
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     May 25, 1988


TO:       Joe Lozano, Assistant Auditor and Comptroller


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Medicare Tax Withholding Requirements


    You have recently asked this office several questions


concerning the requirement to withhold medicare tax from certain


City benefits for employees subject to the medicare tax (i.e.,


employees hired after March 31, 1986).  You also asked if there


has been any recent change in the law which affects the advice


contained in our June 9, 1986 memorandum of law concerning


medicare withholding requirements.  We will answer your questions


seriatim with the exception of question no. 5 which we will


answer together with question no. 1 because they are


interrelated.

                         QUESTION NO. 1


    Are deferred payments to retirees for accrued annual leave


made pursuant to Administrative Regulation 95.90 subject to


medicare withholding?  If they are, when should the withholding


and reporting take place?  Should it be a lump sum at retirement


or annually as payments are made?


                         QUESTION NO. 5


    Is the medicare withholding tax calculated on wages before or


after voluntary employee contributions to deferred


compensation/401(k) plans?


                 ANSWERS TO QUESTIONS NOS. 1 & 5


    City of San Diego Administrative Regulation 95.90, effective


December 15, 1981, promulgates eligibility standards and


procedural guidelines for the accrual and reimbursement of unused


sick leave and annual leave upon retirement.  Paragraph 4.3,


entitled "Retiree Options" states as follows:


    a.   Retiring employees may request one of the


         following options to receive payment for


         accrued, unused sick leave or annual leave,


         with the final decision on the payment option


         to be made by the City:


         (1)  One full payment upon retirement.


         (2)  One full payment at a specified date with


              365 days of retirement.


         (3)  Three or five annual payments, the first


              portion of the total amount to be paid


              upon retirement and the ensuing payments




              in January of the next two or four


              successive years.  Payments need not be


              equal amounts.  Under the multi-payment


              option, no interest is paid to the


              retiree on funds held for future payment.


              The employee may not transfer his/her


              interest in funds as collateral on loans,


              etc.

    As we have previously stated to you, the Internal Revenue


Service (IRS) announced in IRS Notice 87-13 that the contribution


limitations of section 457 of the Internal Revenue Code (i.e.,


$7,500 per year) included the cash value of certain nonelective


deferred compensation such as vacation leave, sick leave,


compensatory time off, severance pay, disability pay or death


benefit plans.  On January 25, 1988, the IRS issued Notice 88-8.


That notice announced that the IRS will attempt this year to


develop rules clarifying the position taken in Notice 87-13 but


that nonelective deferred compensation will not be subject to the


provisions of section 457 for taxable years of employees


beginning before January 1, 1988.  As usual, the IRS states that


no inference may be drawn from this notice as to the possible


future treatment of such benefits under section 457.  The notice


simply announces that they are currently studying a number of


issues raised by their recent interpretation of section 457 and


that further guidance will be provided at a later date.


    Furthermore, IRS Letter 87-46023 issued this past year


proclaims that the amounts set aside under a deferred


compensation agreement, although not subject to income tax, are


subject to social security and medicare taxes when earned or when


substantial risk of forfeiture ceases.  This appears consistent


with the legislative history of section 324(a)(1) of the Social


Security Amendments of 1983 which added section 3121(v) to the


Internal Revenue Code.  That section discusses the tax treatment


of certain deferred compensation and salary reduction


arrangements for the purposes of calculating the wage base for


social security and medicare tax purposes.


    Although section 3121(v)(3) may appear on its face to exempt


governmental deferred compensation plans from these taxes, in


effect, it does not.  Section 3121(v)(3) states in part:


              For purposes of subsection a(5), the term


         "exempt governmental deferred compensation


         plan" means any plan providing for deferral of


         compensation established and maintained for


         its employees by the United States, by a


         State, or political subdivision thereof, or by




         any agency or instrumentality of any of the


         foregoing.  Such terms shall not include -

              (A) any plan to which section 83, 402(b),


         403(e), 457(a) or 457(f)(1) applies ....


         Emphasis added.


    Unfortunately section 457(a) applies to most governmental


deferred compensation plans including The City of San Diego's


deferred compensation plan.  If the IRS eventually treats


vacation and sick leave carryovers as a type of section 457


deferred compensation, the medicare tax will apply to those


benefits for eligible employees.


    The legislative history to the 1983 Social Security


Amendments is helpful in understanding why the social security


and medicare tax applies to amounts deferred under either section


457 or 401(k).  The federal government is apparently concerned


that employees can avoid paying social security and medicare


taxes by deferring income into qualified deferred compensation


plans.  Senate Report 98-21 indicates the following at pages 40


through 41:

    Under the bill an employer's plan contributions on


    behalf of an employee under a qualified cash or


    deferred arrangement will be includible in a social


    security wage base for tax and coverage purposes to


    the extent that the employee could have elected to


    receive cash in lieu of the contribution ....


    In addition, amounts subject to an employee's


    designation under a cafeteria plan that includes a


    qualified cash or deferred arrangement will be


    includible in the social security wage base to the


    extent that such amounts may be paid to the


    employee in cash or property or applied to provide


    a benefit for the employee that is not otherwise


    excluded from the definition of "Wages" under


    section 3121 of the Internal Revenue Code.


