
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     February 29, 1988


TO:       Bruce Herring, Labor Relations Manager


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Selection of Benefit Providers


    In a memorandum dated February 17, 1988, you asked this


office if it is legally appropriate for The City of San Diego to


negotiate specific benefit providers for City employees through


the meet and confer process without using a competitive bidding


process.   You specifically indicated that concerns have been


raised over the inclusion of the Sharp Memorial Hospital Health


Management Program into The City of San Diego's current


Memorandum of Understanding (MOU) with Local 145 of the


International Associations of Firefighters.  This benefit was


originally incorporated into the MOU with Local 145 four years


ago and has been approved by the City Council for inclusion in


each of the MOUs with Local 145 ratified since that time.  It has


never been the subject of a competitive bidding procedure.


    Initially, it should be noted that nothing in the Charter of


The City of San Diego, the San Diego Municipal Code, Council


Policy or the City's Administrative Regulations requires or


prohibits competitive bidding under the limited and narrow


circumstances you describe.  However, changes in the type or


nature of employee benefits provided by the City of San Diego to


its employees are subject to the meet and confer process


described in both the Meyers-Milias-Brown Act Gov't Code . 3500


et seq. and Council Policy No. 300-6.


    A competitive bidding procedure is normally required when The


City of San Diego will be the beneficiary of the contract (see


Charter . 94 for public works contracts, San Diego Charter . 35


for equipment and insurance required by the various departments


or offices of the City, Council Policy No. 330-7 and


Administrative Regulation 25.70 for consultant services


contracts).  On the other hand, employee benefits, including


medical and dental health care, are considered part of the


employee's general compensation and are thereby subject not only


to the meet and confer process but also to the procedures set


forth in  Charter . 70, Power to Fix Salaries and Charter . 130,


Compensation.


    Traditionally, The City of San Diego's Management Team has


been authorized by the City Council to negotiate the nature and


scope of employee benefit programs directly with the exclusively




recognized employee organization.  The reason for this is that


the employees, and not the City, are the actual beneficiaries of


these benefit programs.  This method has given City employees,


through their recognized employee organizations, a direct


influence over the selection process of the benefit providers.


There is, however, no legal reason why such benefit programs may


not be subject to a competitive bidding process prior to being


offered to the employee groups.  However, if the City Council or


the City Manager desires to subject employee benefit programs to


a competitive bidding procedure, they may do so only


prospectively because The City of San Diego is bound to provide


benefits contained in a ratified memorandum of understanding.


Glendale City Employees Assn. Inc. v. City of Glendale, 15 Cal.3d


328 (1975).

                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                       John M. Kaheny


                                       Deputy City Attorney
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