
DATE:     January 20, 1988


TO:       Councilmember Ron Roberts


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Conflict of Interest/Disqualification


          Requirements Under Political Reform Act


          (Government Code Sections 87100 et seq.),


          Charter Section 94 and Government Code Sections


          1090 et seq.


    This is in response to a letter of December 1, 1987, from


Richard Wagner, attorney, to Ted Bromfield of this office.  In


that letter Mr. Wagner requests an opinion regarding whether you


should disqualify yourself from influencing governmental


decisions affecting or involving (1) SGPA Planning & Architecture


San Diego, a California corporation, ("SGPA") (2) SGPA


Partnership I, a California limited partnership, ("Partnership")


and (3) the clients of SGPA and Partnership.


                              FACTS


    In the letter Mr. Wagner sets forth certain assumed facts,


which are outlined only briefly here:  You currently hold equity


interests in both SGPA and Partnership.  SGPA and Partnership


plan to purchase these interests by means of promissory notes


made payable to you.  Each of the promissory notes will be


secured by irrevocable letters of credit issued by an unnamed


financial institution.  There are no facts contained in the


letter regarding the amounts of your equity interests in SGPA or


Partnership nor the anticipated purchase price of each entity or


amount of periodic payments to be made under the notes.  The


letter also contains no facts regarding current or potential


clients of SGPA or Partnership.


    Because of the breadth of the questions presented and the


complexity of the law governing them, it is not possible to issue


a single ruling that determines in each and every instance


whether you must disqualify yourself from participating in


governmental decisions involving SGPA and Partnership.


    Rather, this memorandum will focus on the major issues


presented by Mr. Wagner's letter and will attempt to provide you


with guidelines.  Whether you should disqualify yourself from


participating in governmental decisions will turn on the


particular facts and circumstances surrounding a given decision.


                         LEGAL ANALYSIS


    The law governing the issues raised by the letter is in part


contained in California's Political Reform Act (the "Act"),


codified in Government Code Sections 81000 et seq. and




regulations adopted by the Fair Political Practices Commission


(FPPC) under that Act, codified at 2 California Administrative


Code Division 6.  In addition, certain common law principles may


apply to the questions presented.  See 59 Ops. Cal. Atty.Gen.


604, 614 (1976).  Also, San Diego Charter Section 94 and


Government Code Sections 1090 et seq. apply to the questions as


they relate to City contracts.


    A.  Political Reform Act ("Act").


    The Act prohibits a public official from making or


participating in making a governmental decision in which he or


she knows, or has reason to believe, he or she has a financial


interest.  Government Code Section 87100.


    FPPC regulation 18702.1 further clarifies the


disqualification requirements in pertinent part as follows:


    18702.1  Disqualification


         (a)  Except as provided in subsection (c), a public


    official shall not make, participate in making, or use


    his or her official position to influence a governmental


    decision if:


              (1)  Any person (including a business entity)


         which has been a source of income (including gifts)


         to the official of $250 or more in the preceding 12


         months appears before the official in connection


         with the decision;


              (2)  Any business entity in which the official


         has a direct or indirect investment of $1,000 or


         more, or in which the official is an officer,


         director, partner, trustee, employee, or holds any


         position of management, appears before the official


         in connection with the decision;


              (3)  . . .;


              (4)  It is reasonably foreseeable that the


         personal expenses, income, assets, or liabilities


         of the official or his or her immediate family will


         be increased or decreased by at least $250 by the


         decision; or


              (5)  Disqualification is required pursuant to


         any other section in this chapter.


         (b)  A person or business entity appears before an


    official in connection with a decision when that person


    or entity, either personally or by an agent:


              (1)  Initiates the proceeding in which the


         decision will be made by filing an application,


         claim, appeal, or similar request;


              (2)  Is a named party in the proceeding




         concerning the decision before the official or the


         body on which the official serves.


         (c)  Notwithstanding subsection (a) an official


    does not have to disqualify himself or herself from a


    governmental decision if:


              (1)  The effect of the decision on the


         official or his or her immediate family, on the


         source of income (including gifts) to the official,


         or on the business entity in which the official


         has an  investment . . . will not be


         distinguishable from its effects on the public


         generally;


              (2)  . . .;


              (3)  Although disqualification would otherwise


         be required under subsection (a)(1), (a)(2), or


         (a)(3) the decision will have no financial effect


         on the person or business entity who appears before


         the official, or on the real property.


              2 Cal.Admin.Code Sec. 187021 (emphasis added).


    The question presented by Mr. Wagner's letter, in essence, is


whether you will hold a financial interest in either SGPA or


Partnership because of the promissory notes.


    Government Code Section 87103 explains the meaning of having


a "financial interest" under Section 87100.