    The bill would also include in the social security


    wage base amounts deferred under an eligible state


    deferred compensation plan (section 457(a)).  The


    payment to such plan would be treated as wages


    received in the year in which the services relating


    to the payment were performed.


    Based on the above, we believe that the benefits provided by


Administrative Regulation 95.90 will eventually be treated as a


type of section 457 deferred compensation.  In other words,


unused vacation will not only be subject to the medicare tax in


the year it is earned for covered employees, but most likely it




will also be subject to the section 457 limitations.  Currently,


however, a reasonable interpretation of section 457, in the


absence of further regulations, requires the withholding of


medicare tax on annual leave payout balances only upon receipt by


the employee of the benefit.  This analysis also applies to those


individuals who are eligible for the deferred leave payout


benefit of Administrative Regulation 95.90, although at the


present time the only employees covered by medicare who have any


possibility of retiring in the near future are those members of


the safety services who retire due to an industrial disability.


    The effect of IRS Letter 87-46023 is more imminent.  It


requires the City to withhold medicare tax for applicable


employees on all payments to the City's section 457 deferred


compensation plan or 401(k) plan at the time the deferral is


made.

    We will notify you as soon as the unresolved issues


concerning the tax treatment of nonelective deferred


compensations are settled either by the Internal Revenue Service


or by Congress.  Hopefully, that will occur this year.  We will


then advise you of the impact of any changes on Administrative


Regulation 95.90.


                         QUESTION NO. 2


    We currently report the full amount of employee mileage


reimbursements in gross wages for federal and state tax purposes.


This is done because the City's 28-cents per mile reimbursement


exceeds the federal limit of 22.5-cents.  Are mileage


reimbursements subject to medicare?  If the full amount is not


subject to medicare withholding, is the excess amount reimbursed


by the City over the federal guidelines subject to Medicare


withholding?


                    ANSWER TO QUESTION NO. 2


    Section 3121a(20) excludes from the medicare tax benefits


provided to or on behalf of an employee if at the time such


benefits are provided it is reasonable to believe that the


employee will be able to exclude such benefit from income under


section 132.  Section 132 of the Internal Revenue Code excludes


from a gross income certain fringe benefits.  Subsection (d)


defines working conditions fringes as follows:


              For purpose of this section, the term


         "working condition fringe" means any property


         or services provided to an employee of the


         employer to the extent that if the employee


         paid for such property or services such


         payment would be allowable as a deduction


         under section 162 or 167.




    Revenue Ruling 87-93 states that if a reimbursement rate of


22.5-cents is used by the employer, no reporting of the


reimbursed amount is required and therefore, the amount is not


subject to medicare or income tax.  Clearly 22.5-cents of the


28-cents reimbursement is excludable from gross income as a


working condition fringe and is not subject to medicare


withholding.  However, the additional 5.5-cents, which exceeds


22.5-cents per mile, is subject to medicare tax only if the


employee is unable to justify it as an unreimbursed business


expense on the individual employee's return.  Under these


circumstances, we believe there is no requirement to withhold


medicare tax out of the additional 5.5-cents reimbursement as


along as the City continues to report the entire 28-cents as


income.

                         QUESTION NO. 3


    Per the attached Exhibit I, what effect, if any, does the


sentence "Cafeteria plan cash options over $500 would be taxed to


employees whether or not they choose the cash" have on our


Flexible Benefits Plan (FBP) and Management Benefits Plan (MBP)?


What happens if the yearly cash options under FBP and MBP total


less than $500?


                    ANSWER TO QUESTION NO. 3


    Attached to your letter was a December 11, 1987 Kiplinger tax


letter that indicates that the cafeteria plan cash option over


$500 would be taxed to employees whether or not they chose the


cash.  Fortunately in December 16, 1987 this measure was deleted


from the Budget Reconciliation Act of 1987 (HR 3545, Public Law


100-203).  However this idea may be resurrected in 1988 in a


different form and if it is, we will advise you of any of its


implications at that time.


                         QUESTION NO. 4


    The City currently provides a $30 bus pass subsidy ($40


actual cost, $10 paid by the employee) to its employees.  What


amount, if any, would be taxable/reportable income for federal


and/or state purposes?  Would this also be subject to medicare


withholding?


                    ANSWER TO QUESTION NO. 4


    Pursuant to Internal Revenue Regulation 1.132-6T(d)(1),


transit passes with a value of no more than $15 per month are


exempt from gross income pursuant to section 132 of the Internal


Revenue Code as a de minimis fringe benefit.  Once this limit is


exceeded, however, the entire amount is reportable income for


federal and state tax purposes.  This amount is also subject to


medicare withholding.  At the present time, however, Congress is


considering raising this amount to $60 per month under Senate




Bill S.2023 introduced by Senator D'Amato of New York.


    You also asked us if any recent changes of note had occurred


since the issuance of our June 9, 1986 memorandum of law.  We


bring your attention to Internal Revenue Code section 132(h)(5)


which now indicates that the term "working condition fringe"


includes parking provided to an employee on or near the business


premises of the employer and as such, is a nontaxable benefit not


subject to medicare withholding.


    We will continue to advise you of any relative changes in the


IRS Code as soon as we have notice of them.


                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      John M. Kaheny


                                      Deputy City Attorney
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