
                        MEMORANDUM OF LAW
DATE:     May 16, 1988

TO:       Doris Uzdavines, Employee Savings Plans
          Administrator via Sam Gray, Employee Benefits
          Manager
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Supplemental Pension Savings Plan - Spousal
          Signature
    You have asked this office if there is a statutory
requirement for the spousal consent procedures described in the
current Supplemental Pension Savings Plan (SPSP) documents, the
proposed amendments to the Supplemental Pension Savings Plan
documents and in the current provisions of The City of San
Diego's 401(k) plan document.
    The spousal signature requirement for participant withdrawals
in excess of $3,500 from certain tax qualified pension plans is
the result of the amendments to 26 U.S.C. . 417 and 29 U.S.C. .
1055 contained in the Retirement Equity Act of 1984 (Public Law
98-397, 98 Stat. 1426).  As we previously indicated to you "see
attached memorandum of law dated October 15, 1985), these
amendments do not apply to governmental plans such as SPSP or The
City of San Diego's 401(k) plan pursuant to 26 U.S.C. .. 401(a)
(11)(D)(ii), 412(h)(3), 417(a)(1) and 1003.
    The City of San Diego adopted the requirement for a spousal
signature upon the advice of our tax consultants who believed
that both the SPSP plan documents and the 401(k) plan document
should be consistent with private sector plans.  Our consultants
believed at that time that congress would soon impose these
requirements on governmental plans.  Congress has not yet done
this, therefore, at the present time the only legal requirement
for a spousal consent signature for a withdrawal in excess of
$3,500 is that found in the particular plan document.  If The
City of San Diego desires to delete this requirement, it may do
so by amending the appropriate plan document in accordance with
the procedures for amending the plan found in the plan document.
The City should also meet and confer with the appropriate

recognized employee organizations prior to amending any of these
plans under these circumstances because it affects the conditions
under which employees receive benefits.
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