
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     March 28, 1988


TO:       City Clerk


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Designation of Candidate's Occupation


          (San Diego Municipal Code Section 27.2201)


    This is in reply to your memorandum of March 21, 1988,


concerning the proposed statement of candidate's occupation


submitted by Floyd Morrow, candidate for Mayor.  Mr. Morrow


requests the following designations, "Experienced: Attorney,


Councilmember, Businessman."


    You query first whether Mr. Morrow may use the term


"Councilmember" since that is his former, not current,


occupation.  You next query whether he may use the term


"experienced" since that appears contrary to San Diego Municipal


Code ("SDMC") Section 27.2201.


    SDMC Section 27.2201 reads in relevant part:


              A candidate who is running for the same


         elective office which he then holds shall have


         printed on the ballot, immediately underneath


         his name, at his option, the word "Incumbent"


         or not more than four words designating such


         elective office, or any other words not


         exceeding four in number designating the


         principal profession, vocation or occupation


         of the candidate.


              Candidates for office other than the


         incumbent may have printed on the ballot in


         like manner words, not exceeding four in


         number, designating the principal profession,


         vocation or occupation of the candidate.  The


         City Clerk shall not permit a designation


         which would suggest an evaluation of a


         candidate, such as "outstanding," "leading,"


         "expert," "virtuous," or "eminent."  At the


         time a candidate files his Statement and


         Affidavit of Nominee, if he desires that his


         principal profession, vocation or occupation


         be designated on the ballot, he shall also


         file with the City Clerk a statement


         indicating his principal profession, vocation


         or occupation in not more than four words.




         Such statement shall be filed on a form


         provided by the City Clerk and shall contain a


         declaration by the candidate of the truth


         thereof.  The statement shall be signed under


         penalty of perjury.  The City Clerk shall not


         be required to verify a candidate's designated


         profession, vocation or occupation.  No


         candidate shall assume a designation which


         would mislead the voters. . . .


    The language cited above answers both questions.  First,


although the City Clerk has no duty to verify a candidate's


"principal profession, vocation or occupation" under this Code


section, the Clerk may take notice of the fact that Mr. Morrow is


not presently sitting on the City Council and is, therefore, not


currently a Councilmember.  Only a candidate who is running for


the same elective office which he then holds may use the word


"incumbent" or equivalent to indicate his current vocation as a


Councilmember.  By implication, persons other than current


Councilmembers may not do so.  Furthermore, this Code provision


prohibits candidates from assuming a designation that is


misleading.  In our opinion, Mr. Morrow's use of the term


"Councilmember" without a qualifier such as "ex" or "former"1


would be misleading and, therefore, violative of the Code.  The


fact that only a current Councilmember, and not other persons,


could list that term as his current vocation or profession was


made clear to the same Mr. Floyd Morrow by this office in a


memorandum addressed to him in 1971 when Mr. Morrow was then on


the Council (copy attached).


1  The use of the term "former" or "ex" is specifically


prohibited by state law Elections Code 10211(b)(4), but is


allowed under the Municipal Code.  The San Diego City Council


apparently considered and decided not to adopt a similar position


in 1979.  See Report To The Honorable Mayor and City Council by


City Attorney, dated March 6, 1979 (copy attached).


    In the second instance, we find the term "experienced" to be


in the nature of an evaluative term such as those described in


the body of the Code provision and, therefore, prohibited.  This


opinion is in accord with prior opinions issued by this office on


July 27, 1979, June 26, 1975 (2), August 27, 1973 and July 27,


1973, copies of which are attached.


    In conclusion, we recommend that you do not accept the


designation as written because of the two terms "Experienced" and


"Councilmember."


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By




                                      Cristie C. McGuire


                                      Deputy City Attorney
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