
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     February 19, 1988


TO:       Maureen A. Stapleton, Deputy City Manager


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Legal Opinion - Restrooms


    You recently asked whether The City of San Diego could


validly enact an ordinance similar to an ordinance in effect in


the City of Vista (copy attached) which purportedly mandates


construction of public restrooms in gasoline service stations.


    This office has reviewed the Vista ordinance and would offer


you the following comments respecting the Vista regulatory


scheme.

    Restrooms are referenced in three (3) separate paragraphs of


the Vista ordinance (pg. 6, Section 2706, paragraph 9; pg. 7,


Section 2706, paragraph 14; pg. 10, Section 2707, paragraph


3(i)(2)).  Other than these three paragraphs, the Vista ordinance


is silent respecting restrooms.  The Vista ordinance does not


impose requirements respecting public access to restrooms, as for


example, whether the restrooms may be locked or unlocked, whether


the restrooms are only for the use of the facilities' customers,


or whether the restrooms are required to be provided exclusively


for the employees of the service station.


    The City of San Diego already requires installation of


restrooms in gasoline service stations as well as various other


types of occupancies.  Section 705 of the City's building code


requires the installation of a water closet in each gasoline


service station.  Moreover, if the number of employees at any


such service station exceeds four (4) and both sexes are employed


at the station, separate toilet facilities are required to be


installed.  This language suggests, however, that the toilet


facilities which are required to be installed at gasoline service


stations are provided for the use of the facilities' employees


rather than its customers because the requirements are based upon


the number and the sex of the employees.


    In our opinion, neither the Vista ordinance nor The City of


San Diego's ordinance require the operators of gasoline service


stations to make their restrooms available to their customers or


to the general public.


    You also asked whether The City of San Diego could validly


enact an ordinance which would mandate that service station


operators allow the public to use their restrooms even if they


are not paying customers.




    The legal concepts which this question raises has been


addressed in two recent cases.  Although the factual situations


in the cases are different than the situation described in your


question, the legal theories upon which the courts based their


decisions are applicable to your matter.


    In Liberty v. California Coastal Commission, 113 Cal.App.3d


491 (1980), the California Coastal Commission attempted to impose


a condition in a permit which would have required the permittee


to dedicate its parking lot on private property to the public for


free public parking use until 5:00 p.m. daily.  The Court of


Appeal stated that conditions imposed on the grant of land use


applications are valid if they are reasonably conceived to


fulfill public needs emanating from the landowner's proposed use.


Where the conditions imposed are not related to the use being


made of the property but are imposed because the entity conceives


a means of shifting the burden of providing the cost of a public


benefit to another not responsible for or only remotely or


speculatively benefiting from it, there is an unreasonable


exercise of the police power.  (pp. 502 & 503.)


    The court went on to hold in this case that the business


sought to be developed and to serve this recreational area was


likely to increase vehicular traffic.  Meeting the need for


adequate parking to accommodate that increase was, of course,


appropriate, and a condition which imposed parking requirements


for this use was certainly valid.  However, to go beyond that and


require the property owner to provide free parking for the public


intending to use the beach and other privately owned restaurants


in the area for which ample parking had not been provided was


unfair.  The court concluded that the Commission was attempting


to disguise under the police power its actual exercise of the


power of eminent domain.  That it could not do.  (pp. 503, 504.)


    In Nollan v. California Coastal Commission, 107 S.C. 3141


(1987), the Supreme Court was requested to invalidate a condition


of a coastal development permit.  The condition required the


Nollans to grant a public easement on their property, parallel to


the coastline between the mean high tide line and a seawall on


their parcel.  The practical effect of the condition was to allow


members of the public on the beach to have physical access to a


portion of the Nollan's beachfront property.


    The Supreme Court held that if the State of California wanted


an access easement across the Nollan's property that it would


have to pay the Nollans for it because the State had failed to


establish a nexus between the easement requirement and the end


advanced as the justification for the imposition of that


condition.  In other words, the State failed to establish that




any impacts associated with the Nollan's construction project


would be mitigated by the imposition of the lateral access


easement.

    In our view, the Liberty and Nollan holdings are applicable


to your question as to whether The City of San Diego can require


service station operators to allow the public to use their


restrooms even if they are not paying customers.


    The concept of requiring a gasoline service station operator


to build restrooms and make them available to non-customers would


be an attempt to condition an approval by requiring compliance


with a condition which is unrelated to the impacts created by the


development.  Presumably, there is a shortage of public restrooms


for the homeless but it is inconceivable how the construction or


operation of a gasoline service station would impact this


shortage in any manner.  Or, as stated in Nollan, there would be


no nexus between the usage of the restrooms and the end advanced


as justification for the imposition of this condition.


    In terms of the Liberty case, requiring a service station to


make its restrooms available to the non-customer, general public,


(i.e. requiring a private party to provide a benefit to the


public in general) would be a shifting of the cost from the


public sector to a private party who is not responsible for, or


only remotely or speculatively benefiting from it, and as such


would be an unreasonable exercise of the police power.


    Thus, in answer to your question, in our opinion an ordinance


which would require the restrooms in service stations to be made


available to the non-customer, general public would be invalid.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Thomas F. Steinke


                                      Deputy City Attorney
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