         An official has a financial interest in a decision


    within the meaning of Section 87100 if it is reasonably


    foreseeable that the decision will have a material


    financial effect, distinguishable from its effect on the


    public generally, on:


         (a)  Any business entity in which the public


    official has a direct or indirect investment worth more


    than one thousand dollars ($1,000);


         (b)  . . .;


         (c)  Any source of income, other than loans by a


    commercial lending institution in the regular course of


    business, aggregating two hundred fifty dollars ($250)


    or more in value received by or promised to the public


    official within twelve months prior to the time when the


    decision is made; . . .


         (Emphasis added.)


    The question next presented by Mr. Wagner's letter is


whether the promissory notes will constitute either


"investments" or "source of income."


    The terms "investment" and "income" as used in Section 87103


are defined in the Act.  Investments include debt instruments




under Government Code Section 82034.  Therefore, the promissory


notes issued by SGPA and Partnership constitute "investments"


within the meaning of the Act.


    Under the Act, "income" includes interest payments and


proceeds from sales.  Government Code Section 82030(a).


Therefore, the proposed relationship between yourself and SGPA


and Partnership establishes those two entities as potential


"sources of income" under Government Code Section 87103(c).


    In the letter Mr. Wagner asserts that because the letters of


credit securing the two promissory notes will ensure that you


will ultimately be paid what is due under the notes, regardless


of the financial condition of either SGPA or Partnership, then


you have "no direct or indirect financial or economic" interest


under applicable provisions of the Act.  Mr. Wagner further


argues that your true financial interest lies with the financial


institution issuing the letter of credit.


    Since the promissory notes constitute investments or sources


of income, the question presented by Mr. Wagner's argument is


whether the letters of credit negate your potential financial


interest under the Act.


    To address the argument, it is necessary to understand the


meaning and operation of "letter of credit."  Under the Uniform


Commercial Code adopted in California, letter of credit "means an


engagement by a bank or other person made at the request of a


customer and of a kind within the scope of this division (Section


5702) that the issuer will honor drafts or other demands for


payment in compliance with the conditions specified in the credit


. . ."  Cal.U.C.C. Sec. 5103 (emphasis added).


    Under this definition, the letters of credit only become


operable when certain conditions are met as set forth in the


letters themselves.  The proposed letters of credit in this


instance are not provided to us for review.


    In any event, Mr. Wagner's argument ignores the fact that


there continues to be a direct financial relationship between


yourself and SGPA and Partnership, as embodied in the promissory


notes.  By themselves the letters of credit do not negate the


fact that the promissory notes constitute "investments" and


"sources of income" under the Act.


    From a careful reading of the foregoing Government Code


sections it is apparent that a public official does not have to


disqualify himself from participating in a governmental decision


unless several elements are present:  1) It must be reasonably


foreseeable that there will be some financial effect resulting


from the decision; (2) the financial effect must be on one of the


interests described in Government Code Section 87103; 3) the




financial effect must be material; and,  4) the effect must be


one that differs from the effect on the public generally.  In re


Thorner, 1 FFPC Ops. 198, 202 (1975).


    Under the third part of the Thorner test, the focus of


inquiry under the statute and FPPC regulations is not only


whether your  pocketbook may be directly affected by


participation in governmental decisions but also whether SGPA's


or Partnership's pocketbook may be affected by particular


decisions.  The Political Reform Act will require you to


disqualify yourself from participating in certain governmental


decisions involving SGPA or Partnership only when the Thorner


criteria outlined above are met.


    B.  San Diego City Charter Section and Government Code


        Sections 1090 et seq.


    The above analysis under the Political Reform Act assumes


that the governmental decisions in which you may participate do


not involve contracts between the City and SGPA or Partnership or


clients of either entity.  Under San Diego City Charter Section


94 or Government Code Sections 1090 et seq. you may not have a


direct or indirect interest in, or in the performance of, any


contract with or for the City.  If you do, the contract may be


void.

    An analysis of that Charter section and Government Code


section was prepared by former Assistant City Attorney Robert S.


Teaze in a memorandum of law dated January 7, 1981.  That


memorandum was prepared in response to a query by a former


councilmember who had recently been elected to the City Council


and who had been, until installed in office, a partner in a law


firm.  A copy of the memorandum and its attachments are enclosed


for your reference.


                           CONCLUSIONS


    You may have to disqualify yourself from participating in or


voting on governmental decisions involving SGPA or Partnership


under the Political Reform Act, despite the letters of credit


issued by a financial institution.  Whether you must abstain from


participating in or voting on a particular decision will depend


on the particular facts and circumstances surrounding each


decision.  Additionally, you may have to disqualify yourself


under San Diego City Charter Section 94 and Government Code


Sections 1090 et seq. in matters involving City contracts.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      Cristie C. McGuire


                                      Deputy City Attorney
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