
DATE:     August 12, 1988

TO:       Councilman Bob Filner
FROM:     City Attorney
SUBJECT:  Redistricting Procedures
    This is in response to your memorandum of June 24, 1988
containing several questions regarding redistricting procedures.
    First, you ask for a clarification of that portion of
Section 7, Article III, of the San Diego City Charter that reads:
""N)o Councilmember shall forfeit office as a result of
redistricting."  Specifically, you ask whether this means:
a) that no redistricting involving a Councilmember's residence
can take place, or b) that, after redistricting, a Councilmember
whose residence is located in another district would continue to
serve.  The second alternative is the correct interpretation.
    Section 7 must be read in light of other provisions of the
Charter.  Section 12, Article III, of the Charter provides in
relevant part:
    Upon any redistricting pursuant to provisions
    of this Charter, incumbent Councilmembers will
    continue to represent the district in which they
    reside, unless as a result of such redistricting
    more than one incumbent resides within one
    district, in which case the City Council may
    determine by lot which Council member shall
    represent each district.
    This language was added to Section 12 by vote of the people
on September 17, 1963.  At the same time, the voters adopted
amendments to Sections 4 and 7 of Article III (Proposition B,
Special Election of September 17, 1963).  The "no forfeiture"
language in Section 7 had been present prior to the 1963
election.  The amendments  to Section 12 were made in apparent
recognition of a possible problem resulting from redistricting,

namely, that two (or more) incumbent Councilmembers could end up
living in the same (new) Council district.  Although the then
City Attorney Alan M. Firestone prepared a Report to The
Honorable Mayor and Council on October 16, 1963, explaining the
effect of this and the other Charter amendments adopted on
September 17, the issue was not specifically treated in that
Report.  Apparently the language was considered self-explanatory.
The sample ballot of the September 17 election does not discuss
why the language about drawing lots in the event two (or more)
Councilmembers end up in one district following redistricting



was added to Section 12.  There is no case law interpreting the
"no forfeiture" provisions of Charter Section 7 or of the 1963
"drawing lots" amendment to Section 12.
    In any case, the express language of Section 12 is clear.
The section would act to prohibit an incumbent Councilmember from
forfeiting office altogether following redistricting.  The
section, however, would not prohibit the possibility of an
incumbent representing a district with strikingly different
boundaries from that which he or she was initially nominated.
    You next ask: "can a Councilmember, as a result of
redistricting, be forced to move his residence in order to run
for re-election?"  The answer is "no."  The Councilmember may
choose to do so, however, depending on the results of the drawing
of lots by Councilmembers and the location of incumbent
Councilmembers' residences prior to the drawing of lots. Assume,
for example, that after redistricting two Councilmembers actually
reside in "new" District A.  Further assume that after the
Council draws lots one Councilmember is "assigned" to District A
and another to District B.  It follows that the Councilmember
assigned to District A would have to move to District B to be
nominated to run for office from District B.  On the other hand,
the Councilmember could choose to keep his or her residence in
District A and run for office against the incumbent Councilmember
assigned by lot to that district after the incumbent's term
expires.
    Your last two questions involve Section 5, Article II, of the
City Charter.  The section reads in relevant part:
    . . . The City shall be redistricted by ordinance
    for the purpose of maintaining approximate equality
    of registered voting population, at least once in
    every ten years . . .
    . . . .
    In any redistricting, the districts shall be
    comprised of contiguous territory and made as equal
    in registered voters as shown by the registration
    records, and as geographically compact as possible,

    and the districts so formed shall, as far as
    possible, be bounded by natural boundaries, by
    street lines and/or by City boundary lines.
    First it must be pointed out that the term "population" in
this Charter section should be substituted for the term
"registered voters."  This section of the Charter was
successfully challenged in 1972 in D'Adamo v. Cobb, 27 Cal.App.
3d 448 (1972), hearing denied October 18, 1972.  The court found



the "registered voter" language unconstitutional.  See attached
City Attorney Opinion 77-2, dated February 23, 1977, for a full
discussion of the issue.
    There is no definition in the City Charter of the term
"approximate equality."  The meaning of the term is discussed in
former Assistant City Attorney Robert S. Teaze's memorandum of
September 14, 1978 to former Councilman Mitchell, at page 2,
attached hereto.  Constitutional law and this Charter provision
essentially require the Council to get as close to equality as
possible in redistricting, although the law recognizes that
precise mathematical equality may be impossible.
    You last ask how much deviation between district populations
remained after previous redistricting has occurred.  For the
answer to that question I refer you to "Redistricting" Ordinance
No. 15370, adopted October 27, 1980, and the companion Report to
The Honorable Mayor and Council by the Planning Department dated
August 29, 1980, including the attachment labeled "Alternative
1B" (copies attached).  For your information, also attached is
Planning Department Report to The Honorable Mayor and Council
dated August 13, 1980, and its attachments.  See especially Table
I of that report regarding deviation in Council districts from
1973 to 1980.
    If you have further questions on past deviation, I suggest
you get in touch with the Planning Department.  If you have other
questions on law regarding redistricting, please do not hesitate
to ask our office.
                                  JOHN W. WITT, City Attorney
                                  By
                                      Cristie C. McGuire
                                      Deputy City Attorney
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