
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     April 8, 1988


TO:       D. Cruz Gonzalez, Risk Management Director


          via Jack McGrory, Deputy City Manager


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Participation in Union Health Insurance


    You have asked this office if it is permissible for a


recognized employee organization to require employees in its


appropriate representation unit to be members of the employee


organization in order to participate in the employee


organization's health plan.  You indicated that this matter was


brought to your attention when an employee requested to change


his or her health plan during the plan year because the employee


no longer desired to be a member of the employee organization


sponsoring the plan.  The provisions of the employee organization


health plan make membership in the employee organization a


prerequisite to obtaining benefits under the plan.


    We believe that an employee organization has the right to


require membership in the organization as a condition of


participation in its health plan for the following reasons.


    Either upon entering employment with The City of San Diego or


during the annual open enrollment period for all City employees,


City employees have the option of picking health insurance from


one of the following health care providers: (1) City Med, (2)


Kaiser, (3) Greater San Diego, and (4) PruCare.  Employees who


are members of the appropriate units represented by the San Diego


Police Officers' Association or Local 145 of the International


Association of Firefighters have the additional option of


selecting a group health plan offered by their respective


recognized employee organization.  Both the POA plan and the


Local 145 plan require that all participants in the plan be


members of the employee organization.  If an employee does not


desire to be a member of the applicable organization, he or she


may elect coverage from one of the other four plans.  No one is


coerced into joining the organization in order to receive health


plan benefits.  Once the employee makes an election, they cannot


change coverage during the plan year under any of the plans.


    Public employee organizations are under no obligation to


provide health care benefits for either members of the


organization  or employees in the appropriate representation


units.  They are, however, free to offer benefits to members or




to employees in the appropriate representation units.  This, of


course, is a matter solely within the discretion of the


recognized employee organization.


    You also expressed concern over the effect the Consolidated


Ombudsman Budget Reconciliation Act of 1986, Public Law 99-272,


100 Stats. 313 (COBRA) has on this membership requirement.  COBRA


requires that employer provided group health care benefits


continued to be made available to employees and their dependents


after termination of employment under certain conditions.  We are


informed that both employee organization health plans described


above offer the continuation of benefit coverage required by the


Act.  The only requirement for continued benefit coverage under


these plans is that the former employee must continue to pay both


dues and the insurance premium in accordance with the plan


requirements.  This is a permissible procedure under COBRA.  If


at any time in the future either recognized employee organization


health plan fails to provide the required continuation of


benefits, the employee who is aggrieved by such failure may seek


a remedy through the enforcement provisions of section 2207 of


COBRA which has been codified at 42 U.S.C. . 300bb-7.  If, in


fact, that situation ever occurs, we are available to assist you


in the resolution of that dispute.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      John M. Kaheny


                                      Deputy City Attorney
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