
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     March 21, 1988


TO:       D. Cruz Gonzalez, Risk Management Director


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  IDS Financial Planning/Prudential Legal


          Services


    You have asked this office the following questions concerning


the effect of the Tax Reform Act of 1986, Public Law 99-514 100


Stats. 2085 on The City of San Diego's Flexible Benefits Plan.


    1.  May group legal services be included as a tax exempt


benefit in the FY 1989 Flexible Benefits program?


    2.  Should the FY 1989 Flexible Benefits program exclude all


taxable benefits other than cash?


    At the present time, the term "cafeteria plan" is defined by


Subsection 125(d)(1) of the Internal Revenue Code as ". . . a


written plan under which - (A) all participants are employees,


and (B) the participants may choose among 2 or more benefits


consisting of cash and qualified benefits."


    Subsection (f) of Section 125 defines qualified benefits as


follows:

              For purposes of this section the term


         "qualified benefit" means any benefit which,


         with the application of subsection (a), is not


         includible in the gross income of the employee


         by reason of an expressed provision of this


         chapter (other than section 117, 124, 127 or


         132).  Such term includes any group term life


         insurance which is includible in gross income


         only because it exceeds the dollar limitation


         of section 79 and such term includes any other


         benefits included under regulations.


    After December 31, 1987, amounts received under a qualified


group legal service plan are no longer exempt from gross income


of an employee under Section 120 of Chapter 1 of the Internal


Revenue Code.  Because this benefit is no longer exempt by reason


of an express provision of Chapter 1 of the Internal Revenue


Code, we believe that it is not a qualified benefit under Section


125 and should not be offered in The City of San Diego's Flexible


Benefits Plan.


    In previous years, The City of San Diego included a financial


planning service in the Flexible Benefits Plan but, because it


was not a benefit that was specifically excluded from gross




income under the Internal Revenue Code, it was subject to


withholding in the same manner as a cash distribution.  We no


longer believe that the inclusion of such a benefit in the


Flexible Benefits Plan is prudent.


    Section 1151 of the Tax Reform Act of 1986 provides that


certain amendments to Section 125 become effective either three


months after the date the Secretary of the Treasury issues


regulations necessary to carry out Section 89 of the Internal


Revenue Code, or December 31, 1988, whichever is earlier.  One of


these amendments provides that the participants in a cafeteria


plan may choose only among two or more benefits consisting of


cash and qualified benefits or among two or more qualified


benefits.

    It appears clear from the language of these amendments that a


plan that contains a nonqualified benefit will fail to meet the


new requirements of Section 125 of the Internal Revenue Code.  We


therefore recommend that The City of San Diego not offer any


taxable benefits except cash in the FY 1989 Flexible Benefits


program.

                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      John M. Kaheny


                                      Deputy City Attorney


JMK:smm:fs:352.3:(x043.2)


ML-88-33


