
                        MEMORANDUM OF LAW


DATE:     August 22, 1988


TO:       Rich Snapper, Personnel Director


FROM:     City Attorney


SUBJECT:  Disability Survey


    In a memorandum dated August 3, 1988, you indicated that the


Civil Service Commission agreed to the development and use of an


employee survey to determine the number of disabled employees


currently serving in The City of San Diego.  Attached to the


memorandum was a survey form developed by the Citizens Equal


Opportunity Commission and your office.  You indicated your


continuing reservations about conducting such a survey and asked


for advice on how you might limit potential problems arising from


the collection of this data.


    The material accompanying your memorandum indicates that the


information gathered by your survey will be held strictly


confidential by the Personnel Department and will be used for


statistical purposes only.  The questionnaire asks for the name,


classification, department/division of the employee and provides


for the employee's signature.  The form also contains a checkoff


list of twenty-three specific types of disability with an


additional block available for an employee to describe any other


specific medical condition, disability or handicap not shown on


the questionnaire.


    As we indicated to you in the attached Memorandum of Law,


dated December 22, 1986, entitled "Preemployment Inquiries of


Handicapped Individuals" there is always a risk of possible


litigation associated with the collection and retention of this


type of data.  This is true whether or not the requested


information pertains to applicants or current employees.


    We believe that if the Civil Service Commission desires to


collect this type of information on current employees, the


Personnel Department should follow very closely the provisions of


the Confidentiality of Medical Information Act, California Civil


Code sec. 56 et seq., which mandates an employer's duty to ensure


the confidentiality of medical information obtained from


employees.  While it may be argued that, strictly speaking, the


Act's provisions do not apply to The City of San Diego under


these limited circumstances, we believe it prudent for The City


of San Diego to follow its provisions in order to fully protect


the privacy of City employees.  Section 56.20(c) of the Act


requires that an employer may not use or disclose medical




information which the employer possesses pertaining to its


employees without the employee first signing an authorization


form meeting the requirements of section 56.21 except under


certain limited conditions.  A survey undertaken solely for the


purposes of determining the number of disabled persons in the


work place is not an exception to this rule.  Therefore, we


advise you that an authorization statement, meeting the following


requirements of section 56.21, accompany the survey form.


Section 56.21 states as follows:


         56.21.  Requirements for Authorized


         Release of Medical Information.


              An authorization for an employer to


         disclose medical information shall be valid if


         it:

              (a)  Is handwritten by the person who


         signs it or is in typeface no smaller than


         8-point type.


              (b)  Is clearly separate from any other


         language present on the same page and is


         executed by a signature which serves no


         purpose other than to execute the


         authorization.


              (c)  Is signed and dated by one of the


         following:


              (1)  The patient, except that a patient


         who is a minor may only sign an authorization


         for the disclosure of medical information


         obtained by a provider of health care in the


         course of furnishing services to which the


         minor could lawfully have consented under Part


         1 (commencing with Section 25) or Part 2.7


         (commencing with Section 60) of Division 1.


              (2)  The legal representative of the


         patient, if the patient is a minor or


         incompetent.  However, authorization may not


         be given under this subdivision for the


         disclosure of medical information which


         pertains to a competent minor and which was


         created by a provider of health care in the


         course of furnishing services to which a minor


         patient could lawfully have consented under


         Part 1 (commencing with Section 25) or Part


         2.7 (commencing with Section 60) of Division


         1.

              (3)  The beneficiary or personal




         representative of a deceased patient.


              (d)  States the limitations, if any, on


         the types of medical information to be


         disclosed.


              (e)  States the name or functions of the


         employer or persons authorized to disclose the


         medical information.


              (f)  States the names or functions of the


         persons or entities authorized to receive the


         medical information.


              (g)  States the limitations, if any, on


         the use of the medical information by the


         persons or entities authorized to receive the


         medical information.


              (h)  States a specific date after which


         the employer is no longer authorized to


         disclose the medical information.


              (i)  Advises the person who signed the


         authorization of the right to receive a copy


         of the authorization.


    We also remind you of the provisions of section 56.20(b) of


the Act which state that:


         No employee shall be discriminated against in


         terms or conditions of employment due to that


         employee's refusal to sign an authorization


         under this part.  However, nothing in this


         section shall prohibit an employer from taking


         such action as is necessary in the absence of


         medical information due to an employee's


         refusal to sign an authorization under this


         part.

    We believe that if employees voluntarily submit the requested


information to the Personnel Department with signed authorization


forms meeting the requirements of section 56.21 of the California


Civil Code and if such information is kept confidential and used


only for statistical purposes, your exposure to any possible


future litigation will be minimized.  However, our reservations


expressed in the attached December 22, 1986 Memorandum of Law


remain.

                                  JOHN W. WITT, City Attorney


                                  By


                                      John M. Kaheny


                                      Deputy City Attorney
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