee whether the


committee was formed or exists primarily to support or oppose


measures previously within the City of San Diego or primarily to


support or oppose measures in more than one jurisdiction within


the County of San Diego.


    If the response is that the committee exists primarily to


support or oppose legislation within the City of San Diego, then




you should inform Mr. Mullaney that he needs to file the campaign


statement (one original and one copy) with your office.  If the


response is otherwise, you may inform him that he need file only


with the County Clerk.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Cristie C. McGuire


                                      Deputy City Attorney
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